Thursday , April 25 2024

Lecţie de viaţă dată de o femeie de etnie rromă, mamă a zece copii

femeie scheia [800x600]

Rămasă văduvă, cu zece copii şi cu multe necazuri, femeia îşi trimite copiii la şcoală, fiind sigură că educaţia este singura lor şansă la o viaţă mai bună
La marginea satului scheia, într-o casă modestă, locuieşte o văduvă împreună cu şapte copii şi două nepoţele. Femeia are zece copii, dar trei sunt căsătoriţi şi au plecat prin alte părţi. Fără sprijinul nimănui, femeia munceşte cu ziua pentru câţiva lei. “Nu mă ajută nimeni dar mulţumesc lui Dumnezeu că nu a fost zi în care să nu le dau de mâncare”, povesteşte Rodica Gheorghe. Cu ochii plini de lacrimi şi cu faţa marcată de dureri sufleteşti, Rodica îşi continuă povestea. “Am zece copii pe care îi cresc singură de când mi-a murit soţul. A avut cancer şi s-a dus acum doi ani. Ultima lui dorinţă, pe patul de moarte, a fost să trimit copiii la şcoală, indiferent cât de greu îmi va fi. si asta fac. Irina a terminat anul trecut facultatea, a luat licenţa cu 9,70, iar acum îşi caută de lucru. Doi băieţi sunt la liceu, iar cei mici merg la scoala din scheia. Mai am o fată, căsătorită, locuieşte tot aici în sat. A fost diagnosticată cu tumoră cerebrală. O ajut şi pe ea cum pot. Are şi ea două fete, una de 11 ani şi una de doi ani. Nu ştiu ce se va întâmpla şi cu ea…”, povesteşte cu inima sfâşiată de durere femeia. Soarta a fost cruntă cu familia Gheorghe. Oameni simpli, au muncit pentru copiii lor. Sunt de etnie rromă şi de multe ori copiii au fost marginalizaţi din acest motiv, dar cu toate acestea mama lor reprezintă un model pentru femeile rrome. “Copiii mei nu au fost niciodată la cerşit, toţi au făcut şcoală. Doar Estera are doar trei clase. E bolnavă rău sărăcuţa. E diagnosticată cu nevroză mixtă cu ticuri şi are pensie de handicap. A stat internată pe la Socola dar acum e acasă. Am grijă de ea”, a continuat cu vocea gâtuită de durere Rodica Gheorghe
Zece suflete trăiesc din pensiile de urmaş, la care se mai adaugă şi alocaţiile copiilor. “Nu am aşteptat niciodată nimic de la nimeni. Am muncit pentru fiecare colţ de pâine şi mi-am ţinut copiii aproape. Le tot repet că trebuie să înveţe ca să o ducă mai bine într-o zi”, a încheiat Rodica Gheoghe. Vecinii îi descriu ca fiind nişte oameni muncitori şi cinstiţi, care în ciuda necazurilor şi-au păstrat credinţa în Dumnezeu. “Nu au avut niciodată probleme cu Poliţia, copiii merg la şcoală şi îşi ajută mama fiecare cu ce poate”, am aflat de la o vecină.
Din ce în ce mai multe femei de etnie rromă ne dau o lecţie de viaţă şi ne arată că stereotipurile se pot depăşi şi în ciuda tuturor greutăţilor, în ciuda sărăciei, se poate reuşi în viaţă. Rodica Gheorghe a reuşit prin copiii ei, de care este atât de mândră şi pentru care se luptă în fiecare zi. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …

One comment

  1. Tin sa spun ca a trebuit sa fiu marginalizat precum si ei sunt zi de zi si li se pune stigmatul comun, pe care romanii se grabesc sa l-il puna cand aud de ei. Traiesc inca cu oameni in jur care imi pun stigmatul comun: roman=profitor, criminal, hot. Asa cum romaniii pun acest stigmat tuturor celor de etnie rroma in Romania romanilor crestini din cap pana in picioare. Dar ceea ce ma bucura este speranta care naste cand vad oameni in jur care isi schimba parerea, datorita celor care cu mari si de neimaginat sacrificii tin zi de zi sa arate ca cinstea si onestitatea, precum munca grea si corectitudinea exista in noi toti. Trebuie doar sa deschidem ochii si inimele. Si sa stim sa intindem o mana a prieteniei catre toti cei din jurul nostru. Toti suntem rai si toti suntem buni. Ce alegem?