Friday , March 29 2024

Județul nostru se află pe locul III la nivel național, după numărul cazurilor de Boală Lyme confirmate anul trecut

Din 17 cazuri, nouă au fost confirmate n tot nouă cazuri au fost confirmate și în Argeș și Dâmbovița. Pe locul I și II se află județele Sibiu și Maramureș, cu cele mai multe cazuri de boală Lyme din țară

După cum arată datele statistice furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, județul nostru ocupă un nefericit loc III în ceea ce privește cazurile de boală Lyme, confirmate anul trecut. Din cei 17 pacienți suspecți de această infecție, pentru nouă s-a confirmat diagnosticul, patru cazuri au fost infirmate iar alți patru pacienți au rămas în monitorizare, trebuind să repete testele, deoarece rezultatele au fost incerte.

Situația îi îngrijorează pe medicii infecționiști suceveni, deoarece aceste cifre arată o dublare a cazurilor de persoane diagnosticate cu boala Lyme, în cursul anului precedent fiind diagnosticați doar patru suceveni cu această maladie.

Medicii recomandă în continuare celor mușcați să nu-și scoată singuri căpușele din piele și să se prezinte la spital pentru tratamentul profilactic. Toate persoanele mușcate de căpușe au fost direcționate către secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean, unde au fost vaccinate și sunt monitorizate în continuare pentru a se vedea dacă au contractat sau nu boala Lyme. Anul trecut, cele mai multe cazuri de mușcături de căpușe au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 22 și 60 de ani, dar se pare că sunt și mulți pacienți copii.

Printre simptomele bolii se numără înroșirea locului mușcăturii, dureri musculare, transpirații, nas înfundat. Boala Lyme este o afecțiune infecțioasă gravă care afectează sistemul nervos și presupune un tratament complex care poate dura și câțiva ani, dacă nu este depistată la timp. Cunoscută și sub numele de “boala cu o mie de fețe”, boala Lyme este greu de depistat și trebuie tratată din faze incipiente pentru a putea fi ținută cât mai bine sub control. Afectează întreg organismul și mizează pe simptome ale altor boli. Reacția individuală față de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici și multitudinea de manifestări. În ultimii ani a crescut numărul persoanelor mușcate de căpușe mai ales în mediul urban și nu se cunosc cauzele exacte ale acestui fenomen, dar specialiștii recomandă o dezinsecție serioasă constantă. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …