Tuesday , April 23 2024

Laboratorul  de Medicină Nucleară de la Spitalul Județean face de luna aceasta și scintigrafii cardiace

Laboratorul de Medicină Nucleară din cadrul Spitalului Județean Suceava a realizat în această lună, primele scintigrafii cardiace de perfuzie, fiind pentru prima dată când astfel de investigații se fac la spitalul sucevean. ”Începând din această lună, în cadrul Laboratorului de Medicină Nucleară  al SJU- Suceava se pot realiza scintigrafii cardiace de perfuzie (achiziții în repaus și în condiții de stres prin efort fizic- ECG gated). Indicațiile  majore ale scintigrafiei de perfuzie sunt stabilite de către medicul cardiolog: în contextul obiectivării ischemiei miocardice vs infarct miocardic; pentru evaluarea reversibilității ischemiei miorcardice și a caracterului său, indusă de efort, în vederea stabilirii oportunității unei intervenții sau evaluarea perfuziei cardiace postintervenție, angioplastie, bypass”, au menționat reprezentanții Laboratorului de Medicină Nucleară.

 Primele două cazuri au fost evaluate cu participarea colectivului laboratorului și a medicilor cardiologi Ramona Rusu și Alexandra Ilisei. ”Este vorba despre un pacient cu antecedente de  boală coronariană, dublu stentat IVA si Cx- care evidențiază un defect de perfuzie, în condiții de repaus, în teritoriul LAD- sugestiv pentru infarct antero-inferior sechelar și un pacient cu antecedente de miocardită care prezenta un minim defect de perfuzie indus de efort- reversibil în condiții de repaus apico-lateral”, au completat reprezentanții Laboratorului de Medicină Nucleară.

Imagistica de perfuzie miocardică folosește un preparat farmaceutic radioactiv administrat intravenos pentru a descrie distribuția fluxului sangvin din mușchiul inimii și identifică zonele în care fluxul relativ redus se asociază cu un proces patologic ( ischemie sau necroză). Cu ajutorul acestei tehnici perfuzia inimii poate fi masurată atât în repaus, cât și în condiții de efort. Indicațiile majore ale scintigrafiei de perfuzie sunt stabilite de către medicul cardiolog: în contextul obiectivării ischemiei miocardice vs infarct miocardic, pentru evaluarea reversibilității ischemiei miocardice și a caracterului său în vederea stabilirii oportunității unei intervenții sau evaluarea perfuziei cardiace postinterventie, angioplastie, bypass.

Detectarea în timp util a tulburărilor de perfuzie ale inimii prin scintigrafia miocardică poate ajuta la prevenirea unui infarct, indicând necesitatea începerii unui tratament medicamentos, dilatare vasculară sau intervenție chirurgicală de bypass. Dacă în urma acestei proceduri nu există constatări patologice, riscul pentru un eveniment cardiac în următorii 5 ani este mai mic de 1%, lucru confirmat de mai multe studii clinice. Activitatea este susținută cu succes de colectivul Laboratorului de Medicină Nucleară al SJU Suceava format din doctorul Gutu Mihai – medic primar Medicină Nucleară, doctorul Gutu Mihaela – medic specialist Medicină Nucleară fizician medical Diana Teodorescu-Perijoc și asistenții principali Florea Ramona, Ioana Oanea, Murariu Loredana, Iletchi Florentina.

Laboratorul este în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate iar din banii primiți, sucevenii asigurați, pe baza biletului de trimitere din partea medicului specialist, pot beneficia gratuit de tipuri moderne de investigație. De menționat că aceste investigații sunt relativ noi la spitalul sucevean, mai precis din primăvara anului 2021, pacienții suceveni evitând astfel drumuri lungi și costisitoare în centre medicale din Cluj-Napoca sau București.

Laboratorul de Medicină Nucleară al Spitalului Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava poate realiza mai multe tipuri de servicii imagistice radioizotopice atât pentru adulți cât și pentru copii, cum ar fi Scintigrafie convențională-2D – achiziții planare, dinamice, corp întreg, achiziții tomografice – 3D-Tomografie Computerizată prin Emisie de Foton unic- SPECT, cât și examinări hibride – SPECT/CT- lowdose, tomografie prin emisie de pozitroni- PET/CT-lowdose.

Aceste investigații se pot face și la cerere, în regim cu plată. Pentru o evaluare standard PET CT pacienții care solicită această investigație, precum și pacienții care nu au asigurare de sănătate vor plăti 4.800 lei. Pentru scintigrafie pe diferite zone ale corpului tarifele sunt între 400 și 3.000 de lei. De exemplu, scintigrafia tiroidiană va costa  400 de lei, scintigrafia osoasă corp întreg – 500 de lei, scintigrafia cardiacă de perfuzie repaus – 800 de lei, scintigrafia tumorală neuroendocrină – 3.000 de lei. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …