Sunday , October 2 2022

Licitația pentru roata panoramică a Sucevei a fost anulată. Primarul Lungu  reia procedura

 Adversarii primarului Sucevei, Ion Lungu, sau cel puțin contestatarii proiectului edilului privind roata panoramică de pe dealul Cetății de Scaun au avut și ei câteva clipe de bucurie: licitația a fost anulată! Primarul Sucevei însă nu se dă bătut cu una – cu două. Edilul nu a pierdut vremea și la câteva zile de la anularea licitației a fost din nou publicat un anunț de participare.

Pe data de 10 martie Primăria a publicat pe SEAP primul anunț de participare iar la termenul final de depunere al ofertelor – 13 aprilie – o singură ofertă a fost depusă. Este vorba despre un întreprinzător din județul Brașov. Încrezător, Ion Lungu nu s-a arătat sceptic și a spus că acesta are – din documentele depuse la dosar – calificările necesare și s-a referit la situații similare de la Cluj și Constanța. De altfel, documentația a fost considerată acceptabilă atât la prima etapă legată de verificarea documentelor de calificare și a garanției de participare, cât și la următoarea etapă, anume cea a ofertei tehnice. Pe data de 13 mai s-a finalizat pozitiv evaluarea propuneri tehnice din partea firmei respective și s-a trecut la analiza propuneri financiare. Ei bine, deși poate părea la o primă vedere ceva mai dificil de îndeplinit criteriile tehnice și, prin urmare, șansele descalificării unei oferte sunt mai ridicate în această etapă, abia la etapa de analiză a ofertei financiare s-a constatat că oferta depusă de “Întreprinderea Familială Marian Dragoș Bandur”, din Săcele, județul Brașov (înființată în 2009) nu este conformă. Prin urmare, licitația a fost anulată. Se întâmpla la finele lunii trecute, pe data de 27 iunie. Cu toate acestea pe data de 29 iunie a fost expediat pe SEAP anunțul privind anularea procedurii.

Deși părea o lovitură dură pentru primarul Ion Lungu – roata panoramică fiind unul din proiectele sale de suflet, pentru care a spus că este în stare să organizeze și un referendum și opinând că ar ieși câștigător – primarul Sucevei s-a repliat urgent și pe data de 2 iulie – când mulți erau doar cu gândul la weekend și, eventual, la serbările de la Putna – era deja publicat pe SEAP un nou anunț de participare. Licitația pentru „Achiziție, instalare, punere în funcțiune, testare, mentenanță și suport tehnic Roată Panoramică în municipiul Suceava” are ca termen data de 4 august.

Cum era de presupus, în intervalul scurt de timp de la data la care a fost anulată licitația inițială și cel de reluare a procedurii nu au putut fi actualizați indicatorii tehnico-economici. Prin urmare, condițiile în care se va desfășura a doua licitație deschisă pentru roata panoramică sunt cam aceleași: durata contractului de 300 zile; valoarea maximă estimată în documentația de atribuire a roții panoramice este de 5.210.084,03 lei fără TVA; ofertantul trebuie să își mențină patru luni oferta – până în 4 decembrie (se presupune că până atunci a estimat Primăria că va dura analiza ofertelor depuse); roata panoramică trebuie să fie model parc, prevăzută cu lumini partea frontală cu următoarele specificații tehnice sau cerințe funcționale minime: înălțime 36 m, cel puțin 26 de gondole, fiecare gondolă să aibă o capacitate minimă de 6 persoane iar capacitatea roții să fie de 1.500 persoane/oră. Durata sugerată pentru o rotire completă este de 2,5 minute, cu posibilitate de reglaj. Pe lângă înălțimea de 36 metri, baza roții panoramice va fi de 32x17m, conform terenului disponibil al Municipiului Suceava și anume o parcele de 5.060 mp de pe strada Parcului.

Dacă ar decurge totul așa cum a anticipat Primăria, atunci sunt șanse ca deliberarea și încheierea contractului să fie în această iarnă. Asta, desigur, în varianta optimistă în care nu ar fi contestații sau alte situații care să amâne termenele sau, cum s-a întâmplat deja, să fie anulată din nou licitația. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Sunați la 112 dacă ați văzut acest bărbat!

Poliţia desfăşoară activităţi de căutare şi identificare a persoanei dispărute POPESCU CEZAR VASILE, de 41 …