Liberalii au obținut cele mai multe primării din judet. LISTA tuturor primarilor învingători

reportersite
29 septembrie 2020, 7:55

PNL și-a adjudecat 54 de primării din județ. 48 de primari din cei 112 care au candidat din partea PSD au câștigat un mandat. Un tânăr, Ezekiel Belțic, de la un partid cvasi-necunoscut, Partidul Alternativa Dreaptă, a câștigat Primăria Salcea. USR-PLUS a obținut mandate de primar în comunele Milișăuți, Horodnic de Jos și Mănăstirea Humorului. Pojorâta, Frătăuții Noi, Marginea și Mitocu Dragomirnei au de acum primari PMP. Pro-România a câștigat doar la Broșteni. Brodina, Fântâna Mare și Frătăuții Vechi – precum și orașul Gura Humorului și-au (re)ales în funcție primari care au candidat independent

PNL a adjudecat cel mai mare număr de primari din județul Suceava. Nu mai puțin de 54 din cei 114 candidați ai PNL la cele 114 primării din județ au obținut un mandat. Câțiva sunt la primul mandat – cum este cazul lui Adrian Frâncu (Calafindești) și Mugurel Bocancea (Todirești), deși nu neapărat la prima încercare de a ajunge primar. Cel mai elocvent caz rămâne însă cel al primarului de Rădăuți, Bogdan Loghin care a fost ales pentru prima dată, reușind să îl devanseze pe social-demo­cratul Nistor Tătar. Alții și-au adjudecat un nou mandat, cel mai bun exemplu fiind al primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, care a câștigat cel de-al cincilea mandat consecutiv de primar.
Unii cum ar fi primarii municipiilor Suceava, Câmpulung Moldovenesc (Mihăiță Negură), Vatra Dornei (Ilie Boncheș) și ai orașelor Siret (Adrian Popoiu), Liteni (Tomiță Onisii) și Dolhasca (Decebal Traian Isachi) ori ai comunelor Ciocănești (Radu Ciocan), Şaru Dornei (Cătălin Iordache) și Cârlibaba (Gabriel Danciu) au candidat și în 2016 din partea PNL.
Alții cum ar fi Mihai Senic (Stroiești), Constantin Buga (Frumosu) și Eduard Wendling (Păltinoasa) au fost primari realeși în funcție, dar care în 2016 candidaseră cu succes din partea altui partid politic, respectiv PSD.

De altfel, acesta din urmă continuă să rămână singura forță politică suficient de mare încât să asigure o contrapondere serioasă față de PNL, atât la votul politic (consiliile locale și cel județean), cât și pe partea care implică o componentă suplimentară în ceea ce privește votul pe candidatul în sine (primari și președintele Consiliului Județean). Nu mai puțin de 48 de primari din cei 112 care au candidat din partea PSD au câștigat un mandat. Cel mai bun exemplu în acest sens este edilul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, care a obținut al treilea mandat consecutiv în orașul de pe Şomuz. Printre localitățile care figurează ca fiind orașe și unde PSD a câștigat alegerile pentru primar figurează Cajvana – de altfel nimic surprinzător, Gheorghe Tomăscu fiind unul din cei mai stabili primari social-democrați, Vicovu de Sus, Solca.
secretarasite
Salcea a fost pierdută de liberali în candidatului PAD, Ezekiel Belțic,  iar PSD nu a mai reușit să adjudece primăriile orașelor Milișăuți și Broșteni pe care le-a pierdut în fața lui Vasile Cărare (USR) și, respectiv, Alexandru Hurjui (Pro România). De altfel, PAD a câștigat doar la Salcea și Pro-România doar la Broșteni. Alianța USR-PLUS a mai obținut mandate de primar în comunele Horodnic de Jos și Mănăstirea Humorului. Revelația acestor alegeri locale nu a fost însă USR-PLUS așa cum se așteptau unii și nici Pro-România cum sperau alții, ci PMP. Acesta din urmă a câștigat alegerile în comuna Pojorâta – predictibil deoarece primarul Bogdan Codreanu, candidatul partidului la funcția de președinte al CJ Suceava, este o fire destul de energică și se bucură de aprecierea majorității localnicilor – precum și în Frătăuții Noi, Marginea și Mitocu Dragomirnei, însă a pus reale probleme în numeroase alte localități precum Fundu Moldovei, Ipotești și Mănăstirea Humorului, dar nu numai acolo. Trei comune – Brodina, Fântâna Mare și Frătăuții Vechi – precum și orașul Gura Humorului și-au (re)ales în funcție primari care au candidat independent, nu din partea vreunui partid politic. (Dan PRICOPE)