Friday , March 29 2024

La Radauti traieste si antreneaza cel mai titrat campion la lupte din toate timpurile: Viata de roman a campionului Stefan Rusu

N un aur, un argint [i un bronz la trei edi]ii ale Jocurilor Olimpice, dou\ titluri mondiale [I cinci titluri europene – la asta s-ar rezuma,`ntr-o statistic\ prescurtat\, cariera impresionant\ a lui {tefan Rusu, campion la lupte greco-romane n originar din R\d\u]i, acum `ncearc\ s\ readuc\ ora[ul natal la tradi]ia sportiv\ de odinioar\ n cum au tratat comuni[tii un mare campion [i cum a fost pus pe liber dup\ 1990 de la Dinamo, dar [i cum a reu[it s\ ob]in\ noi rezultate, prin tinerii pe care `i antreneaz\, citi]I `n reportajul de mai jos n

Cel  mai titrat lupt\tor român din toate timpurile, {tefan Rusu, `n vârst\ de 55 de ani, din R\d\u]i, are  un palmares impresionant, reu[ind s\ ob]in\ de-a lungul carierei sportive nu mai pu]in de 27 de medalii pe plan mondial [i  peste 1000 la toate competi]iile din ]ar\ [i din str\in\tate. Este c\s\torit [i are trei fii, to]i lupt\tori [i titulari la Clubul Sportiv Bucovina, din  R\d\u]i.
De numele lui  {tefan Rusu se leag\ medalia de aur la lupte greco-romane, ob]inut\ la Olimpiada din anul 1980, care a avut loc la Moscova. El  a mai ob]inut medaliile olimpice de argint [i de bronz la Olimpiadele din 1976 (Montreal), respectiv Los Angeles (1984). Palmaresul fostului sportiv, care acum locuie[te `n R\d\u]i, este completat de dou\ medalii de aur la campionatele mondiale de lupte greco–romane [i de alte cinci medalii de aur ob]inute la campionatele europene. La acestea se mai adaug\ [i alte medalii de argint [i de bronz, ob]inute la alte edi]ii ale mondialelor [i europenelor de lupte greco-romane. Omul c\ruia i s-a c`ntat imnul României la marile confruntari sportive ale lumii se consider\ cel mai bun luptator al tutuor timpurilor din România.
O Dacie, o butelie, un frigider – a[a pre]uiau comuni[tii un campion olimpic
Luptele greco-romane par insignifiante ca notorietate `n compara]ie cu fotbalul zilelor noastre, `ns\ exist\, din fericire, sportivi rom=ni care prin performan]ele lor pun `n umbr\, m\car pentru o clip\, cel mai iubit sport al Planetei. {tefan Rusu este unul dintre acele nume pe care e[ti obligat s\ le pronun]i cu respect. Nici nu ai putea altfel, pentru c\ o simpl\ privire asupra rezultatelor sale l-ar face invidios p=n\ [i pe Ronaldinho.
{tefan Rusu a pornit spre sala de sport `nc\ de la nou\ ani, sub `ndrumarea profesorului Virgil Gherasim, iar primul club la care a fost legitimat a fost la R\d\u]i. S-a c\lit pe salteaua de concurs, iar disciplina [i `ncrederea de sine cu care `[i  `nfrunt\ adversarii le-a dob=ndit [i `n via]a de zi cu zi. “Sunt diferen]e uria[e, mai ales `n privin]a c=[tigurilor materiale. ~n 1976, titlul olimpic era r\spl\tit cu o ma[in\ Dacia, medalia de argint cu un automobil Skoda, iar medalia de bronz cu un Trabant. ~n plus, am avut [i o diurn\ de 120 de dolari canadieni. C=nd am devenit campion olimpic `n 1980, am fost r\spl\tit cu 5.000 de lei [i o butelie, iar `n 1984, de[i ne-au fost promise televizoare color [i frigidere, nu ne-au mai dat nimic. Astea erau vremurile, `ns\ noi eram stimula]i pentru c\ puteam ie[i din ]ar\. Din diurna de 1,5 dolari pe zi, mai aduceam [i unele cadouri familiei. Pe de o parte, era bine, pentru c\ erai angajatul unei `ntreprinderi, iar c=nd eram la R\d\u]I, de exemplu, eram angajat ca t=mplar la IPL [i  salariul `]i  mergea `n ]ar\. Dac\ aveai valoare [i erai legitimat la Steaua sau Dinamo, automat aveai gradul de sergent major [i ulterior erai avansat `n grad. Cine avea studii era automat ofi]er”, spune fostul campion olimpic. ~n perioada 1975-1976 a fost legitimat la Clubul Sportiv Steaua,  `n perioada 1977-1980 , {tefan Rusu  a revenit la R\d\u]I, iar `ntre 1981-1990 a fost legitimat la Clubul Sportiv Dinamo.
Cel mai greu meci din via]\
Primul titlu  la categoria Juniori la Campionatele Europene a fost ob]inut de {tefan Rusu  `n 1974, la Haparanda-Suedia, pe c`nd era legitimat la CSM Mobila R\d\u]i iar `n anii 1978 (Oslo),1979 (Bucure[ti),1980 (Plevi]e) 1981 (Goteborg) [i 1985 (Leipzig) a ob]inut 5 titluri de campion european la seniori.
Campion  mondial: 1978-Ciudat de Mexico; 1982-Katowice-Polonia;   1981-Bucure[ti.
Jocuri Olimpice: Montreal,1976 – argint; Moscova,1980- aur; Los Angeles, 1984 – bronz.
Campion Na]ional al Rom=niei – de 13 ori
{tefan Rusu ne-a spus c\ dintre toate competi]iile, cel mai  dificil meci a fost finala olimpic\  cu polonezul Suprov, de la Moscova,  pe care l-a `nvins cu 1-0 dup\ nou\ minute  [i a cucerit titlul de campion olimpic.
~n perioada de glorie, lotul olimpic avea 60 de luptatori, ast\zi abia dac\ mai sunt 18
Totu[i, singurul lupt\tor rom=n medaliat la trei edi]ii ale Jocurilor Olimpice (argint `n 1976, aur `n 1980 [i bronz `n 1984) are un mare sentiment de am\r\ciune c=nd prive[te nivelul la care a ajuns sportul care l-a f\cut celebru. “Din p\cate, nu am mai reu[it s\ c=[tigam nici o medalie la lupte de la Olimpiada de la Barcelona, din 1992, c=nd am smuls un bronz. ~n anii ‘70-′80 dominam aceste `ntreceri la Campionatul Mondial sau la Jocurile Olimpice; Vasile Andrei (categoria 100 kg) [i Gheorghe Berceanu (48 kg) au fost campioni olimpici `n 1972, Ion Draica (82 kg) `n 1984, iar Vasile Pu[ca[u (100 kg) `n 1988. Constantin Alexandru a devenit vicecampion olimpic la 48 kg, `n 1980, la Moscova. ~n ceea ce m\ prive[te, am luat aurul olimpic `n 1980, la Moscova, [i am urcat de alte dou\ ori pe podium: vicecampion la Montreal (1976) [i bronz la Los Angeles (1984). La primele dou\ edi]ii am participat la categoria 68 kg, iar la Los Angeles, la categoria 74 kg. Se investea `ns\ `n  acest sport, exista cu adev\rat interes. M\ g=ndesc doar la un singur lucru: `n acea perioad\, la lotul olimpic de lupte erau 60 de sportivi, `n timp ce acum sunt doar 18… Cine mai investe[te ast\zi `n acest sport? Aproape nimeni, to]i sunt interesa]i doar dac\ au ceva de c=[tigat de pe urma acestui lucru”, poveste[te {tefan Rusu, f\r\ s\ `[i  ascund\ `n vreun fel dezam\girea fa]\ de dezinteresul care domne[te `n ce prive[te luptele greco-romane.  România nu a mai ob]inut `n ultimii ani niciun fel de medalie olimpic\ la lupte.

Campionul [i cei trei fii ai s\i vor s\ readuc\ la R\d\u]i tradi]ia pentru lupte

R\d\u]iul, alt\dat\ unul dintre centrele de lupte greco-romane redutabile, a devenit dup\ Revolu]ie un or\[el de provincie, `n care acest sport era aproape dat uit\rii. ~n anul 2000, {tefan Rusu a revenit `n ora[ul natal [i a `ncercat s\ pun\ bazele sec]iei de lupte din cadrul clubului sportiv CSM. Fost campion european, mondial [i olimpic , r\d\u]eanul a preg\tit p`n\ `n prezent aproximativ 350 de copii, iar efortul muncii depuse s-a v\zut `n rezultatele ob]inute. “O parte au fost `nscri[i `n lotul na]ional, iar un sportiv se preg\te[te deja pentru Jocurile Olimpice din 2016.
La nivel na]ional, au disp\rut multe sec]ii de lupte care func]ionau la Gala]i, Ia[i, Craiova ,Br\ila ,Cluj [i alte ora[e. Antrenorii sunt slab pl\ti]I, iar copiii nu vin pentru c\ nu mai sunt atra[i [i nu vor s\ depun\ efort. ~mi aduc aminte c\ `nainte de ‘89 se f\ceau selec]ii ale copiilor, inclusiv la sate, `n [coli erau baze sportive bine puse la punct. Sportul era totu[i organizat ca ramur\ [i scoteai performan]e. Acum s\lile de sport sunt `nlocuite cu s\li de fitness”, ne-a mai dest\inuit fosta glorie sportiv\. Cu tenacitatea care l-a caracterizat de-a lungul unei cariere de excep]ie, {tefan Rusu nu s-a l\sat b\tut, `ncercând  de-a lungul anilor s\ atrag\ diver[i sponsori din r`ndul prietenilor pe care `i are. De ceva vreme, luptele la R\d\u]i sunt sus]inute de un om de afaceri, Mircea V\ideanu, [i el fost lupt\tor.
~n prezent, {tefan Rusu [i cei trei fii ai s\i au un lot de lupt\tori format\ din neini]iati [i avansa]i. ”~mi doresc ca ora[ul meu natal s\ redevin\ o pepinier\ de viitori campioni. Vreau s\ `nfiin]ez Academia de Lupte Rusu  care s\ duc\ tradi]ia lupelor greco-romane mai departe”, ne-a spus {tefan Rusu.

Trimis pe tu[\ de comuni[ti, antrenor `n Turcia dup\ Revolu]ie, a luat via]a de la zero acum 10 ani
~n 1987, la R\d\u]i a fost `nfiin]at Centrul Olimpic de lupte greco-romane, unde a fost antrenor doar un an, iar ulterior a fost `nlocuit de un bucure[tean, f\r\ a avea drept la vreun comentariu. Din 1990 a fost pus pe liber de Clubul Dinamo [i trecut `n rezerv\ pe motiv c\ posturile de antrenor [i ofi]er au fost desfiin]ate. A fost o perioad\ c`nd, cu un palmares impresionant, erai marginalizat [i puteai s\ mori de foame. “Nu am avut loc nici `n R\d\u]i [i nici la alt club . ~n 1990 am plecat `n Turcia ca antrenor, la un club de copii, unde am reu[it s\ ob]in rezultate foarte bune. Am avut [i un  vicecampion olimpic sportiv de talie mondial\”,ne-a dest\inuit {tefan Rusu.Odat\ cu anul 2000, c`nd i s-a acordat renta viager\, a revenit la R\d\u]i. A `nceput s\ ia de la zero tot ce ]ine de lupte greo-romane cu copii [i s\ amenajeze o sal\ de sport `n cadrul clubului. Ani buni a c\utat s\ se impun\ cu sportivii s\i. ”Am activat ca antrenor la lotul na]ional de juniori al Turciei, din 1990 p=n\ `n 2000. Am revenit `n ]ar\ pentru c\ vreau s\ fac performan]\ cu rom=nii mei. Am putut s\ r\m=n la Leipzig imediat dup\ un campionat, eram mai t=n\r [i ofertele au curs. Am avut o ofert\ `n  SUA, `ns\  prefer s\ antrenez `n Rom=nia. Pensia viagera, pe care o primesc din 2000, m\ ajut\. ~n  acest an am reu[it s\ am participan]i la categoria cade]i la Campionatele Europene [i Na]ionale cu sportivii George Florescu, Ciocan Bogdan [i Nicoale Cr\ciun. Apoi fiul meu ,Rusu {tefan Cristian, este  component al lotului na]ional [i s\ nu uit c\ la Campionatele Na]ionale de copii a participat [i r\d\u]eanul meu, un alt sportiv, Iustin Mihai“, ne-a spus Rusu. Ajutat de fiii s\i, Cornel, Florin [i Cristian-{tefan, antrenorul a izbutit rezultate notabile.
Rusu Cornel, `n vârst\ de 34 de ani, a participat la trei campionate mondiale, la Istanbul, Dortumund,Budapesta [i la Campionatul European de la Viten-Germania.
{tefan Cristina Rusu, `n v=rst\ de  32 de ani, titular la CSM R\d\u]i,  component al lotului na]ional de seniori  a participat la cinci campionate europene [i cinci mondiale. A fost de [ase ori campion na]ional de seniori .Este titular la CSM R\d\u]i
Florin Rusu, `n v=rst\ de 30 de ani, finalist la Campionatele na]ionale, de cinci ori vicecampion na]ional, component al CSM R\d\u]i.

“Dac\ ar trebui s\ iau  via]a de la cap\t, cu siguran]\ m-a[ face tot lupt\tor”
{tefan Rusu a crescut `ntr-o familie cu cinci fra]i. Este tat\l a trei b\ie]i [i are deja dou\ nepo]ele de 1 an [I jum\tate [i respectiv 9 ani. P\rin]ii au fost al\turi [i l-au `ncurajat `n sport, mai ales c\ era pasionat [i voia s\ fac\ performan]\. El este mul]umit c\ cei trei  fii i-au `ndr\git sportul [i se g`nde[te deja ca pe viitor vreun  nepo]el s\ duc\ mai departe tradi]ia.
“Mi-a pl\cut cel mai mult la Jocurile Olimpice de la Montreal, a fost o orgnanizare de excep]ie [i la Ciudad de  Mexico, c`nd am cucerit  titlul mondial. Apoi, `mi amintesc cum `ntre sportivi schimbam plachete [i medalii. E ceva deosebit [i inedit `n acela[i timp. Dac\ ar trebui s\ iau  via]a de la cap\t, cu siguran]\ m-a[ face tot lupt\tor. Nu regret nimic din ce a fost [i s-a dus, mi-am facut datoria, [i datoria mea a fost s\ câ[tig medalii, dar [i s\ fac din elevii pe care `i am de c=nd sunt  antrenor lupt\tori de renume. Sper ca `n cariera de antrenor s\ ajung s\ fiu m=ndru de elevii mei, s\ ajung\ la jocurile olimpice [i s\ ia o medalie. Am f\cut ceea ce mi-a pl\cut, sunt al\turi de cei dragi, ce a[ putea s\-i cer vie]ii mai mult ?! Sunt un om fericit !”, declare\ simplu {tefan Rusu. (Cristina SCOR}ARIU)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …

No comments

  1. Il cunosc din 1969 cand avea 14 ani, varsta la care lupta in echipa mare(seniori) la categoria 48 kg. Toata admiratia si respectul pentru un asemenea campion devotat total acestui frumos sport. Sa nu uitam conditiile materiale precare de antrenament din acea perioada pe care le-a oferit Radautiul si totusi cati sportivi de valoare a dat… si nu numai la lupte. Fanica! esti un simbol national ! Ai fost cel mai mare din toate timpurile.Nimeni nu-ti va egala performantele. Felicitari pentru pasiunea si rezultatele pe care in continuare le ai ca antrenor!!!

  2. Datorita lui Gherasim Virgil a ajuns Stefan Rusu asa mare luptator.Bunicul meu a fost un mare antrenor si cred ca si el merita apreciat!!

  3. sa sti ca a luat medalia de bronz la los angeles pentru ca a vandut meci …altfel era campion olimpic dinou

  4. Bravo lui.Cel mai bun dintre cei mai buni.Performante neegalate!!!Când eram puşti, existau legende despre el, una fiind aceia că…în Japonia l-au studiat cu lupa pentru …a putea g[si o explicaţie a faptuui că…era atât de bun, dar…se sunea că foloseste un procedeu nepermis,adică punea piedică…treaba lui. Bravo încă o dată!

  5. De ce sunt dati uitarii acesti oameni?
    Cred ca politica si agitatia pentru supravetuire(sau imbogatire)ne-au facut sa uitam de tot ce ne inconjoara

  6. ar trebuie sa se spuna ca el se urca in dacia lui galbena si mergea tot timpul in localitatile din jurul radautului, unde antrena copii pe gratis, si de unde a putut sa selecteze multipli campioni nationali si nu numai

  7. frumos. m-am bucurat sa citesc