Thursday , December 1 2022

Laboratoarele de analize medicale din judeţ au epuizat deja 80% din fondurile pentru luna martie

Laboratorul Biotest a primit de la CAS 37.093 de lei, dar mai are doar 7.250 de lei u de fonduri insuficiente a beneficiat şi laboratorul sucevean SYNEVO. Aici a ajuns pe data de 1 martie suma de 65.721 de lei, dar până la sfârşitul lunii mai este disponibilă doar suma de 12.295 de lei

analize medicale [800x600]


Conform actualului contract cadru în vigoare încheiat între Casa de Asigurări de Sănătate şi furnizorii de servicii medicale, toate persoanele cu vârsta între 18 şi 39 de ani, dar fără simptome de boală şi care sunt asigurate în sistemul public de sănătate, trebuie să se prezinte o dată la trei ani la medicul de familie, iar cele de peste 40 de ani sunt obligate la un consult anual. Medicul de familie trebuie să întocmească aşa numita riscogramă, pentru aflarea riscurilor de îmbolnăvire ale fiecărei persoane. Pachetul de servicii medicale de bază cuprinde, printre altele, analize de laborator, pe care persoanele asigurate se presupune că trebuie să le facă gratuit. Printre aceste investigaţii de laborator intră şi o hemoleucogramă completă, glicemie, colesterol, testare HIV pentru femeile gravide, exsudat faringian, urocultură, coprocultură. În plus, se presupune că asiguraţii ar trebui să beneficieze gratuit şi de examen radiologic cranian standard, radiografie de membre, radiografie retroalveolară, radiografie panoramică, mamografie în două planuri, ecografie generală pentru zona abdominală şi pelvis. La toate acestea se mai adaugă şi o investigaţie EKG, ecocardiografie şi RMN, doar că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu reuşesc să acopere şi costurile acestor investigaţii.
Atunci când o persoană asigurată se prezintă într-un laborator de investigaţii medicale cu un bilet de trimitere în acest sens, va fi programată cel mai probabil luna următoare, primind de cele mai multe ori explicaţia că nu mai sunt fonduri pentru luna în curs, fondurile alocate de CAS fiind mult prea insuficiente. Deşi au trecut doar zece zile din această lună, majoritatea laboratoarelor de investigaţii medicale din judeţ au epuizat aproape 80% din fondurile primite de la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava. Aşa este şi cazul Laboratorului Biotest care a primit pentru această lună de la CAS Suceava, suma de 37.093 de lei, bani din care mai disponibilă până la sfârşitul lunii doar suma de 7.250 de lei. Laboratorul de Investigaţii Medicale Hipocrat a primit la începutul lunii 12.536 de lei, iar până pe data de 31 martie mai are disponibilă suma de 4.251 de lei. Tot de fonduri insuficiente a beneficiat şi laboratorul sucevean SYNEVO, care deşi are suma contractată lunar în valoare de 65.721 de lei, a cheltuit deja peste 75% din fonduri, suma rămasă disponibilă până la sfârşitul lunii fiind de 12.295 de lei. Laboratorul ALPHA Servicii Medicale a primit pe data de 1 martie suma de 20.884 de lei, bani ce se presupune că ar trebui să acoperr solicitările de investigaţii medicale ale pacienţilor asiguraţi pentru luna în curs, dar după zece zile, laboratorul mai beneficiază doar de 936 de lei, fonduri insuficiente pentru a asigura investigaţiile medicale până pe data de 31 martie. Nici Clinica de investigaţii medicale SANTE nu stă mai bine. Reprezentanţii acestei unităţi de servicii paraclinice au primit de la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava pentru această lună, suma de 11.516 de lei, din care mai sunt disponibili doar 1.545 de lei. Policlinica Bethesda a primit 20.629 de lei iar după zece zile, această unitate sanitară mai dispune doar de 4.668 de lei pentru investigaţiile medicale gratuite pentru pacienţii asiguraţi.
La nivelul judeţului Suceava sunt 30 de laboratoare de servicii paraclinice în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, dar situaţia este similară în toate aceste unităţi medicale. Fondurile alocate de către stat prin CAS Suceava, necesare acoperirii cheltuielilor pentru analizele medicale ale pacienţilor asiguraţi sunt insuficiente, dovadă că s-au epuizat deja în procent de aproape 80%. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Peste 300 de polițiști suceveni acționează în perioada minivacanței de Sf. Andrei și 1 Decembrie

În perioada 30 noiembrie – 04 decembrie, polițiștii de ordine publică și rutieră din cadrul …