Tuesday , October 4 2022

Licitația de proiectare a zonei de agrement din pădurea Zamca, anulată a doua oară

Proiectarea zonei de agrement „Pădurea Zamca” nu este atractivă pentru firmele de profil. Deși a reluat „pe repede înainte” procedura pentru organizarea licitației de realizare a documentației pentru amenajarea unei zone de agrement în Pădurea Zamca, Primăria Municipiului Suceava a eșuat în demersul său. Nici la a doua licitație care a avut loc cu câteva zile înainte de Paști nu au fost depuse oferte, ceea ce a dus la anularea în mod automat a licitației.

Reamintim că reluarea s-a făcut la mai puțin de o săptămână de la anularea ei. Astfel, după ce niciun ofertant nu s-a prezentat la licitația pe care Primăria Suceava a organizat-o pe data de 30 martie, ceea ce a dus la anularea procedurii, pe 5 aprilie Municipiul Suceava postează un nou anunț de participare simplificat pe SEAP, termenul limită de depunere a ofertelor fiind data de 19 aprilie. Deși o primă constatare exprimată într-un articol din cotidianul “Obiectiv de Suceava a fost aceea că suma estimată pentru licitație – 400.000 de lei, fără TVA – ar putea să nu fie atractivă, Municipiul Suceava nu a procedat de o analiză privitoare la suma estimată pentru proiectarea întregii zone de agrement în sensul de a actualiza indicatorii tehnico-economici. Pe cale de consecință, a menținut valoarea maximă estimată și la a doua licitație. Deznodământul a fost același: 0 oferte.

Suprafața de pădure-parc pe care Municipiul Suceava o deține este de circa 101,5 hectare. În suma de maxim 400.000 de lei Primăria vrea să obțină un studiu de fezabilitate (inclusiv a studiilor de teren) și apoi un proiect tehnic și detalii de execuție pentru zona de agrement care urmează a se face în Pădurea Zamca. Precizăm că, totuși, dacă studiul pentru parcul șipote a avut în vedere o suprafață de două până la trei ori mai mică decât la Zamca, suma prevăzută pentru zona de agrement de la șipote a fost cu peste 50% mai mare față de cea de la Zamca.

Ca și în cazul zonei de agrement pe care Municipiul Suceava o va face la Parcul Sipote, suprafața desfășurată a construcțiilor propuse a se face la Zamca va putea fi de cel mult 10% din suprafața acoperită de vegetație forestieră. Totodată, cel puțin 70% din suprafața pădurii-parc Zamca va trebui amenajată ca softscape, adică teritoriu amenajat moale, preponderent cu vegetație și suprafețe permeabile. (Dan PRICOPE)

Vezi si

DN 17D, Pasul Rotunda (Rodna), unul din ultimele drumuri naționale de pământ din țară, va fi modernizat

Sunt peste 30 de ani de când un drum național care leagă Bucovina de Rodna …