Saturday , April 20 2024

Jumătate dintre cadrele medicale sucevene refuză să se vaccineze anti-COVID

După cum reiese din datele centralizate de DSP Suceava, din cele peste 6.000 de cadre medicale din județ, doar aproximativ 3.000 au semnat că doresc să se vaccineze. Cadrele medicale sunt primele care vor primi, dacă acceptă, noul vaccin, iar în județe s-au făcut liste cu personalul medical care dorește să se vaccineze pentru a vedea necesarul de vaccinuri în prima fază a campaniei. La Spitalul Județean și la Spitalul din Rădăuți unele cadre medicale nu vor să primească vaccinul anti-COVID pentru că au trecut deja prin boală și au dezvoltat anticorpi. Altele susțin că nu au deocamdată suficiente informații despre efectele vaccinului

Aproape jumătate dintre cadrele medicale sucevene nu doresc să se vaccineze anti-COVID, motivând fie posibile reacții adverse ale vaccinului, fie faptul că nu au suficiente informații referitoare la vaccin. Se pare că reticența acestora vine mai ales din lipsa unei campanii eficiente de informare din partea autorităților.

Direcția de Sănătate Publică Suceava a făcut o solicitare către toate unitățile medicale din județ să noteze personalul medical care este de acord cu vaccinarea, pentru a stabili necesarul de doze, iar cifra nu este deloc încurajatoare. Din cele peste 6.000 de cadre medicale din județ, doar aproximativ 3.000 au semnat că doresc să se vaccineze. „Mai mult de jumătate din numărul angajaților din sistemul sanitar sucevean au refuzat la o primă solicitare acceptul pentru această vaccinare. Avem aproximativ 3.000 de solicitări pentru vaccinare, iar în județ sunt peste 6.000 de cadre medicale.

Şi o parte din personalul Spitalului Județean are reticențe în privința acestui vaccin, însă mulți au explicat că nu doresc să se vaccineze motivând că au trecut prin boală și au deja dezvoltați anticorpi. ”Nu mă voi vaccina, am avut coronavirus în aprilie și am anticorpi, la fel ca mulți dintre colegii mei”, a povestit Anca G., asistent generalist la spitalul sucevean. ”Nu știu mai nimic despre acest vaccin. Nu pot să accept doar așa, de dragul șefilor. Ar trebui să ne dea mai multe date. Sincer, îmi este frică de efectele secundare pe care le-ar putea avea”, a declarat Elena S, asistentă. La Spitalul Județean doar asistentele și infirmierele par să fi fost întrebate dacă doresc vaccinarea. ”S-a făcut o listă cu asistentele care doresc să se vaccineze anti-COVID. Noi, doctorii, nu suntem pe listă. Nu știu dacă colegii mei doresc sau nu să se vaccineze”, a declarat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Suceava.
secretarasite
Situația este la fel de ambiguă și la Spitalul Municipal Rădăuți, unde se pare că personalul medical a refuzat aproape în masă vaccinarea împotriva Covid-19, invocând, pe lângă faptul că au anticorpi, și o lipsă de informații medicale despre noile vaccinuri. ”Nu știu exact câte persoane au semnat pentru vaccinare. Vă pot spune însă că eu am semnat că doresc acest vaccin. Sunt pro-vaccinare, ceea ce îi sfătuiesc și pe colegii mei. Eu susțin vaccinarea tuturor cadrelor medicale expuse în această perioadă pericolului de a se infecta”, a declarat Traian Andronachi, managerul Spitalului Municipal Rădăuți.

Cea mai mare parte a cadrelor medicale care refuză vaccinarea în acest moment așteaptă, de fapt, date suplimentare, medicale despre vaccin și despre efectele lui, informații care vor fi comunicate pe parcurs.

Autoritățile au anunțat că primele doze de vaccin ar putea să ajungă în a doua parte a lunii decembrie și că personalul medical va fi primul vaccinat, însă doar pe bază de voluntariat.
secretarasite
Rezultatele centralizate pentru fiecare unitate sanitară în parte arată însă că nu toți medicii și asistenții medicali sunt dispuși să primească dozele de ser. Unii dintre ei au refuzat se pare fără să indice vreun motiv anume. Vaccinul anti-COVID va fi gratuit pentru cadrele medicale și imunizarea nu va fi obligatorie.

În momentul de față sunt două companii sub contract cu Comisia Europeană care au anunțat deja încheierea celei de-a treia faze a studiilor clinice. Este vorba de compania Pfizer, în asociere cu o firma germană BioNTech, și de Moderna din SUA. Ambele vaccinuri sunt de tip ARN-mesager, conțin un acid nucleic care dă comanda celulelor proprii ale omului să producă o proteină virală și care ulterior determină un răspuns imun. Cele două vaccinuri sunt oarecum similare, dar există două diferențe mari în ceea ce privește modul în care se păstrează și se transportă. În cazul Pfizer se păstrează mult mai dificil, la temperaturi foarte scăzute, minus 70-80 de grade. Vaccinul de la Moderna poate fi transportat la minus 20 de grade și poate fi păstrat în congelatoare disponibile de obicei în farmacii și la frigider timp de 30 de zile. Dar este posibil să existe mai puține doze de vaccin Moderna decât de Pfizer disponibile în anul următor.

Studiile de fază 3 au arătat că ambele vaccinuri sunt eficiente în jur de 95%. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …