Judecătorii suceveni au refuzat extrădarea ucraineanului Mihailo Labutin, fostul  șef al industriei alcoolului din țara vecină

reportersite
21 octombrie 2019, 7:23

Judecătorii Curții de Apel Suceava au refuzat extrădarea ucraineanului Mihailo (Mykhailo) Labutin, fost director al Întreprinderii de Stat a Industriei Alcoolului Ukrspirt, acuzat în Ucraina de infracțiuni economice cu prejudiciu de 6,5 milioane dolari și de planificarea unor asasinate

Publicația cernăuțeană de expresie românească „Libertatea cuvântului” a precizat că România ar fi refuzat extrădarea pe motiv că există amenințarea că în Ucraina ar putea fi supus unor acte de tortură.

Potrivit jurnaliștilor anunțul a fost făcut de către adjunctului procurorului general Vitali Kasko. „România a refuzat să extrădeze acest suspect, pe motiv că în Ucraina, acesta ar putea fi supus unor acte de tortură”, a explicat Kasko. Labutin este acuzat de mai multe infracțiuni economice – în perioada martie – aprilie, respectiv decembrie 2014 – dar și de planificarea unor asasinate și atacuri teroriste în mai multe instituții de stat ucrainene.

Mihailo Labutin, căutat de Interpol, a fost reținut în România la sfârșitul anului 2017, prezentând un pașaport emis pe numele Mihail Vaipan. Acesta a stat în arest timp de jumătate de an, în perioada 15 decembrie 2017 – 12 iunie 2018, după care a fost eliberat, însă i-a fost interzis să părăsească Suceava. În schimb, el susține că dosarul este fabricat și reprezintă rezultatul unei provocări aranjate împotriva sa la cerea ofițerilor de contrainformații din Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Labutin a fost prins la Suceava în decembrie 2017

La mijlocul lunii decembrie 2017, polițiștii suceveni au reușit să pună mâna pe Mihailo (Mykhailo) Labutin, un ucrainean de 43 de ani, din regiunea Cernăuți, unul dintre cei mai căutați infractori din statul vecin. La data de 15 decembrie 2017, acesta a fost arestat provizoriu, în vederea extrădării, de către Curtea de Apel Suceava, în baza mandatului de arestare emis la data de 17 decembrie 2014 de Tribunalul Districtului Shevehenkivskyi din Kiev, Ucraina, în vederea cercetării penale pentru comiterea, în luna martie – aprilie, respectiv decembrie 2014, a infracțiunilor de delapidare, deturnare de fonduri sau conversie prin delapidare, evaziune de impozite, taxe sau alte plăți obligatorii, amenințări sau violență împotriva unui ofițer al legii, fals în funcție. Acesta a fost introdus în Arestul IPJ Suceava.

Mykhailo Labutin, fostul director al Intreprinderii de stat a alcoolului și a industriei băuturilor alcoolice „Ukspirt”, a fost suspendat din funcție la sfârșitul anului 2014, fiind acuzat că a păgubit statul ucrainean cu suma de 6,5 milioane de dolari. „Din cauza comiterii unor infracțiuni legate de evitarea plăților fiscale și de delapidare a fondurilor de stat de către funcționari ai întreprinderii de stat Ukrspyrt, în decembrie 2014 directorul ge¬neral al Ukrspyrt, Mykhailo Labutin și contabilul șef Serhiy Bezrodny au fost trecuți pe lista Most Wanted a Poliției ucrainene”, arătau la sfârșitul ¬a¬nului 2014 jurnaliștii ucraineni. Imediat după ce a aflat că este căutat, Mykhailo Labutin s-a internat în spital din Kiev, de unde a fost răpit de către mai mulți bărbați înarmați. „Mai mulți bărbați necunoscuți, înarmați și îmbrăcați în uniforme de camuflaj l-au răpit pe Labutin din spital și l-au dus într-un loc necunoscut. O investigație este în curs de desfășurare în acest caz”, declara la data de 19 decembrie 2017, prim – vicepreședintele Serviciului Fiscal de Stat din Ucraina, Volodymyr Khomenko. Ulterior, s-a stabilit că soldații din Batalionul Aidar l-au luat pe Mykhailo Labutin din spitalul de Kiev unde era tratat și l-au dus într-un locație necunoscută, sub pretextul că doresc să-l protejeze de cei ce vor să-l asasineze. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru răpire. „Din motive de securitate, nu voi spune unde mă aflu încă. In curând, toți vor înțelege cum stă defapt situația și totul se va schimba. Când voi avea încredere că voi fi în siguranță îmi voi clarifica situația. Când se va lămuri că acuzațiile care îmi sunt aduse sunt false, nimeni nu își va mai dori să mă bage la închisoare. Sunt gata să vină și să mărturisesc eu. Nu pot spune unde sunt, dar în acest moment pot confirma că mă aflu pe teritoriul Ucrainei”, a declarat la data de 10 februarie 2015, Mykhailo Labutin.

Urmașul lui Labutin la conducerea Ukspirt a fost asasinat

La sfârșitul lunii mai a acestui an, directorul Ukspirt, Viktor Pankov a fost asasinat în capitala Ucrainei, Kiev. In dimineața zilei de 30 mai 2017, Pankov, directorul interimar al întreprinderii de stat Ukspirt, a fost ucis cu sânge rece în cartierul Damytsya din Kiev. Crima a avut loc în apropierea centrului comercial Alladin. El se îndrepta spre mașina sa când a fost împușcat în spate de cinci ori. Criminalul a scăpat fără să fie prins, deși polițiștii au fost alertați de urgență.Viktor Pakov a devenit director interimar al Ukspirt în decembrie 2014, când Ministerul Politicii Agrare l-a suspendat din funcție pe Mykhailo Labutin. Anton Gerashchenko, consilierul ministrului afacerilor interne din Ucraina, a susținut că Pankov a fost implicat în vânzarea de alcool, fără documente. In anul 2015, procurorii ucraineni au deschis zeci de dosare penale cu privire la vânzarea ilegală a alcoolului produs de către Ukspirt. Anchetatorii nu exclud ca Viktor Pankov să fi avut cunoștință de cele întâmplate în cadrul întreprinderii și de aceea ar fi fost eliminat. (D.P.)