Friday , April 19 2024

Județul Suceava, campion în Moldova la proiecte finanțate prin Compania Națională de Investiții

Din 2004 și până în prezent, CNI a finalizat 76 de proiecte derulate la nivelul județului Suceava, din care 34 sunt săli de sport în diverse localități, toate funcționând pe lângă unități de învățământ. Cel mai scump proiect, de 12,1 milioane lei, este cel de extindere a rețelei de apă și canalizare în Câmpulung Moldovenesc. Alte 19 investiții se află în derulare în județul Suceava, cel mai costisitor fiind cel de construire a centrului cultural «Mitropolit Iacob Putneanul» la Mănăstirea Putna, în valoare de 13,75 milioane lei CNI

Județul Suceava conduce, între județele din zona Moldovei, la numărul de proiecte finanțate de Compania Națională de Investiții, atât în ceea ce privește numărul de proiecte finalizate din 2004 încoace, cât și în privința numărului de proiecte aflate în derulare.

Din 2004 și până în prezent, CNI a finalizat 76 de proiecte derulate la nivelul județului Suceava, din care 34 sunt săli de sport în diverse localități, toate funcționând pe lângă unități de învățământ, cea mai scumpă sală de sport din județ finanțată prin CNI fiind la Dumbrăveni (6,29 milioane lei, în anul 2016), fiind al treilea proiect ca valoare după „Reabilitare si extindere rețele de alimentare cu apă și canalizare în Municipiul Câmpulung Moldovenesc” (12,1 milioane lei, fina­lizat în 2016) și „Construire clădire trapeză și chilii la Mănăstirea Sihăstria Putnei” (9,3 milioane lei, finalizat în 2017). În municipiul Suceava, CNI a finanțat și finalizat lucrări doar la trei săli de sport: Liceul cu Program Sportiv (1,25 milioane lei în 2004), Scoala «Ion Creangă» (4,78 milioane lei în 2009) și Scoala «Miron Costin» (2,82 milioane lei în 2006).

În județul vecin Botoșani, CNI a finalizat 59 de lucrări, din care 27 sunt săli de sport. Pe lângă sala polivalentă cu 2.000 de locuri finalizată în anul 2008 pentru o sumă de aproape 7 milioane de lei, în municipiul Botoșani au fost finanțate mai multe săli de sport față de municipiul Suceava, dar și alt gen de lucrări, precum „Lucrări în primă urgență la Biserica Armeană Adormirea Maicii Domnului” (242 mii lei în 2006), „Lucrări în primă urgență la Clădirea Primăriei Municipiului Botoșani” (1,07 milioane lei în 2009), „Lucrări în primă urgență la zidul de sprijin str. Ocolitor Pacea” (1,57 milioane lei în 2013) și „Lucrări în primă urgență la Casa Sofian” (4,84 milioane lei în 2016).

În județul Neamț, numărul proiectelor finalizate de CNI este de 36, din care 17 sunt săli de sport, inclusiv cea polivalentă cu 4.000 de locuri construită în 2010 cu 27,23 milioane de lei. Al doilea proiect ca valoarea se referă la „Construire Piață Centrală Agro – Alimentară Sfântu Gheorghe din mun. Piatra Neamț”, finalizat în 2017 cu 12,93 milioane lei.

În județul Iași, CNI a finanțat și finalizat 43 de proiecte. Este de menționat că în lista publicată de CNI sunt proiecte care „se repetă”, probabil a fost nevoie de reluarea unor proceduri. Ca și în alte județe, eforturile de finanțare au fost îndreptate preponderent spre săli de sport (26 de proiecte) – cele mai multe proiecte sunt situate între 1 și 4 milioane lei, abia dacă sunt realizate în ultimii patru-cinci ani, iar valoarea acestora poate crește – sau cămine culturale ori reparații în primă urgență la poduri ori podețe sau construire drumuri experimentale – lucrări utile pentru mici comunități locale. Cel mai scump obiectiv de investiții finanțat de CNI în județul Iași este „Lucrări în primă urgență la Turnurile Catedralei Mitropolitane Întâmpinarea Domnului”, realizat în 2016 pentru suma de 8,88 milioane lei. Este hilar faptul că, din grabă, cei de la CNI au trecut un obiectiv de investiții din Filiași (jud. Dolj), ca fiind la proiectele finalizate din județul Iași.

În județul Bacău, CNI a finanțat și finalizat 43 de proiecte, însă valoarea unora din acestea este cam cât vreo 10 – 15 săli de sport obișnuite sau cămine culturale. Asta pentru că eforturile de finanțare au fost îndreptate nu doar spre săli de sport – cele mai multe proiecte sunt situate între 1 și 2,5 milioane lei – sau cămine culturale ori reparații în primă urgență la poduri ori podețe sau construire drumuri experimentale – lucrări utile pentru mici comunități locale -, ci și spre proiecte cu un impact mult mai mare. Este vorba de proiectul „Reparații capitale, modernizare și dotare Secția de Radioterapie a Spitalului Județean Bacău”, finalizat în 2016 la suma considerabilă de 28,57 milioane lei. Deși în municipiul Bacău nu este o sală polivalentă de sport – cel puțin care să fie finanțată de CNI – la Onești este una începută de autoritățile locale în 1999, predată în 2003 la CNI și finalizată în 2007, valoarea investiției fiind de 7,47 milioane lei. Sala Polivalentă de la Onești poartă numele Nadiei Comăneci și are o capacitate de 2.500 de locuri. Ca și la Suceava sau Iași, în lista publicată de CNI sunt „proiecte finalizate care se repetă”, probabil a fost nevoie de reluarea unor proceduri.

În județul Vaslui, CNI a finanțat și finalizat 23 de proiecte, însă valoarea unuia din acestea este cam cât vreo 15 – 20 săli de sport obișnuite sau cămine culturale. Este vorba de proiectul „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă, a sistemului de canalizare și a stației de epurare din municipiul Huși”, finalizat în 2011 pentru suma de 42,9 milioane lei. De altfel, 19 din cele 23 de proiecte finanțate și finalizate de CNI în Vaslui se referă la săli de sport, doar două având o valoare de peste trei milioane de lei.

În județul Vrancea, CNI a finanțat și finalizat 31 de proiecte, însă valoarea unuia din acestea este cam cât vreo 10 – 12 săli de sport obișnuite. Este vorba de proiectul „Bazin de polo la Baza sportivă din Focșani”, proiect care apare ca fiind finalizat în 2018 pentru suma de 32,2 milioane lei, dar apare trecut și la rubrica proiecte „în derulare”, fiind unul din cele șapte proiecte în derulare din Vrancea. De altfel, 22 din cele 31 de proiecte finanțate și finalizate de CNI în Vrancea se referă la săli de sport.

Județul Galați este singurul din Moldova care se apropie ca număr de proiecte finanțate și finalizate de CNI de situația de la Suceava: 68 de proiecte. Situația este însă explicabilă deoarece prin CNI s-au derulat așa-numite „Lucrări în primă urgență de aducere la starea inițială” a unor drumuri sau sectoare de drum afectate de anumite calamități în anii 2014 și 2015. În Galați au fost peste 30 de astfel de lucrări, în niciun județ din zona Moldovei nemaifiind alocate atât de multe fonduri de la CNI pentru astfel de investiții. În unele cazuri, lucrările au fost de câteva sute de mii, însă au fost situații când valoarea lucrărilor a depășit 2,5 milioane de lei. Cea mai scumpă investiție finalizată de CNI la Galați este în 2013, are o valoare de aproape 7,5 milioane de lei și se referă la reabilitarea sălii sporturilor.

La nivel național, CNI are finalizate 1.868 de proiecte, la care se adaugă încă 17 în stadiu de achiziție, iar diferența până la 2.167 ar reprezenta numărul de proiecte pe care CNI le are în diverse stadii de derulare.

De asemenea, CNI mai are în derulare 19 obiective de investiții pe raza județului Suceava, iar din datele publicate de Companie, cel mai costisitor proiect în derulare ar fi „Construire centru cultural Mitropolit Iacob Putneanul la Mănăstirea Putna” în valoare de 13,75 milioane lei, sume considerabile fiind alocate Mănăstirii Dragomirna pentru două obiective de investiții care, însumate, valoarează 7,6 milioane de lei.

La Galați sunt cinci proiecte de acest gen în derulare, cel mai scump fiind „Consolidare clădire Spital Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei – municipiul Galați, județul Galați” cu o valoare de peste 22 de milioane de lei. În Vrancea sunt șase proiecte ale CNI în derulare, dacă nu luăm în calcul cel cu bazinul de polo. Cel mai scump ar fi un proiect de 12,6 milioane lei privind rețelele de apă și canalizare din Soveja. La Vaslui sunt cinci proiecte ale CNI în derulare, însă două – ambulatoriul de la SJU Vaslui și rețeaua de apă-canal și stație de epurare din Negrești – au valori considerabile: 22,8 și 18,7 milioane de lei. La Bacău sunt doar șase proiecte ale CNI în derulare: 3 săli de sport și 3 cămine culturale. La Iași sunt 10 proiecte ale CNI în derulare: 3 săli de sport și 7 cămine culturale. La Neamț sunt trei proiecte în derulare. La Botoșani sunt 13 proiecte, din care unul reține atenția în mod deosebit „Spital municipal de boli cronice și îngrijiri paliative”, un proiect adjudecat anul trecut pentru 12,8 milioane lei și unde au fost discuții cauzate de avizele necesare de la DSP. (Dan PRICOPE)

 

 

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …