Sunday , January 29 2023

Klaus Iohannis şi Niculae Timofte – pe 7 iulie la Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava

Intâlnirea celor doi şefi de stat este prilejuită de acordarea, de către USV, a titlului de Doctor Honoris Causa preşedintelui Republicii Moldova, Niculae Timofti. La manifestare vor fi prezenţi 21 de rectori de la universităţile de stat din România, politicieni din Suceava şi reprezentanţi ale ministerelor Educaţiei din cele două ţări

iohannis timofti

In data de 7 iulie, Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava îi va acorda preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, titlul de Doctor Honoris Causa. La ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa va participa şi preşedintele României, Klaus Iohannis. Cei doi şefi de stat vor purta discuţii bilaterale, vor participa la o conferinţă de presă comună, vor vizita campusul USV, dar şi alte obiective istorice din municipiul Suceava.
Din cauză că aeroportul din Suceava nu este funcţional, preşedintele României, Klaus Iohannis va ateriza pe aeroportul din Iaşi. “Am propus ca preşedintele ţării noastre să aterizeze la aeroportul din Iaşi şi să se deplaseze de la Iaşi la Suceava şi înapoi, ceea ce înseamnă încă trei ore care au fost scurtate din programul vizitei la Suceava, care era iniţial de nouă ore”, a explicat Valentin Popa, rectorul Universităţii “Stefan cel Mare” Suceava.
Conform programului, Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova va sosi la Suceava în data de 6 iulie “Preşedintele Republicii Moldova va sosi cu o zi înainte, va avea o întâlnire cu oficialii Ministerului nostru şi cu rectorii care vor fi prezenţi la manifestare. Până acum şi-au manifestat dorinţa de a participa şi au confirmat prezenţa 21 de rectori de la universităţile de stat din România”, a spus Valentin Popa.
Potrivit rectorului USV, evenimentul va începe în jurul orei 12:00 pe esplanada corpului A din cadrul universităţii sucevene, unde ministrul Educaţiei, împreună cu rectorul Valentin Popa, îi vor primi oficial pe preşedintele României, iar ulterior preşedintele Republicii Moldova va fi întâmpinat de oficialităţile prezente.
După această etapă, cei doi preşedinţi împreună cu reprezentaţii învăţâmântului vor merge în biroul rectorului USV unde vor purta discuţii bilaterale.
Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa va avea loc în jurul orei 12:45, iar ulterior oficialităţile  vor vizita campusul Universităţii sucevene, iar ulterior, este posibil să aibă loc o întâlnire cu reprezentanţii studenţilor moldoveni din cadrul USV. “Se va vizita o expoziţie de drapele şi medalii pe care preşedintele Republicii Moldova doreşte să o organizeze în onoarea preşedintelui României, care va fi amplasată în simeza din corpul A”, a spus Valentin Popa.
După conferinţa de presă de la ora 14:00, cei doi preşedinţi vor lua masa, după care vor vizita Cetatea de Scaun a Sucevei. In timpul dejunului, Sofia Vicoveanca, Ansamblul Arcanul, precum şi Ion Suruceanu vor cânta pentru cei doi şefi de stat. Rectorul USV a precizat că vor fi câteva momente artistice cu tentă: românească, ucraineană, moldovenească, poloneză dar şi germană. “După ora 17:00, cele două delegaţii vor pleca, împreună sau separat, pentru a vizita şi alte obiective”, a mai spus Valentin Popa.
De menţionat este faptul că cetăţenii suceveni pot merge la USV, în sala Aula Magna, unde, cele ce se vor petrece în sala Auditorium din corpul E al USV vor fi transmise în direct. Sucevenii au acces în sală începând cu orele 12:30. (Iulia Greta NIGA)

Vezi si

Peste 4.000 de cereri de azil, înregistrate anul trecut la Centrul Regional de la Rădăuți. 3.086 de permise de ședere, acordate ucrainenilor refugiați

Peste 4.000 de cereri de azil au fost gestionate în anul 2022 de polițiștii de …

One comment

  1. mihai grigore - poet

    : blue :