Sunday , May 9 2021

IȘJ Suceava va monitoriza și ajuta cadrele didactice pentru a desfășura cursurile online în perioada suspendării activităților în școli

Inspectorii școlari s-au organizat pentru a oferi asistență și ajutor cadrelor didactice care vor avea nevoie, astfel încât elevii să nu aibă de pierdut în această perioadă de școală online. Cea mai problematică este situația preșcolarilor, pentru că foarte multe dintre activitățile lor impun prezența unui adult pentru a le explica ce au de făcut, pentru a-i îndruma, dar și a-i ajuta la îndeplinirea sarcinilor. Drept urmare, în următoarele 30 de zile, rolul educatoarelor va fi preluat de unul dintre părinți. IȘJ a primit de la ministerul de resort sarcina de a elabora un plan de intervenție local pentru fiecare unitate de învățământ, pornind de la nevoile specifice, astfel încât toți copiii să aibă acces la educație. CJRAE Suceava va pune la dispoziție, zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 8:00-16:00, o linie telefonică de consiliere, destinată elevilor și părinților.

Prima săptămână de suspendare a activităților didactice din unitățile de învățământ a început cu planuri, proceduri noi, ședințe administrative și multă forfotă pe grupurile de părinți. Dacă elevii și profesorii care au trecut cel puțin printr-un episod, chiar și de scurtă durată, de școală online s-au descurcat cu planificarea primei zile de cursuri la distanță și au dus sarcinile la bun sfârșit, pentru preșcolari și educatoare, în special, dar și pentru cei care au fost prezenți zilnic la ore la școală – pentru că la sate și în unitățile de învățământ cu o populație școlară redusă lucrurile s-au desfășurat absolut normal în această perioadă – ziua de luni a fost foarte tensionată și dificilă. Educatoarele au predat rechizitele părinților pentru ca preșcolarii să aibă cu ce lucra perioada următoare de acasă, au trimis temele și i-au informat cum vor proceda pe parcursul celor 30 de zile cât este suspendată activitatea în unitățile de învățământ, iar elevii care au lucrat până acum conform scenariului verde au fost nevoiți ca, într-un timp foarte scurt, să se acomodeze cu tehnologia, platformele educaționale și semnalul slab al internetului, într-o zi de luni.secretarasiteInspectorii școlari s-au organizat pentru a oferi asistență și ajutor cadrelor didactice care vor avea nevoie, astfel încât elevii să nu aibă de pierdut în această perioadă de școală online. ”Ne-am propus ca în această perioadă să oferim, în primul rând, ajutor profesorilor care au nevoie, pentru a desfășura activitățile didactice online. De asemenea, vom monitoriza și vom controla modul în care se vor desfășura cursurile online. Fiecare inspector pe domeniul lui se va asigura că lecțiile online se desfășoară cum trebuie și va ajuta acele cadre didactice care vor avea nevoie de îndrumare”, a declarat inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu, precizând că intervenția online a inspectorilor în cadrul cursurilor va începe în a doua jumătate a acestei săptămâni.

Părinții vor ține locul educatoarelor în perioada școlii online

Așa cum era de așteptat, cea mai problematică este situația preșcolarilor. Potrivit Scrisorii metodice 2020, pentru perioada în care educatoarele comunică de la distanță cu preșcolarii, ”trebuie avut în vedere ca sugestiile, temele și ideile transmise să nu genereze complexe și/sau presiune nejustificată asupra copiilor și părinților. În acest caz, se recomandă a utiliza comunicarea, respectiv la învățarea asincronă, prin care părinții copiilor nu vor fi conectați simultan, ci atunci când timpul și serviciul le permite. De asemenea, precizăm faptul că preșcolarii NU vor fi expuși în mediul online, ci numai în grupuri închise de comunicare cu părinții, nu vor fi solicitați să efectueze lecții în fața calculatoarelor/ tabletelor/ telefoanelor, nu vor fi verificați/ ascultați în fața camerelor de către cadrul didactic și NU vor fi suprasolicitați în a rezolva sarcini pe fișe și a colora, mecanic, în contur”. Foarte multe dintre activitățile specifice copiilor de grădiniță impun prezența unui adult pentru a le explica ce au de făcut, pentru a-i îndruma, dar și a-i ajuta la îndeplinirea sarcinilor.

Astfel, cel puțin în următoarea lună, rolul educatoarelor va fi preluat de unul dintre părinți, pentru că dovada muncii preșcolarilor trebuie să ajungă în evidențele grădinițelor, în dosarele pe care le au de întocmit cadrele didactice pentru fiecare copil în parte. ”Domeniul preșcolar rămâne cel mai dificil de gestionat. Nu ai cum să pui un copil de 4 ani să acceseze platforme sau să folosească tehnologii moderne, pentru că nu se pot descurca singuri. Da, în această perioadă de școală online părinții vor ține locul educatoarelor, pentru că preșcolarii au nevoie de ajutor în desfășurarea activităților”, a completat inspectorul Puiu.

Linie telefonică de consiliere pentru elevi și părinți

În cursul dimineții de luni, Ministerul Educației a susținut o videoconferință cu toți inspectorii școlari din țară și directorii centrelor județene de resurse și asistență educațională pentru a prezenta măsurile adoptate pentru perioada de suspendare a cursurilor care presupun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor. IȘJ a primit sarcina de a elabora un plan de intervenție local pentru fiecare unitate de învățământ, pornind de la nevoile specifice, astfel încât toți copiii să aibă acces la educație.

De asemenea, CJRAE Suceava va pune la dispoziție, zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 8:00-16:00, o linie telefonică de consiliere, destinată elevilor și părinților. ”Aceștia vor fi sprijiniți de specialiști pentru a gestiona mai ușor această perioadă în care există nevoie de îndrumare, sprijin emoțional și consiliere.

În contextul actual, pentru a veni în sprijinul elevilor și al cadrelor didactice, consilierii școlari vor participa și la orele de dirigenție. Complementar, CJRAE va organiza și sesiuni online pentru profesorii diriginți, dar și pentru părinți, sesiuni care au drept scop o mai bună gestionare a diferitelor situații cu care ei se pot confrunta în această perioadă”, se precizează în comunicatul transmis luni de Ministerul Educației. (Oana NUȚU)

 

 

Vezi si

FOTO, VIDEO – Un tânăr de 17 ani mort şi un altul, de 21 de ani, rănit grav, în urma coliziunii dintre un tractor şi un autoturism, la Clit

O persoană a murit şi alta a fost grav rănită, sâmbătă seara, în jurul orei …