Tuesday , April 16 2024

IPS Pimen i-a spus lui Dragnea că dacă Bisericii i se restituie pădurea “furată”, câştigul este al statului

pimen2

 „Ce dă statul (fonduri europene sau guvernamentale pentru restaurarea unor lăcaşuri de cult – n.red.) e foarte puţin. Aici trebuie să dai cât e nevoie. Imi daţi proprietatea furată şi câştigul e al statului, că monumentele sunt ale poporului român”, a spus IPS Pimen, ieri dimineaţă, la Mănăstirea Dragomirna

Arhiepiscopul Sucevei, IPS Pimen, i-a spus, joi, vicepremierului Liviu Dragnea că monumentele istorice au nevoie de îngrijire permanentă şi că biserica din Bucovina le va putea întreţine dacă primeşte înapoi cele 166.000 de hectare de pădure. „Imi daţi proprietatea furată şi câştigul e al statului”, a spus Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor adăugând că bisericile şi mănăstirile din Bucovina sunt unice în lume, au nevoie de îngrijire permanentă, ca pentru un bolnav sau pentru un bătrân.
Dragnea i-a dat asigurări că Guvernul va aloca fonduri pentru întreţinerea monumentelor, dar că vor fi alocate şi fonduri consistente din programe cu finanţare europeană. IPS Pimen i-a răspuns că aceste fonduri nu sunt suficiente şi a subliniat că dacă nu se asigură finanţare solidă şi permanentă pentru întreţinerea acestor monumente va fi dezastru. „Ce dă statul e foarte puţin. Aici trebuie să dai cât e nevoie. Imi daţi proprietatea furată şi câştigul e al statului, că monumentele sunt ale poporului român”, a spus IPS Pimen, adăugând că în prezent, pădurile ţării sunt decimate.
Liviu Dragnea i-a spus însă că Guvernul a adoptat o legislaţie prin care se încearcă stoparea agresării pădurii. „Ar fi a opta minune a lumii”, i-a replicat IPS Pimen. Dialogul a avut loc la Mănăstirea Dragomirna, ieri dimineaţă, pentru că vicepremierul a vizitat joi seară şi vineri judeţul Suceava, după care a plecat la Botoşani.
Magistraţii Curţii de Apel Cluj au respins, în noiembrie 2013, cererea Fondului Bisericesc Ortodox al Bucovinei de retrocedare a 166.000 de hectare de pădure. Unităţile de cult din judeţul Suceava au primit, în anul 2004, în proprietate, potrivit Legii fondului funciar, câte 30 de hectare de terenuri cu vegetaţie forestieră, suprafaţa totală cu care Biserica Ortodoxă din Bucovina a fost pusă în posesie fiind de peste 15.000 de hectare.
Ulterior, în noiembrie 2004, printr-o Ordonanţă de Urgenţă emisă de Guvern, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a fost împroprietărită cu 90.000 de hectare de pădure, dar legea de aprobarea a acestei ordonanţe a fost considerată neconstituţională de Curtea Constituţională. Cererea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor privind acordarea, de către Guvern, Fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a statutului de fundaţie de utilitate publică a fost respinsă în 2008, pe motiv că aceasta acţionează doar în numele unei persoane juridice, şi nu pentru realizarea unui interes public general. (D.P.)
 

Vezi si

Atenţionare meteo ANM de ploi torenţiale, vijelii şi grindină

Jumătatea de vest a județului Suceava și Transilvania,  Banatul, sudul Crișanei și în zonele montane …

One comment

  1. Inalt prea Turnatorul la securitate , Pimen , vrea sa exploateze si padurile , pe fiecare strada cate o biserica , sa umplut tara de popi , noi sa muncim si sa le platim salariile acestor Hoti. Pimen la puscarie ncu tine nu la taiat padurile . Dragnea mars la treaba , nu la lins icoane desteptule.