Wednesday , November 30 2022

La o lună şi jumătate de la dispariţie, se reiau căutările pentru găsirea trupului alpinistului surprins de avalanşă în Călimani

Pompierul militar Liviu Stelian Pandelea a fost surprins pe 1 Decembrie de o avalanşă în zona Valea Haitii, spre Vârful Pietrosu. In acea zi, acesta, împreună cu iubita lui şi cu un coleg pompier militar în cadrul Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei, toţi trei voluntari ai formaţiunii Salvamont Vatra Dornei, mergeau să arboreze drapelul românesc pe munte, într-o misiune umanitară. Femeia a fost găsită în aceeaşi seară, decedată, iar colegul lor a fost recuperat şi dus la spital. Acţiunea de căutare de astăzi va fi denumită “AVALANSA DIN CALIMANI – SALVAMONT ROMÂNIA” şi la ea vor participa echipe salvamont din Vatra Dornei, Suceava, Mureş, Neamţ, Sibiu, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud  

alpinista
Alpinista Nathy Josse împreună cu prietenul ei, Liviu Sorin Pandelea

  Potrivit unui comunicat al Salvamont Vatra Dornei, astăzi, 15 ianuarie, se va desfăşura acţiunea denumită  “AVALANSA DIN CALIMANI – SALVAMONT ROMÂNIA”,  la care vor participa echipe salvamont din Vatra Dornei, Suceava, Mureş, Neamţ, Sibiu, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud. „Condiţiile meteorologice şi starea zăpezii sunt favorabile unei acţiuni de căutare. Temperaturile scăzute în intervalul 12 – 15 ianuarie reduc destul de mult riscurile producerii unor noi avalanşe (nivel 2 /3)”, se arată în comunicat. Participanţii la această acţiune nu doresc decât să recupereze corpul neînsufleţit al pompierului mi­litar Liviu Stelian Pandelea. Este o acţiune nu lipsită de risc,  dar pentru care trebuie făcute toate eforturile omeneşti cu putinţă pentru ca trupul colegului pompier Liviu Stelian Pandelea să fie găsit şi înmormântat creştineşte. Potrivit aceluiaşi comunicat de presă, “organizatorii acţiunii mulţumesc tuturor voluntarilor care şi-au exprimat sprijinul şi dorinţa de a ajuta la căutări, dar precizează că zona prezintă încă risc de avalanşă, precum şi temperaturi resimţite de -20 / -25 grade Celsius, care nu permit expunerea la pericole a altor persoane“. În ultima perioadă au mai fost organizate acţiuni de căutare, neinstituţionale, în zona respectivă, fără rezultate, dar a fost restrânsă aria de căutare.

 Doi bărbaţi şi o femeie au fost surprinşi de 1 Decembrie de o avalanşă în zona Călimani-Valea Haitii, spre Vârful Pietrosu. Potrivit ISU Suceava, cei doi bărbaţi, pompieri militari în cadrul Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei, se aflau în timpul liber, iar toţi trei erau voluntari ai formaţiunii Salvamont Vatra Dornei şi mergeau să arboreze drapelul românesc pe munte, într-o misiune umanitară. Pentru căutarea lor au fost constituite mai multe echipe de căutare, formate din salvamontişti, pompieri militari, jandarmi montani, lucrători ai Ocolului Silvic Vatra Dornei şi ai Rezervaţiei Călimani, precum şi militari de la UM Roşu.

Acum o lună şi jumătate, cei trei au fost surprinşi de avalanşă în Călimani. In seara de 1 Decembrie 2017, în jurul orei 19:30 a fost găsit unul dintre bărbaţi, în vârstă de 36 de ani. Acesta era conştient şi cooperant, dar cu leziuni. După ce a fost transportat la ambulanţa SMURD, unde a fost stabilizat, a fost preluat de către un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, cu medic, şi transportat la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.

În jurul orei 20:30 a fost găsită şi femeia, în vârstă de 30 de ani, fără funcţii vitale. În ciuda eforturilor depuse de paramedici, aceasta nu a mai putut fi adusă la viaţă Era partenera de viaţă a bărbatului al cărui corp încă nu a fost recuperat. Salvatorii au continuat atunci căutările pentru a-l găsi pe  Liviu Pandelea, din Suceava, în vârstă de 40 de ani, trupul acestuia nefiind recuperat până sâmbătă, 1 Decembrie 2017,  în jurul orei 1:00, când misiunea de căutare a fost oprită, din cauza condiţiilor meteorologice vitrege. A trecut o lună şi jumătate de când trupul lui  Liviu Stelian Pandelea nu a putut fi recuperat de sub zăpada ce s-a prăbuşit  peste el. (N.R.)

Vezi si

Mănăstirea Teodoreni se va extinde începând cu anul viitor

Un nou corp de chilii va fi construit, cel mai probabil de anul viitor sau …