Sunday , February 5 2023

Klaus Iohannis pe locul 1 în preferințele electoratului sucevean

Cei de la PNL sperau să obțină chiar peste 50% la nivelul județului pentru Klaus Iohannis. Conform unei numărători paralele a celor de la Pro-România, se confirmă prima poziția pentru Klaus Iohannis, dar la centralizarea voturilor din circa 500 de secții de votare ponderea opțiunilor pentru actualul președinte al României erau de circa 39%

 

Entuziasm în tabăra PNL Suceava după afișarea rezultatelor exit-poll-urilor de la turul întâi al alegerilor prezidențiale din acest an. Președintele organizației județene Suceava a PNL, Gheorghe Flutur, consideră că rezultatul alegerilor reprezintă o victorie pentru țară. „Victorie pentru România. Victorie pentru Klaus Iohannis. Așa cum văd eu lucrurile după exit-poll-urile este o mare victorie pentru Klaus Iohannis, cu peste 40 %, cu 42 % după voturile din diaspora”, și-a început Gheorghe Flutur declarația de după anunțarea rezultatelor.

Împreună cu primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, viceprimarul Lucian Harșovschi, deputatul Ioan Balan, vicepreședintele CJ Suceava, Viorel Seredenciuc și foarte mulți membri de partid, liderul județean al liberalilor a așteptat mai întâi afișarea rezultatelor, apoi discursul lui Klaus Iohannis și, remarcând că Viorica Dăncilă parcă ar fi îmbrăcată într-un halat, a început să facă declarații de presă. Nu înainte ca, de câteva ori, să aplaude împreună cu primarul Ion Lungu care a și strigat „PNL-Victorie!”, scandând „Iohannis!” alături de alți liberali.

„Am început, luni, săptămâna foarte bine, când a trecut guvernul liberal. O închidem astăzi foarte bine cu candidatul nostru pe locul 1 care are voturi mai multe decât Barna și Dăncilă la un loc”, a continuat liderul liberal.

Printre altele, liderul liberalilor din județul Suceava a declarat că se așteaptă ca la Suceava ponderea celor care au votat pentru Iohannis să fie de circa 50% sau chiar peste aceasta. El a spus că de la europarlamentare când PNL a obținut 27 %, a făcut acum cu Klaus Iohannis 42 %, iar PSD cu Viorica Dăncilă de la 23-24 % se duce la 22 %, iar USR scade de la 24 la 16 %, ceea ce înseamnă că un singur partid și candidatul lui a câștigat clar aceste alegeri, respectiv PNL și Klaus Iohannis. El a continuat apoi cu o comparație între numărul de voturi pe care3 Klaus Iohannis l-a obținut în turul 1 al alegerilor din 2014 față de turul 1 al alegerilor din 2019. La final, el a felicitat echipa de la PNL Suceava nominalizând pe “Ion Lungu, Ioan Bălan și Harșovschi”. Ulterior, Ion Lungu a precizat în fața ziariștilor că mai tot ceea ce avea de spus a făcut-o deja Gheorghe Flutur, după care a adăugat că speră ca și la nivelul municipiului Suceava să fie un rezultat foarte bun pentru Klaus Iohannis, reamintind că la alegerile europarlamentare Municipiul Suceava a fost printre puținele orașe în care, totuși, PNL a avut un rezultat peste cel al USR. “Am toată convingerea că domnul Klaus Iohannis va fi din nou președinte”, a declarat Ion Lungu. Potrivit acestuia, prezența pe municipiul Suceava de 47,63% la turul 1 al alegerilor situează orașul la nivelul mediei naționale.

În schimb, foarte încrezător și vizibil bucuros a fost deputatul Ioan Balan care a declarat că rezultatul preconizat de peste 50% în județul Suceava pentru Klaus Iohannis – la care se referise Gheorghe Flutur – nu ar trebui să mire pe nimeni. “Lucrurile acestea mă fac să fiu bucuros de două ori, o dată pentru președinele Iohannis și o dată pentru județul Suceava, locul unde președintele Gheorghe Flutur și-a făcut treaba, unde, împreună cu președinele Iohannis, au fost aici și au stat de vorbă cu oamenii și au aflat despre nevoile și problemele lor. S-au discutat lucrurile acestea și rezultatul îl vedem acum”, a declarat Ioan Balan.

La final, Gheorghe Flutur a reluat declarațiile de presă afirmând, printre altele, că un rezultat bun la Suceava pentru Klaus Iohannis “înseamnă enorm de mult, înseamnă autostradă pentru Moldova și Suceava”.

La alegerile prezidențiale au votat 259.638 de alegători din județul Suceava, reprezentând 43,01 % din electorii înscriși în listele electorale permanente.

Deși la nivel național votanții din mediul urban sunt mult mai mulți decât cei din mediul rural, diferența fiind de peste un milion, în județul Suceava situația este inversă, votanții din mediul rural fiind cu peste 21.000 mai mulți decât cei din mediul urban.

În  primul tur al alegerilor prezidențiale, la ora 19:00, prezența la vot la nivelul județului Suceava a fost de 41,1 % în județul Suceava  față de 46,4 % în 2014 și de 51,2 % în 2009. Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, în județul Suceava au votat 248.152 de alegători din cei 603.661 electori înscriși pe liste permanente, din care 226.772 votanți pe liste permanente, 20.290 de votanți pe liste suplimentare și 1.090 de votanți cu urnă mobilă.

La ora ora 20:00, prezența la urne în județul Suceava ajungea la 42,36. Pe listele suplimentare figurau 21.184 alegători, iar cu urna mobilă votaseră 1.165.

Conform numărătorii paralele a PSD, la Vatra Dornei rezultatul a fost de 38,55% pentru candidatul suisținut de PNL și 21,55% pentru cel al PSD. La Broșteni scorul a fost mai strâns, dar tot în favoarea PNL care a întrunit 32,58% din sufragii spre deosebire de 28,29% pentru candidatul PSD. În comuna Cornu Luncii, rezultatul a fost clar în favoarea PSD care a obținut 40,5% față de 32,8% votanți pentru Klaus Iohannis. La Hănțești – comună vizitată de Viorica Dăncilă în timpul campaniei – rezultatul obținut a fost de 41,19% pentru candidatul PSD și de 35,19% pentru cel al PNL. De asemenea, la Zamostea – o altă comună vizitată de Viorica Dăncilă în campania electorală – numărul de voturi pro-PSD a fost peste cel al PNL. La Rădăuți, în urma numărătorii paralele pe care a făcut-o PSD în 12 din 16 secții – până la 23.30 – candidatul PNL obținuse 34,2% iar cel al PSD 21,6%.

Conform coordonatorului județean al Pro-România, deputatul Cătălin Nechifor, în urma numărării și centralizării voturilor din 500 de secții de pe raza județului nostru, rezultatul electoral ar fi, cu aproximație, cel de 39% pentru Klaus Werner Iohannis, 25% pentru Viorica Dăncilă, 10% pentru Dan Barna și aproximativ la fel pentru Mircea Diaconu, în vreme ce pentru Theodor Paleologu numărul de voturi valabil exprimate ar fi de circa 7%. Potrivit unei numărători parțiale pe care și cei de la PMP o realizaseră, numărul de voturi valabil exprimate în județul Suceava îl poziționau pe Theodor Paleologu pe locul cinci în preferințele electoratului sucevean. Au fost și localități precum Bogdănești și Pătrăuți unde ponderea a fost peste media de 7% în cazul lui Paleologu. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Programul detaliat al manifestărilor organizate de Primărie la împlinirea a 635 de ani de la atestarea documentară a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a anunțat, sâmbătă dimineață, programul detaliat al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea împlinirii …