Friday , March 29 2024

Libertatea: „Când te privești în oglindă ce vezi, având în vedere ce ai făcut?”. Întrebarea care ar fi făcut-o pe educatoarea din Bosanci să pice testul poligraf

Educatoarea din Bosanci acuzată că a agresat sexual trei fetițe cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani, a picat testul poligraf după ce polițistul ar fi întrebat-o „Când te privești în oglindă ce vezi, având în vedere ce ai făcut?”, relatează Libertatea, care a făcut publice detalii din dosar. Întrebarea polițistului ar fi tulburat-o într-atât încât, susține educatoarea, a făcut-o să pice testarea poligraf. Pe 4 mai, Tribunalul Suceava a decis eliberarea din arest a educatoarei, măsura preventivă fiind înlocuită cu controlul judiciar, așa cum „Obiectiv de Suceava” a scris miercuri AICI

Principala probă din dosar a fost evaluarea psihologică a fetițelor, în urma căreia s-a concluzionat că acestea erau profund traumatizate de cele întâmplate la grădiniță. Agresiunile sexuale nu au putut fi confirmate medico-legal, abuzurile reclamate petrecându-se cu mult înaintea examinării, conform investigației Libertatea.

Pe 3 februarie, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au decis trimiterea în judecată a educatoarei. Potrivit datelor din rechizitoriu, abuzurile educatoarei ar fi avut loc la scurt timp după începerea noului an școlar 2021-2022. „La data de 16 septembrie 2021, inculpata, în calitate de educatoare a minorei (*), în timp ce se aflau împreună în incinta Grădiniței cu Program Normal Căsuța cu «Povești Bosanci» a condus-o pe minoră în toaleta grădiniței”, scriu procurorii în rechizitoriu și detaliază apoi abuzul sexual la care ar fi fost supusă fetița. Cu două zile înainte, potrivit anchetatorilor, educatoare a condus o altă fetiță în toaleta grădiniței pe care ar fi agresat-o sexual. Sora uneia dintre fetițe, ajunsă între timp elevă, a povestit că și ea a fost abuzată sexual de educatoare când a fost la grădiniță (în perioada 2017-2019).

Educatoarea în vârstă de 51 de ani a contestat ancheta procurorilor, invocând că trimiterea sa în judecată se bazează doar pe acuzațiile relatate de părinți. Unul dintre principalele argumente ale educatoarei este expertiza medico-legală care a confirmat că fetițele sunt virgine. Despre evaluarea psihologică ce a indicat că fetițele sunt profund traumatizate, educatoarea a dat vina pe psihologul care a discutat cu fetițele, susținând că acesta ar fi a indus răspunsul copilelor.

În cursul anchetei, educatoarea a picat testarea poligraf, însă ea a avut o justificare și pentru acest lucru. A invocat că „tehnica poligraf nu face altceva decât să descopere emoţia în mod indirect, prin depistarea reacţiilor activatorii generale; această tehnică nu detectează cauza emoţiei, ci doar pe acesta însăşi”. Mai mult, educatoarea a susținut că înainte de a fi testată cu poligraful starea ei emoțională ar fi fost influențată pe comisarul care coordona ancheta. „Înaintea testării poligraf, comisarul de poliţie (*) a efectuat presiuni asupra inculpatei, adresându-i întrebări precum «Când te priveşti în oglindă, ce vezi, având în vedere ce ai făcut?». Având în vedere acest context, dublat şi de stresul cauzat de arestarea preventivă, inculpata a prezentat emoţii puternice, de natură a compromite rezultatele evaluării”, a invocat avocatul educatoarei în fața judecătorului de cameră preliminară.  Educatoarea a încercat să combată poligraful, invocând că aparatul nu are acreditarea necesară și că în aceste condiții „nu conferă certitudine cu privire la existenţa sau inexistenţa comportamentului simulat” și din această cauză rezultatul testării ar trebui exclus de la dosar.

În urma analizării probelor din dosar, la judecarea excepțiilor, Judecătoria Suceava a decis că analiza rezultatelor obţinute în urma utilizării testului poligraf nu poate fi exclusă în demersul judiciar de aflare a adevărului. Judecătorul de cameră preliminară a subliniat că rezultate pot reprezenta un indiciu care, coroborat cu alte probe, poate conduce la formarea convingerii în privinţa vinovăţiei sau nevinovăţiei. În privința presiunilor despre care educatoarea s-a plâns că au fost făcute împotriva sa cu ocazia testării cu tehnica poligraf, judecătorul a constatat, conform Libertatea, că nu s-a indicat nicio dovadă în acest sens. Nici în cazul evaluării psihologice a celor trei fetițe, judecătorul nu și-a însușit apărarea educatoarei, apreciind că „nu există vreun motiv întemeiat de nelegalitate care să invalideze probele şi să impună excluderea”.

 

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …