Tuesday , April 23 2024

Lichidatorii nu reuşesc să vândă mai nimic din averea firmelor sucevene intrate în faliment

Practicienii în insolvenţă suceveni care se ocupă de valorificarea firmelor falimentare din judeţ au făcut un clasament al celor mai greu de vândut active. Mobar Rădăuţi, Bistriţa Aurie, Adicost, dar şi hoteluri din Vatra Dornei sau benzinării, sunt printre bunurile intrate în executare silită oferite spre vânzare. La o primă ochire, totalitatea bunurilor scoase la vânzare de lichidatori pentru acoperirea datoriilor firmelor intrate in faliment depăşesc 50 de milioane de euro. In ultimii cinci ani, nici 10% din banii ceruţi de creditori nu s-au recuperat prin licitaţiile de vânzare organizate de lichidatori

executare silita [800x600]

Activitatea de lichidator este tot mai greu de dus la capăt de către firmele de profil, în condiţiile în care, spun reprezentanţii acestora, nimeni nu vrea să cumpere ceea ce ei doresc să vândă, mai precis active care în acest moment nu mai prezintă interes. Fie că este vorba despre terenuri a căror preţ s-a depreciat foarte mult, de clădiri industriale ce nu pot fi folosite nici măcar ca depozite din cauza utilajelor depăşite tehnic pentru a căror valorificare, chiar şi la fier vechi, cheltuielile depăşesc cu mult preţul obţinut la firmele de recuperare dar, hoteluri depăşite moral, benzinării unde în jurul pompelor au început să crească plopii, problema este doar una: char dacă preţurile de scoatere la vânzare s-au înjumătăţit, nimeni nu mai bagă bani într-o astfel de afacere. Cel puţin 50 de milioane de euro ar costa, la o primă ochire, valoarea totală a bunurilor scoase la vânzare de firmele lichidatorare sucevene, de la societăţile intrate în faliment. Dacă s-ar pune la socoteală şi bunurile firmelor intrate doar în insolvenţă, făcând abstracţie de un agent economic mamut, precum Termica, suma s-ar putea tripla. Veniturile rezultate din astfel de licitaţii care se organizează zilnic la firmele de lichidare, sunt însă minore.
Ion Ceucă, lichidator judiciar al SC Lexinsolv IPURL a oferit câteva exemple de firme imposibil de lichidat, pentru că nimeni nu are nevoie de bunurile acestora, rămase după declararea falimentului.
“SC MOBAR SA Rădăuţi nu prezintă interes pentru că activitatea de bază – producerea şi exportul de mobilă, ar avea nevoie de doi ani pentru reîncheierea unor contracte. Societatea făcea mobilă din lemn, nu din PAL, lemnul s-a dus în altă direcţie, clienţii de la export au plecat către alţi producători. MOBAR are datorii la bănci de 1 milion de euro. S-ar accepta şi plata unei sume de 600 de mii de euro, pentru activele scoase la vânzare. Dar nimeni nu vine. Terenul nu prezintă interes, pentru că e în spatele cimitirului, construcţiile au o vechime de 100 de ani, iar utilajele au la rândul lor peste 30 de ani”, a arătat Ion Ceucă.
O altă firmă care se află în portofoliul Lexinsolv IPURL este Bistriţa Aurie, care are terenuri şi construcţii în zona Serpentine din municipiul Suceava. Două bănci se luptă să recupereze credi-tele acordate firmei intrate în faliment, care însumează peste 1,5 milioane de euro. Din păcate, unităţile bancare nu vor să se pună de acord asupra modului în care îşi vor împărţi “prada”, dar este cert că va-loarea activelor pe care firma de insolvenţă le scoate periodic la vânzare a coborât la jumătate – în jur de 800.000 de euro, dar nici pentru această sumă nu se găsesc cumpărători.
O rază de lumină pentru Lexinsolv a venit luna trecută de la falimentara Adicost, unde au fost vândute nişte terenuri şi depozite de pe Serpentine, din municipiul Suceava. Au rămas însă în portofoliul firmei lichidatoare încă trei imobile importante – centrul administrativ din cartierul Iţcani, un depozit din Câmpulung Moldovensc şi un teren în Scheia. Mai mult, Ion Ceucă a reuşit să scape de cea mai mare belea pe care o avea cu Adicost – mijloacele de transport pe care a reuşit să le vândă în cele din urmă la fier vechi.
Hotelurile din Dorna şi benzinăriile, la fel de greu de vândut
La practicianul în insolvenţă ACCER IPURL, situaţiile de imposibilitate a recupera datoriile de la firmele intrate în faliment şi aflate în gestiunea acesteia sunt la fel de dramatice. Doina Munteanu, reprezentatul societăţii lichidatorare ne-a pus de asemenea la dispoziţie o listă scurtă de firme a căror active, scoase la executare, nu sunt căutate de nimeni. Una dintre acestea este LPC Metal Wood Vatra Dornei, fosta Mecanica Vatra Dornei. Societatea are 5 ani de la intrarea în faliment având de plată peste 2 milioane de lei. “Suntem acum la 50% pe oferta de vânzare, adică un milion de lei pentru 8.000 de metri pătraţi de teren pe care sunt construite hale industriale pe o suprafaţă de 3.000 de metri. Este o lipsă de interes pentru spaţii cu destinaţie industrială în Vatra Dornei. Dar nici pentru teren nu există solicitare”, a declarat Doina Munteanu. Ea mai arătat că în oraşul staţiune, ACCER IPURL are la vânzare hotelul Belvedere de 4 stele, absolut funcţional dar pentru carte nu există nicio ofertă de cumpărare. S-a pornit licitaţia în urmă cu 5 ani de la 1,1 milioane de euro, iar acum preţul a ajuns la jumătate şi nici în aceste condiţii nu există un cumpărător. Tot la Vatra Dornei, Hotelul “Vila Musette”, aparţinând SC Forgil SRL, firmă aflată de asemenea în faliment nu îşi găseşte cumpărător, deşi a ajuns la preţul unui apartament penthouse din periferia Bucureştiului – 250.000 de euro. “Nu că aceste obiective nu ar face banii. Cu părere de rău, Vatra Dornei nu este căutată nici de turişti şi nici de investitori. Oricine intră pe străzile  oraşului, cu clădirile vechi degradate şi cu străzile desfundate, îşi dă seama de ce”, a conchis Doina Muntean.
Pe lista de obiective greu vandabile aflate pe lista de vânzare a ACCER IPURL se mai află şi o staţie de carburanţi ce a aparţinut defunctei firme MEMO din Pătrăuţi, care are împrejur un restaurant şi o spălătorie auto, plus locuri pentru activităţi diverse pe o suprafaţă de 8000 de metri pătraţi. de doi ani şi jumătate se tot încearcă prin şedinţe de licitaţie periodice scoaterea la vânzare a acestor imobile. Se miza la început că s-ar putea scoate din vânzarea lor circa un milion de euro. A coborât licitaţia la 600.000 de euro, dar nici la acest preţ nu există clienţi. Tot la capitolul benzinării nevandabile este inclusă pe lista ACCER IPURL staţia Oil D Negru din Burdujeni, de lângă pasarelă. Aici a existat o tentativă de vânzare care însă s-a sistat. A existat o ofertă de 700.000 de euro care însă nu s-a plătit deocamdată. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Angelica Fădor: ”Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești – un eveniment de înaltă ținută”

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a fost prezent, duminică, la Festivalul Național al Ouălor …