Sunday , February 5 2023

Licitația pentru nocturna din Areni a fost anulată. Demararea proiectului anul acesta este total compromisă

La finalul lunii septembrie, Primăria Municipiului Suceava a decis să anuleze licitația organizată în prima parte a anului deoarece, în urma reevaluării ofertelor – măsură decisă după ce Primăria a pierdut un proces la CNSC – s-a constatat că acestea nu erau acceptabile și conforme

nocturna, Stadionul Areni, licitatie, contestatie, Loial

Pe data de 21 septembrie, Primăria Suceava a anulat licitația pentru nocturna stadionului Areni. A fost un deznodământ oarecum neașteptat după tapajul care s-a făcut de-a lungul anilor cum că ba ar fi, ba nu ar fi nevoie de această investiție.

Licitația nu a fost „văduvită” de o concurență acerbă pentru proiectul de realiza a unei nocturne pe stadionul Areni. Ba dimpotrivă, la licitația pentru care s-a solicitat de trei ori prelungirea termenului final de depunere al ofertelor cu 10, 14 și, respectiv, 15 zile a avut loc pe 29 Ianuarie întrucât Primăria nu a vrut să modifice termenele și, cu toate că în urma clarificărilor a fost nevoită să schimbe devizul general din 2016 cu unul actualizat, nu a modificat celelalte aspecte rămânând ca termenul maxim de contractare a proiectării și execuției este de 15 luni, din care trei luni pentru proiectul tehnic.

Nu mai puțin de patru oferte au fost depuse la licitație de: Asocierea firmelor ELECTROMARA (Leader) și VALYCIPRIHOS PROD; Asocierea firmelor Energobit (Leader) cu ENERGOBIT CONTROL SYSTEMS și GIRONAP PROD iar Electromontaj este subcontractant declarat cu 15%; Asocierea societăților comerciale LOIAL IMPEX (Leader) și FLASH LIGHTING SERVICES SA iar MOLDPROIECT – ASD este subcontractant declarat cu 0,47%; Asocierea societăților Power Electric SRL (Leader) cu BP GENERAL SOLUTIONS SRL.

Valoarea estimată este de 7.173.449,94 lei din care construcții și instalații, în valoare estimată de 6.883.240,14 lei fără TVA. Două opțiuni de realizare a obiectivului de investiții au fost luate în calcul la studiul de fezabilitate: iluminat nocturn folosind doar corpuri de iluminat cu sursa LED cu putere 480W și, respectiv, iluminat nocturn folosind doar corpuri de iluminat cu sursa de halogenuri metalice cu putere 2000W. A prevalat din punct de vedere tehnico-economic a doua variantă.

Studiul de fezabilitate pentru această investiție a fost făcut de Moldproiect ASD SRL, în 2015 – 2016, indiciu care confirmă cele spuse de primarul Ion Lungu de mai multe ori cum că demersul său de realizare a unei nocturne este vechi, dar a fost blocat politic în Consiliul Local. Pe site a fost încărcat vechiul studiu și, implicit, vechiul deviz care nu coincide ca sume cu cele din fișa de date și din anunțul postat pe SEAP/SICAP. În urma primei solicitări de clarificare formulate de un operator interesat să depună oferte, Moldproiect ASD SRL a transmis la Primărie iar comisia a postat pe SEAP devizul general actualizat.

Conform celor specificate în documentația postată pe SEAP, stadionul de la Suceava – construit în 1963, extins cu tribune laterale în 1976-1977 și apoi cu tribuna a doua în 1982 –  este pe locul 31 în clasamentul celor mai vechi stadioane din țară și are o capacitate de 12.500 locuri, fiind destinat în principal meciurilor de fotbal, dar se organizează și alte tipuri de competiții sportive sau spectacole muzicale. „Interesul locuitorilor municipiului Suceava și chiar județului pentru fotbal este foarte mare. Drept dovadă, la meciul cu Steaua București stadionul a fost arhiplin. Echipa de fotbal Foresta își propune promovarea pe termen mediu în Liga 1, de unde poate accede în competițiile europene. Chiar dacă activează în Liga a II-a, este printre puținele echipe de club din țară care vinde bilete la meciurile de acasă, cu o prezență constantă a suporterilor la fiecare meci. Astfel, anunțul intenție de dotare a stadionului cu nocturnă a fost primită cu entuziasm de marea majoritate a locuitorilor urbei. În același timp ar permite desfășurarea competițiilor sportive televizate, fără a fi nevoie de închirierea unei instalații de nocturnă, cu costuri deloc de neglijat. ținând cont de evoluția și ambiția echipei locale de fotbal, o astfel de investiție vine fi-resc în întâmpi-narea unei nevoi a fotbalului local și nu numai”, se precizează în studiul de fe­zabilitate.

Conform documentației respective, urmau a fi amenajate patru turnuri de iluminat – nocturnă de 40 metri înălțime, unul fiind aproape de intrare la poarta 2, în fața unei tribune de spectactori, altul aproape de tribuna de spectatori de la intrare pe poarta 1, un al treilea în proximitatea unei tribune de lângă vestiare iar altul în apropiere de birourile CSM. În apropiere de birourile și hotelul CSM vor fi amenajate și două posturi de transformare, precum și un generator electric, dar și tabloul electric general. Cum e firesc, de acolo va porni și cablul electric spre fiecare din cele patru turnuri de iluminat. „Limitările fizice ale stadionului nu permit alte soluții constructive … Datorită spațiului foarte redus aflat în proprietate, turnurile de iluminat vor fi amplasate în incinta stadionului, două turnuri în imediata apropriere a tribunelor și două turnuri în imediata apropiere a terenului de fotbal”, se explică în studiul de fezabilitate.

Până la finalul lunii aprilie comisia care s-a constituit pentru analiza ofertelor a deliberat și a comunicat, oficial, rezultatul pe data de 30.04.2020 conform celor postate pe SEAP. Analiza ofertelor se pare că a fost destul de riguroasă, cel puțin așa este la o primă vedere dacă se ține cont de faptul că licitația pentru proiectarea și execuția nocturnei nu a fost câștigată de asocierea firmelor din care face parte și societatea comercială care a realizat studiul de fezabilitate. O contestație a fost depusă pe data de 6 mai la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor de către firma Loial, ceea ce a complicat situația. Din cele ce sunt postate pe portalul CNSC nu rezultă că și MOLDPROIECT – ASD (firma care a realizat studiul de fezabilitate) ar fi formulat vreo contestație, ci doar liderul de asociere LOIAL IMPEX. Ultimul punct de vedere trimis de municipalitatea suceveană la CNSC în relație cu respectiva licitație al cărui rezultat a fost contestat de Loial este înregistrat pe 25 mai. Cu toate acestea, pe data de 15 iunie, Loial a mai trimis un set de concluzii finale, motiv pentru care este de presupus că ar mai putea dura ceva vreme până ce se va decide CNSC. De asemenea, mai precizăm pentru cititori că Power Electric SRL a formulat o cerere de intervenție în respectivul dosar, semn că are un interes deosebit ca de exemplu acela de a-și proteja situația convenabilă (câștigător al procedurii, după cum a anunțat Ion Lungu) în care se află după deliberare și comunicarea raportului procedurii. Potrivit lui Ion Lungu, din cei patru competitori care au înaintat oferte la licitația organizată de municipalitate pentru nocturna din Areni, cea a asocierii Power Electric și General Solution a fost pentru suma de 3,99 de milioane de lei. În iunie se contura faptul că nu va fi semnat prea curând contractul de realizare a nocturnei pe stadionul Areni deoarece Loial a câștigat contestația, CNSC dispunând remedierea acelor prevederi la care a făcut referire contestatoarea. „Până una alta, vom continua modernizarea stadionului Areni, vom monta scaune noi pentru că avem banii prinși în buget ”, a declarat Ion Lungu într-o conferință de presă de luna trecută.

Din câte se pare, municipalitatea a optat pentru remedierea deficiențelor, ceea ce în mod automat a dus la reanalizare a ofertelor, ceea ce a compromis startul lucrărilor în această vară. Abia după reanalizarea ofertelor s-a decis că niciuna dintre acestea nu sunt conforme și/sau acceptabile ceea ce a dus, de fapt, la compromiterea startului lucrărilor pentru acest an și, dacă nu va fi reluată licitația, pentru totdeauna. (Dan PRICOPE)

secretarasite

Vezi si

Programul detaliat al manifestărilor organizate de Primărie la împlinirea a 635 de ani de la atestarea documentară a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a anunțat, sâmbătă dimineață, programul detaliat al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea împlinirii …

No comments

  1. Licitatia se va relansa in anul 2224 inainte de alegeri!