Sunday , October 2 2022

Lemn confiscat, amenzi și un vehicul de transport imobilizat, în urma unor noi acțiuni ale polițiștilor suceveni pentru prevenirea delictelor silvice

Începând cu data de 22.08.2022 polițiștii organizează zilnic acțiuni cu efective sporite pentru prevenirea delictelor silvice și activităților ilicite în domeniul debitării, procesării și transportului materialului lemnos. Activitățile organizate în cadrul Acțiunii ,,Scutul Pădurii” au dus la identificarea zilnică a unor transporturi ilegale de lemn și a altor delicte silvice, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantități importante de material lemnos.

Şi în cursul zilei de miercuri, în doar câteva ore polițiștii au depistat mai multe transporturi ilegale de lemn, după efectuarea tuturor verificărilor cantitățile de material lemnos fiind confiscate iar într-o situație fiind imobilizat și mijlocul de transport prin ridicarea plăcuțelor de înmatriculare ca urmare a săvârșirii unor abateri  conexe.

Astfel, la ora 16.10, polițiștii au oprit pe raza comunei Vicovu de Jos o autoutilitară care circula pe DN2E  transportând material lemnos, respectiv lemn foc fag și care era condusă de un bărbat de 22 ani domiciliat în comuna Voitinel. Cu ocazia verificărilor efectuate în SUMAL 2, s-a constatat faptul că transportul de material lemnos nu avea un aviz de însoțire conform reglementărilor legale.Transportul a fost condus Ocolul Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul unui pădurar, care în urma inventarierii materialului lemnos a stabilit faptul că în autoutilitară era transportată cantitatea totală de 2.64 m.c. lemn foc fag, în valoare de 456,72 lei.

La ora 19:50, polițiștii din Pojorâta au obținut o informație cu privire la faptul că o autoutilitară transportă material lemnos pe raza satului Valea Putnei, fără a avea un aviz valabil în aplicația SUMAL 2.0. Deplasându-se la fața locului, polițiștii au găsit autoutilitara la o casă din Valea Putnei,  încarcat cu material lemnos (lemn de foc). Mașina a fost condusă de un bărbat de 34 ani din localitate, iar în urma inventarierii încărcăturii a reieșit o cantitatea de 1,18 mc lemn foc rășinoase, în valoare de 143,96 lei.

În jurul orelor 20:00, pe DN2-E85, pe raza localității Negostina, au oprit o autoutilitară condusă de un bărbat de 54 ani domiciliat în comuna George Enescu, județul Botoșani. Mașina era încărcată cu cherestea demolid, pentru care conducătorul auto, deținea aviz de însoțire al materialului lemnos, emis pentru cantitatea de 9,47 mc material lemnos. Polițiștii au verificat transportului în aplicația SUMAL CONTROL, iar în urma analizării fotografiilor încărcate, s-a constatat faptul că din conținutul acestora nu se poate distinge sau focaliza încărcătura de material lemnos în totalitate.  Întrucât din  primele verificări s-a constatat faptul că există neconcordanțe între cantitatea de material lemnos consemnată în avizul de însoțire electronic și cantitatea efectivă transportată în autoutilitară, s-a procedat la solicitarea sprijinul lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Adâncata, în vederea inventarierii materialului lemnos.  În urma inventarierii,a reieșit în plus cantitatea de 5,70 mc material lemnos cherestea rășinoase esență molid, față de cea înscrisă în avizul de însoțire al materialului lemnos. Totodată, cu ocazie controlului documentelor autoutilitarei, s-a constatat faptul că aceasta avea inspecția tehnică periodică expirată din data 10.08.2022, fapt pentru care conducătorul autor a fost amendat, iar certificatul de înmatriculare a fost reținut și mașina imobilizată.

În toate aceste cazuri șoferii mașinilor au fost amendați, iar lemnul a fost confiscat.

Polițiștii atrag atenția asupra respectării legislației în domeniul silvic, acțiuni și controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfășurate și în perioada următoare în vederea identificării și tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare, se arată într-un comunicat transmis de IPJ Suceava. (O.S.)

Vezi si

Săptămâna Europeană a Sportului la Grădinița ”Țăndărică” Suceava

Grădinița cu Program Normal ”Țăndărică” Suceava a derulat  în perioada 23-30 septembrie a.c. Săptămâna Europeană …