Saturday , April 20 2024

Libertatea: Cum a început anul școlar pentru elevii din satul sucevean Stamate: romii învață în casă de chirpici, cu WC-ul în curte, românii, în școală cu toalete moderne 

Libertatea.ro a publicat miercuri un reportaj despre realitatea pe care oficilitățile sucevene o ignoră, cu bună știință, la fiecare început de an școlar.

«Elevii de la Școala Nr. 2 din satul Stamate, județul Suceava, au o „căcăstoare”, cum îi spun localnicii, în loc de toaletă. Grupul sanitar al școlii e construit în proporție de 65% și a rămas așa de trei ani. Primarul promite că le va face o școală nouă copiilor de la Nr. 2 și ne invită mândru să vedem toaletele noi de la Școala Nr .1 din același sat, acolo unde „e altă mentalitate”, pentru că nu sunt „copii romi”.

Foto: Libertatea.ro

45% dintre unitățile de învățământ din județul Suceava funcționează fără autorizație sanitară, 19 școli sau grădinițe nu au apă curentă și păstrează încă toaletele în fundul curții.

Am ales să mergem la Școala Primară nr. 2 din Stamate, un sat din comuna suceveană Fântânele, care are un grup sanitar construit în proporție de 65%, conform datelor de la Inspectoratul Școlar Suceava.

Toaleta elevilor care învață la școala din Stamate a rămas în acest stadiu – de 65% – de mai bine de trei ani. Nu are apă, nu poate fi folosită și e închisă cu cheia. Copiii își fac nevoile în gaura din spatele școlii, care funcționează pe post de grup sanitar.

Primarul comunei spune că mai are nevoie de două avize și va începe construcția unei noi școli, care va include și WC-ul rămas la 65%.

„Și dacă ar fi avut toaletă, nu știu dacă ar avea grijă și ar folosi-o. Ei (elevii romi, n.r.) nu sunt obișnuiți, ar merge tot afară. Dar sunt tot ai noștri, ce să faci!”, a stabilit Corina Bălan, directoarea de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Bănești, de care aparține și școala din Stamate.

În sat nimeni nu pare a fi auzit de școala Numărul 2. De fapt, numerele nu trimit la nimic. Există școala din deal și școala din vale. Localnicii le cunosc după segregarea pe criterii etnice, interzisă altfel în România, dar prezentă însă în realitatea sistemelor de educație», se arată în materialul publicat de Libertatea.ro.

AICI, REPORTAJUL INTEGRAL

Citiți și: Școala Capu Codrului și Inspectoratul Școlar Suceava, reclamate la CNCD pentru segregarea școlară a 44 de elevi de etnie romă care învață într-o sală de sport

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …