Thursday , April 25 2024

IPS Teodosie Snagoveanul ridică la Dorna Arini una din cele mai impozante biserici din România

Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din incinta Mănăstirii “Acoperământul Maicii Domnului” de la Dorna Arini, va fi, la finalizare printre cele mai mari edificii religioase creştin – ortodoxe din Bucovina şi din ţară. Noul monument religios va avea o arie construită de 615 metri pătraţi, cu o suprafaţă utilă de 492 metri pătraţi. Dimensiunile la exterior vor fi de 40 pe 30 de metri, iar înălţimea la vârf de 38 de metri . Spre comparaţie, marea Catedrală de la Suceava are următoarele dimensiuni exterioare: 65 pe 20 metri si înalţimea de 70 de metri .  Lucrările la biserica din Dorna Arini sunt realizate de firma General Construct şi s-ar putea încheia în doi ani. Este “o ofrandă adusă lui Dumnezeu şi în folosul celor care vor veni aici” spune IPS Teodosie Snagoveanul, ctitor al aşezământului religios şi om al locului  

schita biserica [800x600]
Schiţa viitoarei biserici de la Dorna Arini

Una dintre cele mai impozante edificii religioase creştin – ortodoxe din Bucovina prinde contur la Dorna Arini, în incinta Mănăstirii “Acoperământul Maicii Domnului”, ctitorită de IPS Teodosie Snagoveanul.

simulare 1 [800x600]
Simulare computerizată, care prezintă noua biserică, integrată în complexul de la mănăstirea “Acoperământul Maicii Domnului”

In incinta în care aşezământul creştin – ortodox este deja organizat, este pe cale să se ridice una dintre edificiile de arhitectură religioasă ce ar putea deveni punct de referinţă în întregul spaţiu ortodox românesc. Edificiul va fi ridicat de către constructorii suceveni de la societatea General – Construct şi ar putea fi terminat în doi ani de acum încolo şi va avea hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”.

Inalt prea-sfinţitul Teodosie Snagoveanul, arhiepiscop al Tomisului şi Calatisului dar şi ctitor al complexului monahal de la Dorna Arini,  ne-a prezentat câteva coordonate relevante ale muncii sale şi a celor din jurul său, pentru ca Mănăstirea din satul său natal să devină în anii care urmează un reper importat în arhipelagul monahal creştin ortodox bucovinean şi românesc. Noul momunent religios va avea o arie construită de 615 metri pătraţi cu o suprafaţă utilă de 492 metri pătraţi. Dimensiunile la exterior vor fi de 40 pe 30 de metri, iar înălţimea la vârf de 38 de metri.
“O ofrandă adusă lui Dumnezeu şi în folosul celor care vor veni aici”

teodosie [800x600]
IPS Teodosie Snagoveanul, ctitorul întregului aşezământ

IPS Teodosie a arătat că această construcţie este o ofrandă adusă lui Dumnezeu şi în folosul celor care vor veni aici. Se ştie că în perimetrul Mănăstirii din Dorna Arini se amenanajează şi un complex balnear, în sprijinul credincioşilor ortodocşi. “Noi nădăjduim ca şi baza de tratament să se mărească şi atunci vor fi mulţi care vor poposi aici, suntem în curs de analiză a apei minerale pe care o avem şi care s-a dovedit prin cercetări geologice să este o viţă de apă minerală foarte valoroasă, care izvorăşte chiar în zona aceast din perimetrul mănăstirii. Sperăm să aducem şi alte obiective la staţiunea pe care o creăm aici, în cadrul Mănăstirii şi, de că ţinem cele care sunt de folos oamenilor ascunse, când trebuie să îi ajutăm. Aici facem şi o bază pentru tratament pentru persoanele care nu au personalităţi materiale, noi nădăjduim să obţinem şi anumite fonduri pentru a fi asistate social persoanele bolnave, care au nevoie de tratament. Vor fi tratamente destul de complexe şi sunt sigur că firescul lucrurilor va aduce o dezvoltare. Noi când am început această lucrare, ne gândeam la ceva foarte modest dar singur aşezământul s-a cerut a fi mai dezvoltat şi pentru a putea răspunde nevoilor mai multor oameni”, a arătat IPS Teodosie care a mai spus că tocmai de aceea a considerat că trebuie ridicată şi Biserica mare a aşezământului.teodosie 1 [800x600]

Pentru aceasta a găsit un arhitect bun, Gheorghe Bratiloveanu, care a construit mai multe biserici ortodoxe, şi catedrala din Gura Humorului, iar “munca lui a fost apreciată încă de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist”. IPS Teodosie a spus că arhitectul Bratiloveanu a făcut şi un proiect pentru Catedrala Neamului şi, deşi nu a fost al său cel ales, numele lui ca arhitect şi talentul său a fost recunoscut. “Ne-am dorit un proiect “Stefanian”, care aparţine de zona noastră şi cred că nimeni nu putea să realizeze un proiect mai frumos din punct de vedere artistic şi în acelaşi timp, în care să se concentreze posibilitatea ca să participe cât mai mulţi credincioşi decât domnul arhitect Bratiloveanu. Si exteriorul ca şi interiorul este gândit să fie realizat într-un mod clasic, cu piatră aparentă. Am fost copleşit de frumuseşea proiectului şi de modul de utilizare a spaţiului. Pe măsura acestui proiect de o deosebită frumuseţe, tot domnul arhitect Bratiloveanu mi-a recomandat un constructor de excepţie, General Construct, firma din Suceava condusă de domnul Viorel Nuţu, cu care să ducem la capăt ridicarea acestei biserici, care să fie cu adevătat o emblemă a zonei”, a mai arătat înalta faţă bisericească.teodosie 3 [800x600]
Amintindu-şi de motivele ce l-au îndemnat să ridice aşezământul monahal de la Dorna Arini, IPS Teodosie a spus că acesta este un vis al său din copilărie. “Nu ştiam ce voi deveni, nici că voi ajunge la Seminar dar fiind într-un loc izolat nu aveam vecini aici şi gândeam, privind la orizontul dimprejur care întotdeauna m-a fascinat, cât de bine este să fie aici un loc de meditaţie. Părinţii mei, care au fost oameni de jertfă, aşezământul l-am închinat lor, fraţii şi surorile fiind de acord să facem aici un loc de rugăciune. A ieşit şi un loc de tratament, de tămăduire atât sufletească, cât şi trupească. Iniţial începusem, acolo unde este acum pe cale să se termine lucrul la baza de tratament, ne propusesem să realizăm un complex de bovine. Am mutat ferma la un kilometru depărtare şi acest loc îl folosim doar pentru chiverniseala treburilor mănăstirii, pentru complexul balner în care apa minerală va avea un loc important, care are foarte multe minerale folositoare, foarte mulţi oameni au văzut că, chiar de la fântâna pe care am avut-o înainte de amenajarea bazei de tratament, dacă au băut apa acidulată de aici le-a fost diminuate afecţiunile fizice de care sufereau. Abia aştept să se facă şi valorificarea acestei ape, să o folosim după ce va fi verificată, în baza de tratament, în orice chip”, a spus IPS Teodosie Snagoveanul.
Noul edificiu, ctitorie în stil “Stefanian”,  întregeşte complexul monahal de la Dorna Arini
Revenind la construcţia noii bisericii, înalta faţă Bisericească a arătat că pentru finanţarea ridicării acestui important edificiu, se contează pe toate posibilităţile: “Mizăm pe subvenţii acordate prin Secretariatul de Stat pentru Culte, primim şi subvenţii de la credincioşi, de la oameni cu stare care sunt mai generoşi, iubitori de Dumnezeu şi de Biserică. Am o promisiune în sensul acesta. Când am început acest complex nu aveam niciun fond. Dar au venit trimişi de Dumnezeu oameni care au donat iar aceste donaţii au sporit. Dacă faci ceva în numele lui Dumnezeu, chiar Dumnezeu trimite iar construcţia bisericii, pentru mine personal dar şi pentru măicuţele de aici reprezintă cel mai important obiectiv. Suntem bucuroşi că edificiul întregeşte întregeşte acest complex. Nădăjduiesc că această lucrare va deveni un momunent de arhitectură contemporană, pentru că are unicitatea sa. Pe de o parte, complexul a fost ridicat după planurile şi gândirea unui om simplu dar foarte talentat, iar toate aceste clădiri nu se repetă în altă parte. Eu i-am dat ideea acestui meşter iscusit cam ce să ridice. El mi-a împlinit visul şi mă minunez de împlinirea acestui vis pentru că toate au utilitatea, logica şi frumuseţea lor aparte. Nădăjduiesc că şi biserica, cu adevărat va întregi acest compex. Intre Bucovina şi Maramureş a fost tot timpul o legătură spirituală. Credincioşii din Maramureş au venit şi vin mereu la Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Tocmai de aceea, prima biserică, de lemn, este făcută în stil maramureşean. L-am găsit potrivit pentru aici şi iată cât de bine s-a îmbinat cu clădirile din lemn. Aşa cum Sfântul Voievod Stefan cel mare pe Dealul Feleacului a ridicat o frumoasă biserică inedită în Transilvania, şi la noi în Bucovina, biserica construită dinainte este inedită. Dar trebuia împlinită o biserică “Stefaniană”, care să aducă personalitatea marelui voievod pe care îl purtăm toţi în sufletele noaste ca pe cea mai mare personalitate a Moldovei şi poate chiar a României, personalitate plină de credinţă şi de biruinţă. Este o construţie pe care o aştepătm cu nerăbdare, cred că în doi ani va fi ridicată şi sigur, va mai dura şi împodobirea ei. Dar sigur că, dacă se va ridica, celelalte vin de la sine”, a mai spus IPS Teodosie, care nădăjuieşte să se continue construcţiile şi pe partea bazei de tratament, să poată fi oferite pe parcurs şi “surprize”, credincioşilor, în sensul de a li se oferi tratamente speciale şi de aceea se doreşte a se apela şi la fonduri europene, care facă posibilă ridicarea construcţiilor într-un timp mai scurt.
Ar mai fi de rezolvat şi problema asfaltării celor trei kilometri de drum până la complexul monahal, lucrare programată chiar pentru anul acesta. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …

4 comments

  1. uite ce de bani invirte *** de Teodosie . nu plateste nici un impozit , isi face aici un Hotel , veniturile le baga in buzunar , Cutia milei de la aceasta biserica va fi tot golita in buzunarul sau. Cui trebuie atitea biserici , ?plina e tara de ele , dar aduc bani , prostimea bine , da banii , iar popii isi umfla buzunarele.

  2. asta ne mai lipsea…mi e greata

  3. Niste tarani. Cine a scris nuvela?

  4. ce inseamna sa poti face afaceri fara sa platesti nimic la stat. Nu tu controale ANAF, nu tu inspectie de mediu….. construiesti in draci ! scuzati laturarea nefericita. Oare acele cladiri cu mai multe etaje au aviz / autorizatie de functiionare de la POMPIERI ? nu de alta, dar stau oameni acolo. Si incalzirea (fiind la munte) se face cu flacara deschisa… deci cam problema !