Friday , March 29 2024

IŞJ Suceava încearcă să obțină de la Ministerul Educației deblocarea celor 40 de norme în plus pentru a putea plăti profesorii în sistem de plata cu ora

”Noi credem că Ministerul Educației nu a înțeles exact care este situația la Suceava și că nu există nicio cale de a reduce normele în acest moment, fără să fie afectate activitatea școlară și cadrele didactice. Vom încerca să obținem păsuirea până la finalul anului școlar, iar pentru anul școlar viitor urmează ca IŞJ să stabilească normele astfel încât să nu mai apară astfel de situații”, a explicat Giani Leonte, președintele ASI Suceava. Aproximativ 200 de profesori care au prestat activități didactice în luna decembrie nu și-au primit banii, fiind vorba despre 279 de ore de muncă

Ieri a avut loc la Prefectura Suceava o nouă Comisie de Dialog Social, organizată la solicitarea Alianței Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava, pentru a discuta problema salarizării în sistem de plata cu ora a cadrelor didactice din județ care nu și-au primit banii pentru munca prestată în luna decembrie. Potrivit ultimei centralizări a sindicaliștilor, este vorba despre aproximativ 200 de profesori care au prestat activități didactice pentru care nu au fost plătiți. ”Am prezentat în cadrul Comisiei de Dialog Social situația centralizată a orelor neplătite pe luna decembrie. A rezultat că aproximativ 200 de cadre didactice care au prestat munca în luna decembrie nu și-au primit banii. Este vorba despre 279 de ore de muncă, dar problema este că în lunile ce urmează numărul orelor se va dubla, iar abia atunci vor intereveni probleme mari”, a explicat Giani Leonte, președintele ASI Suceava.

În urma discuțiilor, care au decurs într-o manieră amiabilă și constructivă, s-a decis ca Inspectoratul Şcolar Județean (IŞJ) Suceava să inițieze o discuție directă cu reprezentanții Ministerului Educației pentru a cere păsuirea până la finalul anului școlar, prin păstrarea celor 40 de norme didactice în plus, urmând ca din toamnă să fie regândită încadrarea personalului din unitățile de învățământ astfel încât să nu mai existe probleme la încadrarea în buget. ”Noi credem că Ministerul Educației nu a înțeles exact care este situația la Suceava și că nu există nicio cale de a reduce normele în acest moment, fără să fie afectate activitatea școlară și cadrele didactice. Vrem să evităm eventualele procese, pe care oricum le-am câștiga, având legea de partea noastră, în condițiile în care sumele despre care vorbim nu sunt atât de mari încât plata lor să blocheze bugetul Ministerului, nici măcar al IŞJ. Astfel că vom încerca să obținem păsuirea până la finalul anului școlar, iar pentru anul școlar viitor urmează ca IșJ să stabilească normele astfel încât să nu mai apară astfel de situații”, a explicat sindicalistul Leonte.

Amintim că Ministerul a depistat 40 de norme didactice în plus alocate județului nostru și a decis blocarea plății salariilor angajaților din sistem până la remedierea situației. Decizia de a tăia plata cu ora a cadrelor didactice a fost luată de directorii școlari în urma solicitării transmise de către IŞJ Suceava de a se încadra în bugetele alocate, pentru a evita blocarea plății salariilor tuturor angajaților din sistem. Reprezentanții IșJ Suceava au considerat că această soluție de compromis este cea mai indicată pentru că afectează un minim de cadre didactice și permite deblocarea plăților salariale.

”După cum știți, plata salariilor a fost una dificilă, așa am preluat-o. Nu vreau să arunc pisica moartă în curtea nimănui, dar a fost o problemă spinoasă pe care a trebuit să o rezolvăm noi, luând taurul de coarne, în sensul că am fost nevoiți, printr-un compromis cu managerii unităților de învățământ, conform legii salarizării și Legii Învățământul, să ne încadrăm în buget. Învățământul este și la această oră subfinanțat. Multe dintre școlile din județ nu se pot încadra în buget tocmai din cauza efectivelor mici din clase și s-a ajuns la acest compromis ca să putem debloca salariile pe luna decembrie. Pentru anul în curs situația a fost aceasta, de compromis”, a explicat inspectorul școlar general Grigore Bocanci. Acesta e precizat că pentru anul școlar viitor s-au luat niște măsuri de siguranță, adică încadrarea să fie exactă, pentru a se obține avizul ministerului. Se vor reloca anumite posturi de la personalul didactic auxiliar și nedidactic în sensul acoperirii necesarului, pentru că în unele unități de învățământ există mai multe persoane decât ar trebui, iar altele au nevoie de personal.

Comisia de Dialog Social de ieri a fost a doua din acest an organizată la Prefectura Suceava, la solicitarea sindicaliștilor, pentru discuții pe tema plății salariilor cadrelor didactice din județ. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …