Tuesday , December 5 2023

Lemn în valoare de 40.000 de lei, confiscat de polițiști în urma unei ample acțiuni de combatere a delictelor silvice

Marți și miercuri, polițiștii au intensificat activitățile de prevenire și combatere a delictelor silvice în cadrul acțiunii ,,Scutul Pădurii”. Au fost efectuate controale în trafic, în fonduri forestiere dar și verificări la unități economice cu profil debitare și prelucrare material lemnos.

În urma activităților desfășurate de către polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul I.P.J. Suceava și de către polițiștii din cadrul subunităților de poliție au fost confiscați peste 150 metri cubi material lemnos în valoare de cca. 40.000 lei și au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 45.000 lei.

Astfel, așa cum am relatat, în data de 2 noiembrie, polițiștii sucevni au depistat 3 trei transporturi ilegale de cherestea. Unul, la Gura Humorului, de 5,98 mc cherestea răsinoase, un al doilea, la Mălini, de 2,65 mc cherestea răsinoase și un al treilea, la Vadu Moldovei, de 3,097 mc cherestea tivită molid.

De asemenea, tot marți, polițiștii de la Vatra Dornei au depistat o autoutilitară condusă de un bărbat din Ciocănești, care transporta, fără acte, cantitatea de 5,39 mc lemn de foc rășinoase. ”n aceeași zi, la Marginea, a fost prins un transport ilegal de 4,67 m.c. lemn foc specia fag.

În perioada 02-03.11.2021, polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava, în baza informațiilor deținute au efectuat un control la SC Apetit SRL, cu obiect de activitate debitarea și procesarea materialului lemnos, împreună cu specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava. În urma comparării stocului scriptic cu cel faptic, a reieșit un plus de 22,4 m.c. buștean gater  și un minus de 3,7 m.c. cherestea rășinoase netivită, în valoare de  8.853 lei. Materialul lemnos în valoare de 8.853 lei a fost confiscat iar societatea  a fost sancționată cu amendă în cuantum de 15.000 de lei.

Miercuri, 3 noiembrie, la ora 11.00, echipa mixtă IPJ Suceava și inspector din cadrul Direcției Județene de Drumuri și Poduri Suceava, acționând pe DJ155A de pe raza localităților Bogdănești – Râșca, au identificat și oprit în trafic o utilitară care transporta material lemnos. Autoutilitara era condusă de un bărbat de 52 ani, din Râșca și transporta material lemnos cu aviz valabil. Conform avizului autoutilitara transporta un volum de 18,5123 m3 lemn foc molid.La solicitarea reprezentantului Direcției Județene de Drumuri și Poduri Suceava conducătorul auto a refuzat să supună controlului privind verificarea maselor transportate. În continuare s-a procedat la verificarea volumului de material lemnos transportat, fiind solicitat în acest sens sprijin din partea OS Râșca.  În urma inventarierii materialului lemnos transportat a rezultat un volum în plus de 1,1915 m3 lemn foc molid. Pentru refuzul de cântărire s-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto cu o amendă  de 3000 lei.

Tot miercuri, pe raza comunei Vicovu de Jos, a fost depistat un transport ilegal 3,72 m.c. lemn foc fag, efectuat de un bărbat de 33 ani, din comuna Arbore.

În paralel, polițiștii Biroul de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul I.P.J. Suceava au executat un control în fondul forestier și au verificat 21 de vehicule de transport material lemnos. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale în valoare de 20.000 lei și au fost confiscați 95,102  m.c. în valoare de  23.628,31 lei.

”Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare”, se arată într-un comunicat transmis de IPJ Suceava. (O.S.)

Vezi si

Șase percheziții la o rețea româno-ucraineană de contrabandiști. Trei indivizi arestați, patru mașini și aproape 40.000 de pachete cu țigări, confiscate (FOTO, VIDEO)

Vineri, 1 decembrie 2023, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, împreună cu procurorii …