Thursday , March 28 2024

La Curtea de Apel Cluj a reînceput lupta pentru pădurile Bucovinei

Cererea de recuzare a unor judecători, depusă de Fondul Bisericesc în dosarul nou de revizuire, a fost respinsă ca tardivă, după mai multe termene. O cerere de sesizare a Curții Constituționale, formulată de FBORB, a fost de asemenea respinsă, ca inadmisibilă. Următorul termen în noul dosar prin care se dorește preluarea de către Fondul Bisericesc a peste 160.000 de hectare de pădure din județul Suceava este programat pentru 26 aprilie 

 paduri bucovina [800x600]


 
Cum anunțam acum o lună, Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei (FBORB), fundație privată cu principal reprezentant Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, a reluat lupta ce părea să se fi stins acum un an, când instațele românești au stabilit definitiv și irevocabil că pădurile din Bucovina aparțin Statului, și nu Bisericii Ortodoxe. Arătam atunci că primul pas făcut de FBORB a fost să ceară recuzarea unor judecători desemnați să judece cauza pe care a inițiat-o. Această solicitare a fost respinsă, dar Fondul Bisericesc a insistat și a formulat apel, mai mult, cerând și sesizarea Curții Constituționale.
După câteva termene de judecată, zilele trecute, Curtea de Apel Cluj a dispus respingerea ca tardivă a cererilor de recuzare a celor doi judecători invocați în solicitarea FBORB. Instanța clujeană a respins de asemenea cererea de sesizare a Curții Constituționale, ca inadmisibilă. Ambele soluții pot fi atacate în recurs, dreptul de recurs fiind posibil odată cu fondul în ceea ce privește cererea de recuzare a judecătorilor.
Recursul  privind cererea de sesizare a Curții Constituționale a putut fi depus în termen de 48 de ore de la pronunțare. Dacă a fost depus, pentru recurs la respingerea cererii de sesizare a Curții Constituționale, Inalta Curte de Casație și Justiție urmează să stabilească un termen de judecată. Cât privește recuzarea magistraților nedoriți în judecarea dosarului de revizuire inițiat de FBORB, recursul va putea fi depus în data de 26 aprilie a.c., când este stabilit un prim termen în judecarea pe fond a cauzei.
Reamintim că în data de 21 decembrie 2015, la Curtea de Apel Cluj, a fost depusă o nouă solicitare a Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei (FBORB) – Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin care, în calitate de revizuent reclamant, s-a cerut revizuirea hotărârii rămase definitive prin care fundația nu a fost împroprietărită, cum se dorea, cu aproximativ 20% din suprafața județului Suceava.
Statul român prin ANAF, Regia Națională a Pădurilor “Romsilva” prin Direcția Silvică Suceava au calitatea de intimați pârâți, Fundația Pro Fond Bis-1946 Semper, prefectul județului Suceava, precum și mai mulți cetățeni, în nume propriu sau în numele altor persoane au calitatea de intimat intervenient. Chercheriță Aspazia, Hotopilă Ileana,  Secman Maria, Hudema Elena, Torac Elena, Fundiur Elisabeta, Buceac Natalia, ultimele cinci femei având statutul de intervenient în numele altei persoane, se luptă și ele cot la cot pentru câte o bucățică de pădure, în marea bătălie a FBORB cu statul român pentru codrii Bucovinei.
O contestație în anulare semnată de IPS Pimen nu a fost admisă de Curtea Supremă, la începutul anului trecut
La jumătatea lunii ianuarie a anului 2015, Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei (FBORB), reprezentat legal prin IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a depus o cerere de contestație în anulare, împotriva deciziei Inaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) de menținere ca definitivă a soluției date de Curtea de Apel Cluj, prin care pădurile revendicate de FBORB rămân în proprietatea statului. In cererea depusă atunci, se solicita să se anuleze decizia din 27.11.2014 a ICCJ și să se dispună rejudecarea recursului promovat împotriva deciziei Curții de Apel Cluj din 13 noiembrie 2013, dar și asupra unor alte încheieri pronunțate anterior, ce au fost nefavorabile FBORB.
In motivarea contestației în anulare depusă acum un an la ICCJ,  IPS Pimen, ca semnatar al documentului, spunea că “ne găsim îndreptățiți a promova contestație în anulare împotriva hotărârii instanței de recurs. (…) Apreciem că sunt întrunite cerințele legale prevăzute de Codul de Procedură Civilă, față de soluția ce a fost pronunțată în cauză. Apreciem că în mod nelegal a fost pronunțată soluția de respingere a recursului. Apreciem că hotărârea instanței s-a întemeiat pe o eroare materială – caz de contestație în anulare prevăzut de Codul de Procedură Civilă. Apreciem că hotărârea instanței este nelegală, dată fiind împrejurarea că instanța de recurs, respingând recursul, a omis să cerceteze unul dintre motivele de casare invocat de către subscrisa recurentă”, se arată în documentul de motivație al contestației, care are anexat și un temei legal al acesteia – prevederile articolului din Codul de Procedură Civilă ce vizează obiectul și motivele contestației în anulare amintite anterior. “(…) Solicităm instanței a examina de urgență și cu precădere această cauză”, se arată în contestația semnată de Fundația Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, prin IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
Inalta Curte de Casație și Justiție a respins în data de 26 noiembrie 2014 în mod irevocabil, ca nefondat, recursul declarat de Fundația Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei – Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, împotriva Deciziei din 13 noiembrie 2013 a Curții de Apel Cluj, împotriva încheierilor pronunțate în 21 iunie 2012, 11 septembrie 2012 și 17 septembrie 2012 ale Curții de Apel Cluj, respingând ca nefondate și recursurile înaintate de RNP Romsilva – Direcția Silvică Suceava și de către intervenienta Fundația Pro Fond Bis 1946 Semper, împotriva aceleiași decizii ale instanței clujene. S-a respins, de asemenea, acordarea cheltuielilor de judecată pentru o persoană intervenientă. Decizia a fost irevocabilă, astfel încât, de acum încolo, s-a apreciat că pădurile din județul Suceava revendicate de FBORB vor rămâne în proprietatea statului român și vor fi administrate de Direcția Silvică Suceava. După un proces ce a durat 14 ani, inițiat de Fundația Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, care a cerut, printr-un proces de revendicare imobiliară deschis inițial la Tribunalul Suceava, strămutat apoi la Timișoara trimis în apel la Inalta Curte de Casație și Justiție, dus spre rejudecare la Curtea de Apel Cluj și revenit la Curtea Supremă, sentința finală nu a fost favorabilă inițiatorilor acestui proces de retrocedare, cel mai important pentru județul Suceava și, foarte probabil, unul dintre cele mai importante din țară, în domeniul restituirilor imobiliare. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Sediul Filialei Surzilor Suceava riscă să rămână fără acoperiș după ce vijeliile au afectat serios clădirea, care se afla deja într-o stare precară

Vijelia de miercuri a stârnit mari probleme pentru unele structuri din municipiul Suceava, printre care …

One comment

  1. Desi BOR este cea mai profitabila afacere din Romania, clericii mai vor sa puna mana pe cate ceva. Ar trebui impozitati, asa nu ar mai fi ”criza economica” in tara asta.