Thursday , April 25 2024

IŞJ Suceava și-a propus să „curețe” școlile de necalificați

”Sunt foarte mulți necalificați în județ, iar contractele le expiră acum, la final de iunie, când se încheie anul școlar. La etapele de mișcare a personalului didactic ce urmează, dacă îmi va scăpa vreunul printre degete, Doamne ferește! Vreau să curăț toate școlile de necalificați, iar acolo unde chiar nu se va putea, pensionarii sunt de preferat, pentru că sunt calificați”, a declarat Ioan Puiu, inspectorul școlar general adjunct, responsabil cu managementul resurselor umane.  Comparativ cu anul școlar 2018-2019, numărul suplinitorilor cu studii superioare necorespunzătoare postului încadrați în învățământul preuniversitar în acest an școlar a înregistrat o creștere cu 148,57%.

Lista posturilor vacante/ rezervate din județul Suceava a fost actualizată pe 29 mai, după parcurgerea a două etape din mișcarea personalului didactic, și anume rezolvarea restrângerilor de activitate și modificarea contractelor de muncă cu valabilitatea de 1 an pe perioada valaibilității postului, în acest caz cadrele didactice cu nota minim 7 la Titularizare, respectiv 8 la definitivat, devenind titulare pe posturile ocupate. Etapele următoare, potrivit calendarului mobilității personalului didactic, vizează rezolvarea cererilor de detașare în interesul învățământului, pretransferul și, apoi ,transferul cadrelor didactice care solicită acest lucru.

Potrivit Inspectoratului Scolar Județean (ISJ) Suceava, în unitățile de învățământ din județ mai sunt 121 posturi complete, cu viabilitatea mai mare de 4 ani, cele mai multe fiind pentru posturile de educatoare, educație fizică și sport, matematică, pregătire și instruire practică, învățător și fizică. Alte 428 de posturi complete, cu viabilitatea mai mică de 4 ani, sunt disponibile candidaților etapelor următoare, dintre care cele mai multe sunt la specializările educatoare, învățător, pregătire și instruire practică, educație fizică și sport, matematică, limba engleză și limba română. Lista celor 616 posturi incomplete disponibile pentru mișcarea personalului didactic cuprinde multe posturi de educație fizică și sport, biologie, chimie, religie, pregătire și instruire practică, matematică, fizică, educație tehnologică, educație plastică, informatică și tehnologia informației, limba engleză, limba franceză și limba română.

Comparativ cu anii trecuți, numărul posturilor este mai mare și sunt disponibile catedre vacante la mai toate disciplinele. Inspectorii școlari au atras atenția asupra numărului mare de necalificați angajați în școlile din județ în cadrul mișcării personalului didactic anterioare și că vor să remedieze această situație începân cu anul școlar 2020-2021. ”Sunt foarte mulți necalificați în județ, iar contractele le expiră acum, la final de iunie, când se încheie anul școlar. La etapele de mișcare a personalului didactic ce urmează, dacă îmi va scăpa vreunul printre degete, Doamne ferește! Vreau să curăț toate școlile de necalificați, iar, acolo unde chiar nu se va putea, pensionarii sunt de preferat, pentru că sunt calificați”, a declarat Ioan Puiu, inspectorul școlar general adjunct, responsabil cu managementul resurselor umane.

Prof. Ioan Puiu, inspectorul școlar general adjunct, responsabil cu managementul resurselor umane

Conform metodologiei mișcării personalului didactic, necalificații primesc posturile care rămân neocupate în urma ședințelor publice de repartizare pentru suplinire calificată. Comparativ cu anul școlar 2018-2019, numărul suplinitorilor cu studii superioare necorespunzătoare postului încadrați în învățământul preuniversitar în acest an școlar a înregistrat o creștere cu 148,57%.

Ministerul Educației a elaborat un ghid despre concursul de Titularizare din acest an, care a suferit unele modificări, în contextul pandemiei de coronavirsu. Proba scrisă a examenului va avea loc în data de 15 iulie, cu respectarea tuturor măsurilor igienico-sanitare. Repartizarea candidaților se va face în ordinea descrescătoare a notelor obținute la proba scrisă. Proba de interviu a fost eliminată pentru candidații care doresc să ocupe un post în regim de ”plata cu ora”. Proba practică și inspecția la clasă nu se vor mai susține, fiind eliminate pentru anul in curs. Documentele de înscriere pentru mobilitate, cât și depunerea contestațiilor pot fi transmise și on-line. Totodată, ședințele de repartizare a posturilor se pot desfășura și on-line.

Transferul consimțit si pretransferul între unitățile de învățământ au fost eliminate prin ordonanță de urgență. Aceste etape se vor realiza prin repartizare organizată de către inspectoratele școlare. (Oana NUȚU)

Vezi si

Garajele de lângă Primăria Suceava vor fi demolate până după Paști, iar în doi ani se va face o parcare supraterană cu 307 locuri

Evacuarea celor 59 de garaje de pe strada Ştefan Tomșa s-a finalizat și ieri a …

No comments

  1. Acest anunț vreasa distragă atenția de la sforile ce vor fi trase la examenele naționale ce urmează. Iar vor apărea notele la lucrările scrise prin toalete în județ, totul sub mantia șefului vorbitor!!!!

  2. Afara cu pensionarii care au făcut facultăți la frecvență redusa s au titularizat cu dosare și plicuri și acum nu se dau dusului acasă. Nu au muncit niciodată s au fofilat cu șpăgi și plicuri și acum iau 8-9oo lei cum sa plece acasă și au și de unde da șpagă sa și mențină posturile. Suplinitori necalificați înseamnă cu facultate dar nu în domeniul postului, nu mai sunt necalificații cu liceu făcut la seral.si appi au devenit calificați titulari!

  3. Acest Puiu, un expirat al invatamantului si un partas an de an al sistemului, in loc sa ia masurile ce se impun cu adevarat, vine cu tot felul de abureli ca sa apara si el in presa, sa nu zica lumea ca doarme ca un pensionar.
    Clar problema majora e la cei cu mari grade didactice, salarii de merit si gradatii, care au elevi cu note de zece la clase pe meditatii (sau spagi) facute chiar de ei si la examene au note de 2 si 3. Problema e a alora care “fug” de la ore cica pentru programe europene si nu isi fac orele iar apoi le pun note din burta elevilor care umplu crasmele in timpul in care profa e plecata.
    Problema e posibila mafie de la resursele umane care doseste catedrele, nefiind atractiv sistemul de invatamant pentru a fi mentinute fosilele gen Puiu pe ore ne scoase la concurs. Pensionarii de 80 ani, NU ISI fac treaba, iau doar si pensia si salariul.