Friday , March 29 2024

Istorica fabrică de bere din Solca, pusă la pământ de judecătorii rădăuţeni

fabrica de bere solca [800x600]

Trimiterea la fier vechi a instalaţiilor meşteşugite acum două secole, nu a fost considerată un motiv suficient pentru a se da o decizie în interesul general, pentru că “nimeni nu s-a constituit parte civilă”

Judecătoria Rădăuţi a decis achitarea patronului Arcadie Plămadă în procesul penal iniţiat de Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu în care acesta a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, în luna noiembrie a anului 2011, pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere, degradarea unui monument istoric, executarea fără autorizaţie de lucrări în perimetrul unui monument istoric şi pentru efectuarea de săpături neautorizate în zona de protecţie a unui monument istoric. Conform vechiului cod penal, el ar fi putut primi o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare, dacă s-ar fi dovedit că a distrus vechea fabrică de bere din Solca, pe care a vândut-o la fier vechi.
Prin minuta trimisă Direcţiei Judeţene pentru Cultură Suceava de Judecătoria Rădăuţi, se arată că în baza articolelor din codul de procedură penală utilizate în astfel de cauze, instanţa achită pe inculpatul Plămadă Arcadie, administrator al SC Obcina SA, pentru săvârşirea infracţiunilor enumerate în plângerea formulată de procurorii rădăuţeni. Instanţa de la Rădăuţi a luat act că “persoanele vătămate nu s-au constituit părţi civile în cauză”. Ca o concesie, judecătorul rădăuţean lasă în sarcina statului să plătească onorariul avocatului desemnat din oficiu din fondurile Ministerului Justiţiei.
Sentinţa dată la Judecătoria din Rădăuţi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare, data comunicării fiind 20 mai 2014. solca 2 [800x600]
Vreme de patru ani, presa a tot prezentat, alături de funcţionari de la Direcţia de Cultură Suceava, starea de fapt. S-a însă că pe lângă sentimente patriotice, este nevoie şi de cunoştinţe în domeniul legislaţiei, acolo unde patronul Arcadie Plămadă a dovedit că excelează, măcar prin juriştii angajaţi. Astfel, o expertiză prezentată instanţei la un anumit moment a scos în evidenţă faptul că în contractul de vânzare cumpărare prin care Bere Company Solca Fondat 1810 a devenit proprietara fabricii din Solca nu figurează niciun activ ca făcând parte din patrimoniu. Această concluzie, anticipam acum trei luni, putea conduce derularea procesului către ideea că utilajele vechi de mai bine de două secole tăiate şi vândute la fier vechi nu au făcut parte din patrimoniul vechii fabrici de bere din Solca, proprietatea mănăstirii din localitate ori, pentru că atunci când s-a realizat vânzarea fabricii nu s-a respectat legislaţia în domeniu şi nu au fost prinse în actele de vânzare cumpărare informaţii care să ateste faptul că unele clădiri ce au făcut obiectul tranzacţiei fac parte din patrimoniul naţional, un contract de vânzare- cumpărare ar putea fi nul. Instanţa a decis la o primă judecată şi urmeză ca în apel să fie apărate sau nu interesele comunităţii – oraşul Solca, dar şi a celor care încă mai speră că în coasta mănăstirii din localitate, ctitorită de Stefan Tomşa acum cam 400 de ani, acum în paragină, lângă fabrica bicentenară de bere nu va rămâne un teren viran. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …

One comment

  1. Ce inchisoare de 10 ani!? Sa faca innapoi fabrica asa cum a fost. Miseii scapa cu putin si nu-i normal!….