Wednesday , October 4 2023

La fel de multe controale, dar amenzi mai multe date de ITM în august față de iulie

 272 de controale pe relații de muncă și privind sănătatea și securitatea în muncă au fost efectuate, în luna august, de angajați din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava. Numărul este apropiat cu cel din luna precedentă când inspectorii ITM Suceava au efectuat 271 de controale, dintre care 174 în domeniul relațiilor de muncă, iar 97 în cel al securității și sănătății în muncă.

De data aceasta însă, volumul amenzilor date a fost mai mare în august față de iulie. Potrivit informării transmise de ITM semnată de inspectorul șef Romeo Butnariu și contrasemnate de Narcisa Cioltan (compartimentul de relații cu publicul), în ceea ce privește relațiile de muncă au fost efectuate 174 de acțiuni de control care s-au concretizat în 75 de amenzi totalizând 293.000 de lei. Iar asta în condițiile în care pe durata lunii iulie 2023, neregulile depistate s-au lăsat cu 201 de sancțiuni contravenționale a căror valoare s-a ridicat la 307.000 de lei.

În schimb, în august numai în domeniul relațiilor de muncă, au fost 193 de acțiuni de control iar din sancțiunile care au fost date, 50 fiind amenzi, valoarea lor însumând 332.500 lei. În condițiile în care, calulând și valoarea celorlalte 111 de sancțiuni contravenționale (3 amenzi în valoare de 13.500 de lei, cât și 108 de avertismente) din domeniul sănătății și securității muncii, valoarea totală pe august în privința amenzilor aplicate de ITM Suceava a fost de 346.000 de lei.

„În luna august, pentru muncă nedeclarată au fost sancționați 8 angajatori, valoarea amenzilor aplicate ridicându-se la 160.000 de lei”, se arată în sursa citată, față de 140.000 de lei cu cât au fost amendați 9 angajatori în luna iulie. Inspectorii de muncă au constatat, în august, că într-un caz nu fusese încheiat contract individual de muncă în formă scrisă, anterior începerii raporturilor de muncă, în timp ce 9 persoane au fost depistate lucrând fără contracte individuale de muncă și, la fel ca în lunile precedente, inclusiv în iulie, au constatat că unii dintre patroni nu au transmis în termen contractele de muncă în Registrul electronic de evidență a salariaților. În iulie spre exemplu, inspectorii de muncă suceveni au depistat 13 persoane care desfășurau muncă nedeclarată: 9 fără contract individual de muncă și 4 persoane contractele nu fuseseră transmise în RFEVISAL până cel târziu în ziua anterioară începerii activității.

și în august au fost semnalate probleme privind de nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă și repausului săptămânal. La fel, pe durata controalelor s-a descoperit că unele firme verificate nu respectă legislația privind munca suplimentară, și nici cea referitoare la obligația ținerii evidenței muncii prestate de către fiecare salariat în parte.

Printre deficiențele depistate pe linia sănătății și securității în muncă se numără lipsa autorizării operatorilor care deservesc stațiile de combustibili tip SKID, neelaborarea instrucțiunilor proprii de SSM specifice fiecărui loc de muncă și neacordarea necesarului de 2-4 litri de apă minerală de persoană și schimb în zilele cu temperaturi crescute. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Lungu: Reabilitarea clădirii principale a Colegiului ”Mihai Eminescu” se va finaliza în martie 2025. Lucrările sunt în grafic

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a declarat că lucrările de investiții la proiectul  de reabilitare …