Saturday , April 20 2024

Licitația pentru echipamentele de detecție a explozibililor la aeroport a fost suspendată

Probabilitatea ca Aeroportul Internațional „Ştefan cel Mare” Suceava să mai poată cumpăra până la finalul anului două echipamente de detectare a urmelor de explozibili sunt în scădere. Iar asta pentru că una din cele două firme din București care concurează la licitația pe care Aeroportul Internațional „Stefan cel Mare” Suceava a organizat-o pe SEAP de cumpărare a două echipamente de detectare a urmelor de explozibili a depus o contestație care a dus la suspendarea procedurii.

Precizăm că Aeroportul vrea ca să aibă aceste echipamente până pe 20 decembrie. Cel puțin așa rezulta din documentațiile specifice licitației. Probabilitatea este însă tot mai redusă. Contestația a fost depusă la începutul lunii noiembrie după ce etapa evaluării tehnice a fost finalizată pe 26 octombrie, însă până joi, 24 noiembrie, nu a fost emisă nicio decizie a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor. De altfel, Regia Autonomă Aeroportul Internațional „Ştefan cel Mare” Suceava avea în vedere să achiziționeze nu doar furnizarea, ci și instalarea/punerea lor în funcțiune, dar și serviciile de școlarizare sau instruire pentru echipamente de detectare urme de explozibil iar garanția trebuie să fie de minim 24 de luni iar pe lângă furnizare și instalare (punere în funcțiune), Regia Autonomă are în vedere să achiziționeze serviciile de școlarizare sau instruire pentru echipamente de detectare urme de explozibil. O primă ofertă a fost din partea E.M.P. TRADE S.R.L. care a venit cu subcontractant declarat societatea Euro Nuclear Security Services. Cea de-a doua ofertă a fost de la UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT. Din câte se pare, după etapa de evaluare a propunerii tehnice, E.M.P. TRADE S.R.L. nu a fost mulțumită și a formulat contestație. De pe data de 10 noiembrie când a fost transmis documentul intitulat „concluzii scrise”, CNSC nu a dat nicio decizie. Prin urmare, licitația continuă să fie suspendată. În funcție de decizia CNSC licitația va putea fi reluată de la etapa precedentă sau va putea continua cu parcurgerea termenelor legale. Oricum ar fi, scad vizibil șansele de a fi procurate acele echipamente până la 20 decembrie.

Referitor la așa numitele Explosive Trace Detection (ETD) Systems, sunt două bucăți cu valoarea estimată de 585.072 lei fără TVA iar instruirea se va face cu personalul producătorului sau, după caz, al furnizorului de echipamente care va trebuie, pe lângă predarea și instalare să facă și probele. Analiza urmelor de explozibili trebuie să se declanșeze automat, fără intervenția operatorului. Respectivele echipamente trebuie să fie compatibile cu ultima variantă de soft agreată de Conferința Europeană a Aviației Civile și să aibă statutul de marcă UE sau de marcă UE în curs de aprobare. Greutatea maximă a echipamentului trebuie să fie de cel mult 40 kg. Echipamentele de detectare a urmelor de explozibili trebuie să fie capabile să colecteze și să analizeze obligatoriu urme de particule prelevate de pe pasageri și de la alte persoane, de pe conținutul bagajelor și alte expedieri și să indice prin declanșarea unei alarme, prezența explozibililor. Echipamentele nu vor trebui să conțină surse de radiații, elemente radioactive sau alte surse radiologice pentru care să fie necesară îndeplinirea unor surse specifice CNCAN. Ca atare, principiul de funcționare va fi prin scanare cu ajutorul ionizării non-radioactive. Tipul de analiză va trebuie să fie cel mult 20 de secunde, punerea în funcțiune să nu depășească mai mult de 30 de minute iar utilizarea trebuie să se poată face permanent (24 de ore) și la un regim intensiv – minim 120 de eșantioane pe oră în perioadele vârfurilor de procesare. (Dan PRICOPE)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …