Tuesday , April 23 2024

Liceul Tehnologic ”Vasile Gherasim” Marginea riscă desființarea claselor de liceu din cauza rezultatelor dezastruoase din ultimii ani de la Bacalaureat

La Bacalaureatul 2020 au promovat cinci absolvenți ai liceului (unitate de învățământ de stat), în cele două sesiuni de examen, iar în anul 2019 doar trei candidați au obținut medii de 6. ”Le-am atras atenția asupra situației dezastruoase de la examenele de Bacalaureat din ultimii ani și s-a pus problema desființării claselor de liceu. Dacă la următorul examen nu se vede nicio îmbunătățire, vom propune să se păstreze doar clasele de profesionala, pentru că cele de liceu nu-și mai au rostul”, a informat inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu.

Rezultatele celor două inspecții școlare generale realizate de Inspectoratul Şcolar Județean (IŞJ) Suceava în urmă cu o lună au fost centralizate de inspectorii școlari. Potrivit inspectorului școlar general adjunct Ioan Puiu, la Centrul Şcolar pentru Educație Incluzivă Suceava și Liceul Tehnologic ”Vasile Gherasim” Marginea, cele două unități de învățământ inspectate, concluziile preliminare sunt bune. ”Inspecțiile s-au desfășurat atât fizic, pentru că au avut loc în perioada de dinainte de suspedarea cursurilor în unitățile de învățământ, cât și online, fiind axate pe șapte direcții, printre care management, curriculum, activitate personalului didactic și rezultatele elevilor. Fiecare inspector a verificat disciplina de care răspunde și, conform metodologiei, au fost transmise concluziile preliminare, care sunt bune”, a declarat inspectorul Puiu.

Totuși, în ceea ce privește Liceul Tehnologic ”Vasile Gherasim” Marginea, unitate școlară de stat, s-a pus problema desființării claselor de liceu, din cauza rezultatelor foarte slabe din ultimii ani ale candidaților la examenul național de Bacalaureat. ”Le-am atras atenția asupra situației dezastruoase de la examenele de Bacalaureat din ultimii ani și s-a pus problema desființării claselor de liceu. Dacă la următorul examen nu se vede nicio îmbunătățire vom propune să se păstreze doar clasele de profesionala, pentru că cele de liceu nu-și mai au rostul”, a informat inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu.

Precizăm că la Liceul Tehnologic ”Vasile Gherasim” Marginea sunt înscriși peste 600 de elevi, în 30 de formațiuni de studiu, pe patru niveluri de învățământ – primar, gimnazial, liceal și profesional. În oferta de școlarizare a unității de învățământ, la învățământul liceal, se regăsesc trei domenii – industria textilă și pielărie, fabricarea produselor din lemn și mecanică.
În sesiunea iulie 2019, niciun candidat nu a promovat Bacalaureatul

Potrivit datelor publicate de Ministerul Educației pe portalul dedicat examenului de Bacalaureat, din cei 15 absolvenți ai promoției 2020, s-au prezentat 11 la examenul național de Bacalaureat, în prima sesiune, și doar doi dintre ei au promovat, cu mediile 7,2 și 6,06. La sesiunea de toamnă a examenului s-au înscris 11 candidați, însă doar 8 au susținut probele, trei dintre ei reușind să obțină medii puțin peste 6. În anul 2019, din cei 14 candidați înscriși la Bacalaureat, în sesiunea din iulie, 11 s-au prezentat la toate probele, însă niciunul nu a promovat examenul. La sesiunea de toamnă au fost 10 candidați înscriși, din care 7 s-au prezentat la examen și au promovat trei dintre ei, toți cu medii de 6. și cam aceeași situație s-a înregistrat și la examenul național de Bacalaureat din 2018, drept urmare concluzia IŞJ Suceava cu privire la desființarea claselor de liceu din cadrul unității de învățământ din Marginea este justificată.
”Părinții elevilor din zonă se împotrivesc pe motiv că altă unitate de învățământ liceal nu mai există în localitate, cele mai apropiate fiind în Rădăuți. Dar nu vedem nicio îmbunătățire în ultimii ani în ceea ce privește rezultatele elevilor de liceu, deci concluzia este clară: clasele de liceu nu-și mai au rostul. Oricum, distanța până la Rădăuți e mică și există variante de transport din Marginea, astfel că elevii vor putea face naveta ușor”, a precizat inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu.

Cele două unități de învățământ au fost inspectate de IŞJ Suceava ultima oară în urmă cu mai bine de 10 ani. În termen de două săptămâni de la primirea raportului scris final al inspecției școlare generale, unitatea de învățământ trebuie să elaboreze un plan de îmbunătățire a activității, ținând cont de recomandările făcute în raport, și îl va trimite spre aprobare inspectorului coordonator. Potrivit legislației în vigoare, IșJ va urmări aplicarea planului de îmbunătățire a activității prin inspecția de revenire, iar dacă se constată neîndeplinirea obiectivelor asumate, instituța poate sesiza ARACIP în vederea demarării procedurilor de evaluare instituțională specifice. (Oana NUȚU)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …

No comments

  1. In primul rând, referitor la Bacalaureat, 5 absolvenți din 20 înseamnă un procent de promovabilitate de 25%.
    În al doilea rând, la Liceul Tehnologic ,,Vasile Gherasim’’ nu funcționează clase de învățământ postliceal.
    În anul 2020 au fost 20 de absolvenți. Examenul de Bacalaureat a fost promovat de către 4 absolvenți din seria curentă și o absolventă din 2019.
    Ținând cont de politica de descentralizare, de dorința părinților, a elevilor și a profesorilor de la Liceul Tehnologic ,,Vasile Gherasim’’ este necesar ca la Marginea să funcționeze clase de învățământ liceal. Menționăm că în ultimii doi ani școlari nu am mai avut clase de început de nivel (clasa a IX-a).
    În anexa la OMEC 5599 din 21.09.2020 la aliniatul 9 este prevăzută metodologia de constituire a claselor de început de învățământ liceal pentru anul școlar 2021-2022. Liceul Tehnologic respectă toate condițiile prevăzute de lege, deci are dreptul de a propune clase de învățământliceal.
    Nu în ultimul rind, menționez că la toate cele șapte direcții inspectate, calificativul a fost BINE, ceea ce este maximul pe care îl poate obține o școală.

    Director:
    Prof. OlareanLiviu Napoleon

  2. Bai nea Puiu, matale chiar nu intelegi, ca sa fiu elegant si sa apara comentariul, sa-l poti vedea.
    Problema majora e ca ajung in BAC. Pai daca sunt analfabeti, de ce ajung in BAC? Spaga? Sau de ce ajung la liceu? Aici e adevarata problema, lipsa evaluarilor reale.
    Nu cred ca niciun parinte normal la cap, nu vrea ca fiul/fiica sa aiba note de 8,9,10 si sa ia la examene note de 2 sau 3.
    Sa mearga inspectoarele alea care stim ce fac si sa dea testari ADHOC, nu cu subiecte transmise in prealabil celor iubiti, ca sa dea bine si sa ia salariu de merit.
    Ai inteles? Putin probabil. De ce zic asta? Doar fiindca nu ti-ai dat seama pana acuma, cand se face scoala la distanta.