Județul Suceava are cei mai mulți copii cu părinți plecați în străinătate, deși în ultimul an peste 1.000 dintre ei și-au reîntregit familiile

reportersite
25 noiembrie 2020, 7:50

Scăderea semnificativă a numărului copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate reiese în urma comparării statisticii realizate de DGASPC Suceava în luna iunie 2019 cu cea din iunie 2020. Totuși, 7.143 de copii din Suceava aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate în iunie 2020, județul nostru ocupând primul loc pe țară în acest clasament. Topul clasamentului copiilor cu părinți aflați în străinătate este completat de județele Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara. Organizația Salvați Copiii România anunță că va integra 360 de copii din aceste cinci județe în programe complexe de sprijin

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava este instituția care monitorizează, la nivel județean, copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Potrivit statisticilor realizate în luna iunie 2020, 7.143 de copii din Suceava aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, județul nostru ocupând primul loc pe țară în acest clasament. Județul Iași ocupă a doua poziție, având 5.254 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, și este, totodată, pe primul loc în topul județelor cu copii aflați în sistemul de protecție specială. Următorul în clasament este județul Vaslui, unde 3.243 copii sunt înregistrați în evidențele serviciilor publice de asistență socială ca având părinți plecați la muncă în străinătate. În Mureș 1.197 de copii sunt afectați de migrația economică a părinților, iar ultimele statistici din Hunedoara indică un număr de 1.819 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate.
secretarasite
În statisticile DGASPC Suceava din luna iunie 2019 figurează 8.235 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate. În cazul a 1.230 dintre ei atât mama, cât și tata erau absenți, iar pentru 556 dintre ei părintele unic susținător al familiei monoparentale luase calea străinătății. Din totalul celor 8.235 copii ai căror părinți plecaseră în străinătate, doar 103 au fost lăsați în grija vecinilor sau a cunoștințelor, 14 ajunseseră în centre de plasament, 18 au fost plasați în grija asistenților maternali, iar 8.065 dintre ei se aflau în grija rudelor. Vestea bună este că într-un an, din iunie 2019 până în iunie 2020, numărul copiilor ai căror părinți au ales străinătatea a scăzut cu 1.092. O parte dintre aceste familii, cu siguranță, au fost reîntregite datorită pandemiei, care a afectat economia multor țări, în special a celor care au găzduit ani la rând suceveni care au muncit în afara granițelor țării noastre, fiind atrași de salariile mult mai mari decât cele din România.

Pornind de la aceste statistici, Organizația Salvați Copiii România anunță că va integra 360 de copii din cele cinci județe menționate în programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional, cu ajutorul Pepco România.
secretarasite
”Atunci când s-au închis școlile, ca măsură de limitare a pandemiei, copiii din medii socio-economice vulnerabile s-au aflat într-o situație gravă de excluziune: fără acces la școala online, ei au fost pur și simplu marginalizați. Pentru copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate, trauma a fost dublă: nu i-au avut alături pe părinți, și atunci anxietatea lor a fost mult mai mare. Pe de o parte, s-au confruntat cu emoțiile cauzate de izolarea de colegi și profesori. Pe de altă parte, au avut temeri pentru părinții lor din străinătate. Reintegrarea educațională a acestor copii este imperativă și ea trebuie făcută atent, cu ajutorul specialiștior în psihologie și educație”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Potrivit statisticilor oficiale prezentate de Salvați Copiii, care includ doar copiii aflați în evidența serviciilor publice de asistență socială, în total 79.500 de copii au rămas în grija rudelor sau a unui singur părinte, în țară. (Oana NUȚU)