IȘJ Suceava va face inspecții online începând de săptămâna viitoare

reportersite
21 octombrie 2020, 7:25

„Am primit ceva directive de la Ministerul Educației, dar procedurile pentru inspecțiile online le vom elabora la nivel de județ. In această săptămână vom pune la punct detaliile pentru ca fiecare inspector să știe ce are de făcut în acest caz. Consider că începând de săptămâna viitoare vom începe efectiv inspecțiile școlare tematice și de specialitate în mediul online”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci.

Grigore Bocanci ISJ Suceava Obiectiv

Inspectorul școlar ­ge­neral Grigore Bocanci

In aceste zile, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava lucrează la procedurile în baza cărora se vor realiza inspecțiile școlare online. Potrivit inspectorilor școlari, există semnale din teritoriu cum că unii profesori trag chiulul de la cursurile online sau că nu desfășoară un act educațional de calitate. Până acum, nu exista un cadru legal care să le permită inspectorilor să verifice activitatea didactică prestată de cadrele didactice în mediul online, însă zilele trecute Ministerul Educației a transmis, în linii mari, cum ar trebui să se organizeze IȘJ-urile și cum să procedeze la inspectarea cursurilor online.

”Am primit ceva directive de la Ministerul Educației, dar procedurile pentru inspecțiile online le vom elabora la nivel de județ. în această săptămână vom pune la punct detaliile pentru ca fiecare inspector să știe ce are de făcut în acest caz. Consider că începând de săptămâna viitoare vom începe efectiv inspecțiile școlare tematice și de specialitate în mediul online”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci. Chiar dacă săptămâna viitoare elevii din clasele primare și preșcolarii se vor afla în vacanță, inspectorii vor putea desfășura primele inspecții online la clasele gimnaziale și cele de liceu.

Conform Ministerului Educației, inspectorii școlari care vor efectua aceste inspecții online vor intra pe platformele digitale odată cu elevii și profesorii, având astfel posibilitatea de a asista la curs și de a verifica în special calitatea actului educațional.

Amintim că inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu, responsabil cu resursa umană din sistemul de învățământ județean, a transmis încă de săptămâna trecută că primul obiectiv este realizarea inspecțiilor pentru verificarea predării online.

”Am aflat, din diferite surse, atât de la părinți, cât și din școli, că și la noi sunt profesori care trag chiulul sau fac orele doar formal, fără conținut de calitate. Intenția mea este să fac inspecții exact pe această direcție, să vedem cine și cum își face treaba în predarea online. Și așa copiii au de suferit din cauza modului în care este organizată acum școala, dar cursurile online trebuie neapărat făcute la modul cel mai serios, ca să nu piardă elevii din materie”, transmitea inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu săptămâna trecută.

Desfășurarea online a inspecțiilor școlare este o premieră la nivel național, fiind dictată de situația epidemiologică actuală, care a impus organizarea cursurilor în sistem hibrid, adică o parte la școală, iar o altă parte acasă, prin intermediul dispozitivelor electronice conectate la internet, sau 100% online în cazul unităților de învățământ unde s-au depistat mai mult de 3 cazuri de COVID în decursul a 14 zile consecutive. Precizăm că IȘJ Suceava nu a mai desfășurat niciun fel de inspecții școlare din primăvara anului trecut, când Ministerul Educației a anulat aceste activități, alături de multe altele, odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus la noi în țară. (Oana NUȚU)
secretarasite