Tuesday , March 19 2024

IŞJ a instruit directorii școlari să facă achiziții de tablete pentru elevi

secretarasite


Autoritățile publice locale sau unitățile școlare preuniversitare de stat pot achiziționa tablete pentru uz școlar cu acces la internet, precum și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice, care mai apoi vor fi decontate din fonduri externe nerambursabile. Pentru achiziția tabletei pentru uz școlar valoarea de decontare este în limita a 200 de euro, în care sunt incluse și cheltuielile cu abonamentul lunar la internet, pentru o perioadă de minimum 24 de luni. Potrivit IŞJ Suceava, 15.315 elevi au depus cereri pentru a primi câte o tabletă sau un laptop gratuit, din partea Ministerului Educației, prin programul național ”școala de acasă”

Unitățile de învățământ au oportunitatea de cumpăra și apoi de a deconta achizițiile de dispozitive electronice necesare elevilor care nu au acces la învățământul online din fonduri externe nerambursabile. Ordonanța de urgență a Guvernului din data de 24 august a.c. prevede măsurile pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfășurării în condiții de prevenție a activităților didactice aferente anului școlar 2020-2021 în contextul riscului de infecție cu coronavirus SARS-COV2. Astfel, autoritățile publice locale sau unitățile școlare preuniversitare de stat pot achiziționa tablete pentru uz școlar cu acces la internet, precum și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice.
Inspectoratul Şcolar Județean (IŞJ) Suceava a avut, la finalul săptămânii trecute, o întâlnire online cu toți directorii unităților de învățământ în cadrul căreia s-a discutat despre modalitatea în care se pot face aceste achiziții de tablete, în contextul în care dispozitivele promise de Ministerul Educației nu au ajuns la data de 10 septembrie în școli, din cauza eșuării organizării licitațiilor. ”Am avut o ședință online cu toți directorii în care au fost instruiți cum să facă proiecte de achiziție de tablete pentru elevi, la decizia școlii. Aceste proiecte se pot realiza prin UAT-uri sau IŞJ, în funcție de posibilitățile pe care le identifică fiecare în parte”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci.

Pentru achiziția tabletei pentru uz școlar valoarea de decontare este în limita unei valori de 200 de euro, în care sunt incluse și cheltuielile cu abonamentul lunar la internet, pentru o perioadă de minimum 24 de luni. Unele unități școlare au achiziționat deja aparatură electronică care să faciliteze desfășurarea orelor online susținute de cadrele didactice, și anume laptopuri, camere video și videoproiectoare, mai ales că au optat din start pentru scenariul galben, care implică atât prezența fizică la școală a elevilor, cât și cursuri online. Totuși, aceste echipamente sunt destinate cadrelor didactice, iar problema elevilor care nu au acces la cursurile online se poate rezolva doar prin acordarea tabletelor cu conexiune la internet.
Potrivit IŞJ Suceava, 15.315 elevi au depus cereri pentru a primi câte o tabletă sau un laptop gratuit, din partea Ministerului Educației, prin programul național ”școala de acasă”. Dintre aceștia, 6.166 sunt elevi din mediul urban, în timp ce 9.149 sunt de la sate. Elevii proveniți din medii defavorizate sunt eligibili în acest program, iar criteriile specifice stabilite de IŞJ Suceava îi includ în program pe acei elevi ai căror familii nu dețin niciun dispozitiv electronic cu conexiune la internet, elevii care nu dețin, în folosință personală, un dispozitiv electronic cu conexiune la internet și elevii de cetățenie română care s-au întors pe teritoriul României de la declanșarea pandemiei de COVID-19 și care nu au posibilitatea de a dispune de un dispozitiv electronic cu conexiune la internet.

Apel public al sindicatelor: ”Sistemul de învățământ riscă să se blocheze!”

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, (FSLI) la care sunt afiliați cei mai mulți dintre angajații din sistemul de învățământ sucevean, a făcut un APEL PUBLIC, vineri, 18 septembrie, către instituțiile statului: ”Luați măsuri urgente de dotare a școlilor cu infrastructura necesară cursurilor online; sistemul de învățământ riscă să se blocheze!”.
Explozia cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus înregistrate în tot mai multe școli din România va duce la închiderea școlilor, iar cursurile vor avea loc în scenariul roșu, respectiv în mediul online. ”Din păcate însă, nici la această oră, după prima săptămână din noul an școlar, unitățile de învățământ nu au fost dotate cu infrastructura necesară: lipsesc din multe localități tabletele pentru elevi și cadre didactice, precum și conexiunea la internet a școlilor. În aceste condiții cursurile nu pot avea loc, iar elevilor li se încalcă un drept fundamental, acela de a beneficia de acces la educație.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că în absența unui program național guvernamental, prin care să se asigure echipamente elevilor și cadrelor didactice, sute de mii de elevi nu vor avea posibilitatea să participe la școala online. Speranța că autoritățile locale vor asigura aceste echipamente este deșartă, pentru că puține sunt cele care au fondurile necesare, iar varianta ca unitățile de învățământ să facă proiecte, prin care să achiziționeze echipamente, este și ea utopică”, se arată într-un comunicat transmis de sindicaliști, care au atras din nou atenția că, în contextul actual, cadrele didactice din România sunt în linia întâi, expuse îmbolnăvirii cu COVID-19.
”Realitatea este crudă: ne pregătim în multe dintre școli de aplicarea scenariului roșu, în care cursurile vor avea loc în sistem online. Nu ne putem bate joc de educația copiilor! Pot să înțeleg situația anului școlar trecut, pentru că a fost una fără precedent pentru lumea întreagă și a apărut peste noapte, dar în multe dintre țări, responsabilii au învățat din perioada trecută, nu stau să caute și acum, letargic, soluții”, a declarat președintele FSLI, Simion Hancescu.
În cursul zilei de ieri, licitația pentru tabletele din programul ”școala de acasă” a fost reluată, în regim de urgență, iar singurul ofertant, potrivit edupedu.ro, este Vodafone România, care a înregistrat oferte pentru patru loturi. Între acestea se numără și lotul nr. 9, pentru zona Nord-Est 2, care cuprinde județele Iași, Suceava și Vaslui. (Oana NUŢU)
secretarasite

Vezi si

Înscrierile la creşă sau la grădiniţă încep pe 27 mai

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe pe 27 mai şi se încheie pe 14 …