Wednesday , April 24 2024

Judecătorul Bărbuţă şi procurorul Dîmbu, suspendaţi, ieri, de CSM din funcţii

BARBUTA [800x600]

 Judecătorul Bogdan Bărbuţă, din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, şi procurorul Dumitru Dîmbu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, au fost suspendaţi luni din funcţia de magistrat, în urma arestării preventive într-un dosar de corupţie.
“Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţia de judecător, începând cu 30 iunie, a lui Bogdan Bărbuţă, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi, ca urmare a rămânerii definitive a măsurii arestării preventive luate faţă de acesta. (…) Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţia de procuror a lui Dumitru Dîmbu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, ca urmare a rămânerii definitive a măsurii arestării preventive luate faţă de acesta”, se arată într-un comunicat al CSM.
CSM precizează că cele două hotărâri au fost luate în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea 317/ 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi 62 alin. (1) lit. a indice 1 şi alin. (2) din Legea 303/ 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare.dimbu2 [800x600]
La sfârşitul săptămânii trecute, Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins contestaţiile formulate de judecătorul Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc, menţinând decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti de arestare pentru 30 de zile a celor trei. Bărbuţă şi Dîmbu au fost arestaţi preventiv săptămâna trecută, alături de omul de afaceri Constantin Babiuc, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie: trafic de influenţă, complicitate la luare de mită şi şantaj, dare de mită, abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
În dosar, au fost formulate acuzaţii penale faţă de alte zece persoane.
Potrivit DNA, în intervalul 22 martie — 18 octombrie 2005, judecătorul Bogdan Bărbuţă a pronunţat, sprijinit de Constantin Babiuc, 69 de hotărâri judecătoreşti, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi atestarea unor fapte neconforme realităţii, prin care i-a recunoscut acestuia dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 41,59 ha, pe care omul de afaceri a înstrăinat-o ulterior, obţinând un profit de aproximativ 4 milioane lei. Bărbuţă mai este acuzat că a primit mită bunuri alimentare (ouă, carne de porc, găini, miere, etc.), alte dulciuri şi băuturi, dar şi mai multe mii de euro, ori servicii stomatologice, pentru a soluţiona favorabil dosare ori pentru a interveni pe lângă alţi magistraţi, în acelaşi scop.
Dumitru Dîmbu a intrat în atenţia justiţiei după ce a luat de la Constantin Babiuc suma de 92.000 de euro, împrumut pentru prietenul său, patronul de la Canay, Ozcan Adnan. Ulterior Dîmbu a fost determinat de Babiuc să îl ajute în rezolvarea problemelor sale penale, procurorul nedându-se înapoi şi folosindu-şi influenţa pe care o avea pe lângă alţi magistraţi sau poliţişti pentru a-l ajuta pe Babiuc. Demersurile sale au fost însă supravegheate, înregistrate şi interpretate ca infracţiuni de trafic de influenţă, complicitate la şantaj, favorizarea făctuitorului şi instigare la compromiterea intereselor juridice. (N.R.)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …