Thursday , February 9 2023

Jandarm arestat, acuzat că a falsificat procese verbale pentru a pune mâna pe banii din amenzi

Plutonierul major Paul Ciprian Zamă  mai este acuzat şi că a anunţat braconierii când vin controale şi că a protejat unele persoane, neamendându-le pentru contravenţiile săvârşite. In total, Zamă este acuzat de săvârşirea a 14 infracţiuni de abuz în serviciu, 12 infracţiuni de fals intelectual şi o infracţiune de folosire în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii unui folos necuvenit  

 jandarmeria


Un subofiţer din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, la propunerea Tribunalului Militar Iaşi. Plutonierul major Paul Ciprian Zamă este acuzat de săvârşirea a 14 infracţiuni de abuz în serviciu, 12 infracţiuni de fals intelectual şi o infracţiune de folosire în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii unui folos necuvenit.
Lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie Suceava, ca urmare a unei informări a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, au sesizat, în luna aprilie 2015, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi cu privire la săvârşirea de către plutonier a mai multor infracţiuni. La data de 25 iunie 2015, lucrătorii DGA împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, au pus în executare două mandate de percheziţii domiciliare, la domiciliul subofiţerului şi la locul său de muncă. Cu această ocazie au fost găsite bunuri şi înscrisuri relevante în cauză. Conform unui comunicat al DGA Suceava, din 2014 şi până în prezent, Paul Ciprian Zamă şi-a încălcat în mod repetat atribuţiile de serviciu în scopul obţinerii atât pentru sine, cât şi pentru alţii de foloase necuvenite astfel. Acesta a falsificat înscrisuri din lucrările ce i-au fost repartizate spre soluţionare în scopul nesancţionării unor contravenţii. De asemenea, a falsificat procese verbale de contravenţie urmărind însuşirea ilegală a amenzilor aplicate, uneori eliberând chitanţe justificative în fals. Concret, plutonierul Zamă este acuzat că aplica sancţiuni contravenţionale cu valori cuprinse între 100 şi 400 de lei, le cerea amendaţilor banii pentru achitarea lor, oferindu-le acestora chitanţe false în acest sens. Acelaşi cadru al IJJ Suceava a divulgat zonele de acţiune ale organelor de poliţie şi jandarmerie cu privire la acţiuni de combatere a braconajului piscicol pe râul Siret, în condiţiile în care chiar el practica acest gen de activitate în perioada de prohibiţie, utilizând instrumente interzise la deţinere – plase monofilament, harpoane, etc.
In prezenta cauză, anchetatorii ai beneficiat de sprijinul de specialitate al lucrătorilor din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Structura Centrală şi Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.  (C.Z.)

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …