Thursday , April 25 2024

IŞJ Suceava a reușit să se încadreze în numărul posturilor didactice finanțate de stat după ce a relocat 25 de norme vacantate în cursul anului școlar

”Pentru anul în curs nu am avut ordin de ministru privind încadrarea personalului didactic la nivel de județ. Acesta a venit în luna aprilie și a rezultat o diferență de 39 de norme didactice față de încadrarea aprobată pentru anul școlar 2018-2019, pe care a trebuit să o rezolvăm pentru a intra în legalitate și a nu mai avea probleme cu plata salariilor. Am făcut o relocare de norme, astfel încât nimeni nu și-a pierdut postul sau locul de muncă”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci, care a dat asigurări că toți angajații din sistemul de învățământ din județul Suceava își vor încasa zilele acestea salariile aferente lunii aprilie, inclusiv cei încadrați la plata cu ora

Zilele acestea, angajații din sistemul de educație își încasează lefurile aferente lunii aprilie, lună în care cursurile s-au desfășurat tot online, în condițiile în care școlile sunt închise din cauza pandemiei de COVID-19. La nivelul județului Suceava, începând din luna decembrie a.c., au intervenit diferite probleme la plata salariilor angajaților din sistem, de la blocarea sistemului informatic ce permite transferul banilor în conturile cadrelor didactice, la întârzierea plății salariilor personalului din Inspectoratul Şcolar Județean (IŞJ) Suceava și până la neplata drepturilor bănești acelor profesori încadrați la plata cu ora. De-a lungul acestor luni ce s-au scurs, inspectorii școlari au găsit diverse soluții punctuale pentru a se reuși, într-un final, plata salariilor angajaților din sistem, exceptând cadrele didactice încadrate la plata cu ora. Aceștia urmau să își încaseze banii luna trecută, pentru prima dată în acest an, însă din cauza lipsei unei legislații prin care să poată fi justificată activitatea desfășurată online cu elevii lor, nici în aprilie nu au încasat banii.

La finalul lunii trecute, a sosit la IŞJ Suceava un ordin de ministru în care este precizat numărul maxim de posturi din învățământul preuniversitar finanțat de la bugetul de stat, care a scos la iveală că există 39 de posturi în plus. Această problemă care le-a dat bătăi de cap luni la rând inspectorilor școlari, și-a găsit rezolvarea după lungi discuții și tratative cu cei din Ministerul Educației, astfel că, până la finalul anului școlar în curs, nu vor mai fi probleme cu plata drepturilor salariale și, în același timp, niciun angajat din sistem nu și-a pierdut locul de muncă.

”Pentru anul în curs nu am avut ordin de ministru privind încadrarea personalului didactic la nivel de județ. Acesta a venit în luna aprilie și a rezultat o diferență de 39 de norme didactice față de încadrarea aprobată pentru anul școlar 2018-2019, pe care a trebuit să o rezolvăm pentru a intra în legalitate și a nu mai avea probleme cu plata salariilor. Am făcut o relocare de norme, astfel încât nimeni nu și-a pierdut postul sau locul de muncă”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci. Acesta a detaliat situația celor 39 de norme, explicând că a fost vorba despre 14,5 norme la Liceul Tehnologic Special Bivolărie, în cadrul fermei de animale din subordinea unității, care apăreau pe statul de plată al Ministerului Educației, când de fapt angajații trebuiau plătiți din fondurile proprii ale școlii. Drept urmare, normele au trecut de pe statul de plată al IșJ Suceava pe cel al unității de învățământ, care trebuie să plătească angajații din fonduri proprii. Au mai fost 13,47 norme vacantate în cursul anului școlar, plus alte 7,3 fracțiuni de normă la bibliotecari, două posturi la Centrul Şcolar pentru Educație Incluzivă și câte un post în cadrul IŞJ Suceava și Şcoala Specială Rădăuți, care nu vor mai fi scoase la concurs. În acest mod a fost eliminată diferența de norme dintre încadrarea cu personal la nivelul județului pentru acest an școlar și numărul maxim de posturi finanțat din bugetul de stat, așa cum reiese din ordinul de ministru din aprilie a.c.

Luna aceasta nu vor fi probleme la plata salariilor angajaților din educație

Inspectorul școlar general Grigore Bocanci a dat asigurări că toți angajații din sistemul de învățământ din județul Suceava își vor încasa zilele acestea salariile aferente lunii aprilie, inclusiv cei încadrați la plata cu ora.

Inspectorii școlari au luat toate măsurile necesare pentru ca situația aceasta să nu se mai repete, astfel că, pentru anul școlar viitor, normele didactice ce urmează a fi aprobate în baza cifrei de școlarizare se vor încadra în numărul maxim de posturi finanțat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației.

Amintim că, pentru anul școlar 2020-2021, la învățământul primar au fost aprobate 1.686 clase în care vor fi cuprinși 34.004 elevi, și 1.290 de clase la învățământul gimnazial, pentru 26.768 elevi.

În ceea ce privește învățământul liceal, au fost solicitate 810 clase, însă nu au fost aprobate 2 clase de seral, în total urmând a fi cuprinși 22.454 de elevi. Pentru clasa a IX-a sunt propuse în planul de școlarizare pentru viitorul an școlar 190 de clase cu 5.320 elevi, dintre care 181 de clase pentru cursurile de zi, 5 clase pentru seral și 4 clase pentru cursurile cu frecvență redusă. În învățământul profesional sunt prevăzute 189 de clase cu 4.964 de elevi, dintre care 168 de clase la învățământul profesional și alte 21 de clase la învățământul dual. Pentru clasele a IX-a sunt propuse în viitorul an școlar 70 de clase cu 1.954 de elevi, dintre care 61,5 clase pentru învățământul profesional și 8,5 clase pentru cel dual.

Potrivit proiectului cifrei de școlarizare, anul școlar viitor urmează a fi înscriși în învățământul special 121 de copii la grădiniță, 408 elevi în ciclul primar, 532 în cel gimnazial și doar 31 la liceu, plus alți 569 de elevi în școli profesionale. În ceea ce privește cluburile sportive, sunt estimate 123 de grupe, pentru 1.682 de elevi. (Oana NUȚU)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …