Thursday , April 25 2024

Judecătorii Curții de Apel Suceava anunță că vor înceta activitatea dacă vor fi lăsați fără pensiile de serviciu

Pe 28 ianuarie, Camera Deputaților se va întruni în sesiune extraordinară pentru a dezbate un proiect privind abrogarea pensiilor speciale 

Adunarea Generală a judecătorilor Curții de Apel Suceava, întrunită ieri în ședință la solicitarea Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Ma­gistraturii, față de iminența abro­gării dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu a magistraților, face apel la puterile legislativă și executivă, în sensul respectării art.124 alin.3 din Constituție care prevede că „Jude­cătorii sunt independenți și se supun numai legii”.

“În jurisprudența Curții Constituționale s-a stabilit că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților contravine principiului independenței justiției, prin Decizia nr. 873/2010 statuându-se că „principiul independenței justiției apără pensia de serviciu a magistraților, ca parte integrantă a stabilității financiare a acestora, în aceeași măsură cu care apără celelalte garanții ale acestui principiu”.

De asemenea, prin rezoluțiile nr. 40/32 și nr. 40/146 din anul 1985, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a statuat că „durata mandatului judecătorilor, independența acestora, siguranța lor, remunerația corespunzătoare, condițiile de muncă, pensiile și vârsta de pensionare sunt în mod adecvat garantate prin lege”.

Totodată, art. 6.4 din Carta Europeană privind statutul judecătorilor prevede că magistrații au dreptul la „plata unei pensii al cărei nivel trebuie să fie cât mai apropiat posibil de acela al ultimei remunerații primite pentru activitatea jurisdicțională”.

Drept urmare, în situația în care, cu nesocotirea flagrantă a normelor interne și internaționale în materie, vor fi adoptate măsuri de abrogare a dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu a magistraților, judecătorii Curții de Apel Suceava vor suspenda activitatea de judecată, cu excepția cauzelor cu caracter urgent”, se arată într-un comunicat de presă al judecătorilor suceveni.

Judecătorii și procurorii din cadrul Inspecției Judiciare au adoptat un punct de vedere în legătură cu proiectul aflat la Parlament ce prevede eli­mi­narea pensiilor speciale.

“Proiectul în cauză încalcă brutal principiile independenței și inamovibilității judecătorilor, consacrate și garantate de articolele 21, 44 (3), 53, 124 (3), 125 și 126 (1) și 139 din Constituția României, precum și de art. 6 (1) din CEDO; nesocotește deciziile CCR nr. 2/2000, 57/2000, 120/2007, 85/2009, 375/2000 și 873/2010; disimulează realizarea unei exproprieri simulate, contrară principiului constituțional din art. 44 (3) din Constituție și art. 1 (1) din Protocolul 1, adițional la CEDO, echivalând cu o ‘privare nelegală de proprietate’; nu are o ‘justificare obiectivă și rezonabilă’ pentru o asemenea limitare și dispune arbitrar o ‘reducere substanțială a nivelului pensiei de natură a afecta substanța dreptului de proprietate și a dreptului la compensație ca beneficiar al sistemului de asigurare de bătrânețe’, după toate interdicțiile, incompatibilitățile și îngrădirile în exercitarea profesiei de judecător”, spune IJ.

Conform IJ, proiectul de eliminare a pensiilor speciale încalcă prevederile art. 53 din Constituția României, mă­sura înlăturării pensiilor de serviciu ale judecătorilor și procurorilor neputând fi calificată drept măsură cu caracter provizoriu/temporar, ci doar ca “un experiment abuziv în raport cu autoritatea judecătorească”.

Pe 28 ianuarie, Camera Deputaților se va întruni în sesiune extraordinară pentru a dezbate un proiect privind abrogarea pensiilor speciale.

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …

No comments

  1. Pensie dupa contributie

    1.Se cred si se comporta ca niste semi-zei.
    2.Nu stiu si nu inteleg in ce tara vietuiesc si bat cu ciocanul in masa pt. obligarea statului sa le faca mofturile.
    3.Se cearta intre ei mai ceva ca la usa cortului cand au de dat solutii in dosare. Se vede treaba ca unii au luat argintii coruptiei si se straduiesc pt. asta. Ori poate chiar primesc solutiile in plic, functie de cine trebuie ars.Doar asa se explica multe solutii date impotriva adevarului sau tergiversarea dosarelor pana dupa prescriptia faptelor.
    4.Activitatea multora dintre ei a incetat din momentul in care au facut pact cu nedreptatea, iar acum sunt platiti lunar de catre statul roman cu peste 10.000 lei net pe luna, degeaba. Sau nu degeaba, ci pt. ca se cred speciali.
    5.Sunt autisti dpdv social si traiesc cu impresia ca au salarii mici raportat la tara in care traiesc.
    6.Nu declara cum si cand au aderat la societati si miscari oculte si se vede dupa solutiile date in diverse dosare care este orientarea lor.
    7.Au hotarari TOTAL opuse fata de alte instante din tara fix pe aceleasi spete.
    8.Continua sa refuze principiul contributivitatii in privinta pensiilor si inventeaza tot felul de tertipuri ascunse in cuvinte viclene.
    9. Unii dintre ei se comporta cu personalul auxiliar cu care lucreaza precum boierul care are sclavi.
    10.Nu au citit cele 3(TREI) DORINTE ALE LUI ALEXANDRU MACEDON INAINTE DE MOARTE.

  2. Am iesit in strada pentru o justitie independenta iar ei vor pensii speciale.Nu va este rusine nesimtitilor???