Friday , March 29 2024

IŞJ Suceava vrea să facă inspecții pentru a verifica predarea online, după ce a primit semnale că unii profesori trag chiulul

”Am aflat, din diferite surse, atât de la părinți, cât și din școli, că și la noi sunt profesori care trag chiulul sau fac orele doar formal, fără conținut de calitate. Intenția mea este să fac inspecții exact pe această direcție, să vedem cine și cum își face treaba în predarea online. Şi așa copiii au de suferit din cauza modului în care este organizată acum școala, dar cursurile online trebuie neapărat făcute la modul cel mai serios, ca să nu piardă elevii din materie”, a declarat Ioan Puiu, inspector școlar general adjunct în cadrul IŞJ Suceava.

Predarea online a devenit o realitate pentru mulți dintre elevii suceveni, în condițiile în care, de la începutul anului școlar, foarte multe unități de învățământ au fost nevoite să opteze pentru funcționarea în scenariul galben, din lipsa spațiului sau din cauza suprapopulării claselor. Mai mult decât atât, de la o zi la alta crește numărul unităților școlare sau, cel puțin, al claselor care intră în scenariul roșu, pentru care toate cursurile se desfășoară online.

În aceste condiții, inspectorii școlari nu mai pot desfășura inspecțiile tematice, așa cum făceau înainte de pandemia de COVID, iar activitatea didactică desfășurată la clasă nu este verificată. Potrivit Inspectoratului Şcolar Județean (IŞJ) Succeava, este așteptată o procedură prin care să se reglementeze modalitatea în care inspectorii pot verifica modul în care cadrele didactice își desfășoară lecțiile. Totuși, probleme în predarea online se pare că există, și nu doar în sensul că elevii cu situații financiare precare nu dețin dispozitivele necesare accesării internetului pentru a participa la lecții, ci pentru că unii profesori nu se țin de program sau nu desfășoară o activitate didactică de calitate.

”La ultima videoconferință cu reprezentanții Ministerului Educației am aflat că un părinte a făcut sesizare direct la minister cu privire la absența unor profesori de la orele online. Ne-am autosesizat atunci și am aflat, din diferite surse, atât de la părinți, cât și din școli, că și la noi sunt profesori care trag chiulul sau fac orele doar formal, fără conținut de calitate. Intenția mea este să fac inspecții exact pe această direcție, să vedem cine și cum își face treaba în predarea online. și așa copiii au de suferit din cauza modului în care este organizată acum școala, dar cursurile online trebuie neapărat făcute la modul cel mai serios, ca să nu piardă elevii din materie”, a declarat Ioan Puiu, inspector școlar general adjunct în cadrul IșJ Suceava.

Momentan, pârghiile legale nu există, deoarece sistemul de învățământ nu s-a mai confruntat cu o astfel de situație epidemiologică, care să necesite mutarea predării în mediul online. Dar, se pare că sunt așteptate de la Ministerul Educației procedurile pentru a putea verifica și sancționa acei profesori care nu își fac treaba, pe motiv că nu se află într-o sală de clasă, pentru a le fi observată activitatea. ”Noi, prin sistemele și platformele folosite, putem verifica ce ore se fac și când se fac. Putem interveni doar prin observarea perioadei predării online, în sensul că platformele pe care le folosim ne arată ora la care s-a logat un cadru didactic și când a ieșit, dar nu putem vedea efectiv ce activitate a desfășurat cu elevii. Așteptăm o procedură de la Ministerul Educației pentru a putea face inspecții pentru predarea online, pentru că nu există astfel de directive în acest moment, dat fiind ineditul acestei situații create de epidemie”, a explicat inspectorul școlar general adjunct Puiu. (Oana NUŢU)
secretarasite

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …

No comments

  1. Generale, vorbesti desi sti ca nu ai ce sa faci, adica bati campii. Sa fie varsta de vina? Lasa ca o sa te scoata geniala de la minister, cu subiecte de toata jena la examene ca sa ia toti fraieri si apoi sa se laude cu super rezultate. Au fost chiar si anul trecut in vara nenumarate voci autorizate, care au aratat ca ne furam singuri caciula.