Thursday , February 9 2023

Judecătorii botoşăneni nu-l lasă pe Severin să se întoarcă liber în ţară

 
severin (28) [800x600]


Bucuria afaceristului sucevean Severin Tcaciuc cum că ar putea reveni liber în ţară, după ce a primit în ianuarie a.c., o sentinţă favorabilă la Judecătoria Botoşani a durat numai o jumătate de an, până când Tribunalul din judeţul vecin unde s-a judecat cauza i-a respins ca nefondată cererea de repunere în termen şi de suspendare a executării formulată de acesta împotriva sentinţei penale nr. 144 din 20 ianuarie 2014 a Judecătoriei Botoşani, obligându-l  să plătească statului suma de 100 lei cheltuieli judiciare din contestaţie. Sentinţa pronunţată recent este definitivă astfel încât statutul de urmărit general emis pe numele său de Poliţia Română nu pare a fi deocamdată în pericol.
Reamintim că la începutul anului, judecătoria botoşăneană a admis o cerere de contopire a executării pedepselor formulată de omul de afaceri sucevean Severin Tcaciuc, dat în urmărire internaţională încă de acum trei ani, după ce s-a descoperit că a fost eliberat din penitenciar înainte să efectueze toate pedepsele pentru care a fost condamnat.  Contopirea viza mai multe pedepse la care Severin Tcaciuc a fost condamnat la Suceava, Bistriţa şi Miercurea Ciuc, şi a dispus aplicarea  pedepsei cea mai grea de 3 ani şi 6 luni închisoare, sporită la 4 ani de închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor. Prima consecinţă directă este că Severin Tcaciuc, dacă s-ar întoarce în ţară, ar mai trebui să execute maxim şase luni de închisoare, în noile condiţii, ţinându-se cont de faptul că o parte din pedeapsă a executat-o deja, are un grad de handicap şi ar putea desfăşura în penitenciar activităţi lucrative, pentru ca pedeapsa să îi fie redusă cu o treime, conform legii. Severin Tcaciuc are deci de executat o pedeapsă de patru ani de puşcărie, din care a făcut mai puţin de jumătate, fiind scăpat printre degetele justiţiei printr-un viciu de comunicare între instanţe şi penitenciar
Oricum, apărătorii lui susţin că pentru a reintra în categoria urmăriţilor internaţional pe numele lui Severin Tcaciuc ar trebui emis un nou mandat european, pe care IGPR să îi pună la dispoziţia Interpol, pentru a fi pus în executare. La sfârşitul anului trecut, Severin Tcaciuc a fost încă odată condamnat pentru infracţiuni economice, la patru ani de închisoare de către Judecătoria Suceava, alături de soţia sa, Aneta Tcaciuc care a primit trei ani de puşcărie pentru infracţiuni asemănătoare. Dosarul se află pe rolul instanţei de recurs – Curtea de Apel Suceava. (Neculai ROSCA)

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …