Monday , May 13 2024

La Suceava și Câmpulung Moldovenesc, două zile de discuții inedite cu Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român care a zburat în spațiu

Primul eveniment, ”De pe Pământ spre Lună și Marte”, a fost organizat vineri de Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, la Auditorium Joseph Schmidt, iar sâmbătă Colegiul Național ”Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc a găzduit o întâlnire între organizatorii proiectului EUCodeWeek, la care a participat și cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu.

Săptămâna trecută a avut loc acțiunea EUCodeWeek – Săptămâna Uniunii Europene a programării, organizată de Inspectoratul Județean Suceava, Casa Corpului Didactic Suceava, Școala Gimnazială Ipotești, Colegiul Național ”Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc, ASSIST, Bit&R și Caravana cu lilieci. Invitatul de onoare al evenimentului a fost general dr. Dumitru –Dorin Prunariu, singurul cosmonaut român care a zburat în spațiu. Elevi, profesori și oameni de cultură au avut ocazia să întâlnească o legendă vie, să asculte întâmplări inedite și să primească răspunsuri la tot felul de întrebări despre activitatea unui cosmonaut.

Acțiunea EUCodeWeek este finanțată de Comisia Europeană, fiind este o inițiativă care celebrează creativitatea, rezolvarea de probleme și colaborarea prin programare și alte activități din domeniul tehnologiei. În prima parte a săptămânii trecute, la Școala Gimnazială Ipotești au avut loc cursuri de formare pentru elevi din învățământul primar și secundar, în cadrul proiectului ”Codingul – cheia unui viitor mai bun”. Cei 22 de elevi implicați în proiect au desfășurat activități de programare într-un context creativ și inovativ, lucrând cu limbajele HTML, CSS și JavaScript pe platforma Bit&R. Zilele ce au urmat, au avut loc atelierele de pregătire ale profesorilor de învățământ primar și gimnazial.

Zilele de 29 și 30 martie au fost cele mai așteptate, pentru că au avut loc două întâlniri ce l-au avut în centrul atenției și discuțiilor pe cosmonautul Dumitru Prunariu. Prima – ”De pe Pământ spre Lună și Marte”, a fost organizată de Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, la Auditorium Joseph Schmidt. Singurul cosmonaut român care, în anul 1981, a petrecut 7 zile, 20 de ore și 42 de minute în spațiu a povestit frânturi din experiența sa cosmică. Publicul prezent, format în special din studenți, elevi, profesori și universitari, a aflat informații despre Programul Apollo și importanța acestuia în explorarea Lunii, dar și despre planurile de viitor cuprinse în cadrul programului Artemis. Cei mai norocoși au fost câțiva elevi de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, care au purtat o discuție cu Dumitru Prunariu într-un cadru restrâns, în Aula Senatului USV, după prezentarea generală din auditorium. Elevii i-au adresat întrebări legate de experimentele realizate în timpul misiunii spațiale, de antrenamentele pregătitoare pentru aceasta și de impresiile personale ale cosmonautului din timpul misiunii. La rândul lor, ștefaniștii au captivat atenția cosmonautului Prunariu cu întrebările lor curioase, astfel că întâlnirea a fost una memorabilă.

”De la primele ore ale dimineţii, când a fost vizitat Planetariul şi Observatorul Astronomic, şi până la finalul zilei, când a participat la o dezbatere în Sala Senatului, domnul Prunariu a fost într-un permanent dialog cu tinerii curioşi din preajma dumnealui oferindu-ne un model de comunicare ştiinţifică adaptată diverselor categorii de vârstă şi nivele de pregătire profesională. Totodată, întâlnirile avute cu profesorii USV au reprezentat o ocazie de a discuta despre evoluţia universităţii de la precedenta vizită efectuată de dumnealui la USV, în anul 2017, când a fost invitatul principal al ceremoniei de absolvire, precum şi despre proiectele de dezvoltare a universităţii, inclusiv oportunităţile de colaborare ale USV cu organizaţiile în care este implicat domnul Prunariu în prezent. O atenţie specială a fost acordată pregătirii loturilor naţionale de astronomie şi astrofizică, desfăşurată în fiecare an la Suceava prin colaborarea dintre USV, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Societatea Ştiinţifică Cygnus, şi proiectelor de colaborare în domeniul cercetării particulelor elementare, desfăşurate de USV cu Organizaţia Europeană de Cercetări Nucleare (CERN)”, a transmis rectorul USV, prof.univ.dr. Mihai Dimian.

Sâmbătă, Colegiul Național ”Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc a găzduit o întâlnire între organizatorii proiectului EUCodeWeek, la care a participat și cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu. Prezența sa a lăsat amprente istorice atât în sufletele celor care l-au ascultat, câț și în mințile curioase și dornice de a realiza lucruri mărețe care au avut ocazia să-l cunoască, cu ocazia acestui eveniment organizat în județul Suceava.

Dumitru-Dorin Prunariu este al 103-lea om în spațiul cosmic. În cadrul misiunii cosmice a efectuat numeroase experimente științifice. În prezent, Prunariu este general-locotenent în retragere al Forțelor Aeriene Române și lucrează ca expert în cadrul Asociației Române pentru Tehnologie și Industrie Spațială – ROMSPACE. Deține funcții și este expert în activități spațiale în cadrul mai multor organizații internaționale, precum Comitetul ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic, Agenția Spațială Europeană (ESA), Asociația Exploratorilor Spațiului Cosmic, Asociația Moon Village, Fundația Asteroid etc. Ca o recunoaștere a realizărilor sale, în 2017 un asteroid a primit numele său – asteroidul ”10707 Prunariu”. (O. NUȚU)

 

Vezi si

Incendiu la acoperișul unei anexe a stadionului din Siret

Sâmbătă seara, în jurul orei 20.30, un incendiu a izbucnit la acoperișul unei anexe din …