Thursday , April 18 2024

Jumătate dintre gravidele din județ au apelat la avort

Așa cum reiese din datele statistice ale Direcției de Sănătate Publică, de la începutul anului s-au născut peste 1.000 de copii în județ, tot atâtea femei făcând avort din ianuarie. Deoarece nu există gratuități pentru metodele contraceptive, tot mai multe sucevence apelează la avort. Singurul cabinet de planning familial din județ care dă pilule contraceptive gratuite este cel din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți, după cum a declarat managerul spitalului, Traian Andronachi  

 femeie avorturi

Deși cifrele au scăzut semnificativ în ultimii zece ani, numărul avorturilor continuă să fie unul foarte mare în rândul sucevencelor. Implicarea deficitară a statului în programele de prevenție le costă scump pe femei. Statisticile arată că femeile iau decizia de a face avort fie din lipsa de cunoștințe privind contracepția, fie din motive financiare sau de statut marital. Cabinetele de planning familial au fost practic lăsate de izbeliște de autorități, în ultimul an și jumătate nemaiprimind contraceptive gratuite și nici măcar prezervative. “Gratuități nu mai sunt de mai bine de un an. Singura reducere de care beneficiază pacientele noastre este faptul că pot cumpăra pastilele fără TVA”, a explicat medicul Maria Bucșinescu, coordonatoarea cabinetului de Planning Familial din Suceava. La rândul lor, medicii de familie sunt sufocați de birocrația excesivă și nu mai au timp de consiliere, iar femeile preferă să meargă direct la specialistul în obstetrică-ginecologie în situații limită, cum ar fi o întrerupere de sarcină, care ar fi putut fi prevenită prin informare și educație sexuală.

Așa se face că, de la începutul anului și până în prezent, peste 1.000 de femei au făcut avort. Mai mult de jumătate dintre sucevencele care au recurs la această metodă sunt din mediul urban, după cum reiese din datele statistice ale principalelor unități spitalicești din județ. Cele mai multe intervenții medicale nu se fac în spital, ci în cabinetele private din județ. “Eu, personal, nu încurajez și nu sunt adeptul acestei metode decât dacă se impune din punct de vedere medical. In general, medicii rădăuțeni refuză să facă avort la cerere în spital. Sunt clinici private unde se fac avorturi. Noi încă dăm pilule contraceptive cu titlu gratuit prin cabinetul de planning familial din spital, datorită mai multor fundații care ne sprijină financiar în acest sens”, a declarat managerul Spitalului Municipal Rădăuți, Traian Andronachi.

Anual, mii de sucevence renunță la sarcinile nedorite. De la începutul acestui an, la nivelul județului Suceava s-au înregistrat peste 1.000 de întreruperi de sarcină și, conform datelor statistice ale Direcției de Sănătate Publică Suceava, s-au născut peste 1.000 de copii, ceea ce înseamnă că jumătate dintre copiii concepuți sunt avortați. Marea majoritate a medicilor ginecologi suceveni care administrează și cabinete private fac câte trei-patru avorturi pe săptămână. Revoltător este faptul că tot mai multe minore recurg la această metodă, iar statul nu le sprijină. Cea mai ieftină plachetă de anticoncepționale care se găsește în farmaciile sucevene costă zece lei, iar cea mai scumpă ajunge la 50 de lei. Cert este faptul că niciuna nu se regăsește pe lista de medicamente compensate, femeile nebeneficiind de niciun fel de reducere.

Statisticile alarmante sunt confirmate de reticența sucevencelor de a merge periodic la ginecolog. Datele existente arată că un sfert dintre ele nu se adresează medicului ginecolog decât atunci când resimt diverse simptome supărătoare sau când suspectează o sarcină, iar peste 20% nu obișnuiesc să meargă la controale ginecologice anuale. (Cristina RUSTI)

Vezi si

S-a reluat furnizarea căldurii în municipiul Suceava

Din seara de 16 aprilie a fost reluată furnizarea căldurii în sistemul centralizat de termoficare …