ÎPS Calinic spune din nou că sumele percepute la înmormântării sunt doar contribuții benevole, nu taxe

reportersite
24 februarie 2021, 2:42

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a anunțat că a transmis tuturor parohiilor din arhiepiscopie o circulară privind contribuțiile benevole ale credincioșilor și taxelor din parohii. Chiriarhul este de părere că atât preoții, cât și credincioșii știu ce au de făcut și de aceea a evitat să facă recomandări sau sa dea sfaturi în legătură cu  aceste situații

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfinția Sa Calinic, a reiterat în ultimul „Răspuns al Ierarhului” – rubrică de pe pagina de internet a Arhiepiscopiei, destinată unor informări pe care chiriarhul locului le face ca urmare a unor întrebări adresate de credincioși – că a transmis tuturor parohiilor din arhiepiscopie o circulară privind contribuțiile benevole ale credincioșilor și taxelor din parohii. Ca și cu alte ocazii, chiriarhul a făcut această precizare după ce a fost întrebat de un enoriaș dacă a fost emisă vreo circulară adresată tuturor preoților din eparhie privind interzicerea impunerii taxelor pentru serviciile religioase, dar și dacă ar fi dispus să ofere preoților din subordine un sfat ca preotul să ofere scris sfaturi creștinești privind rânduiala bisericească în cazul, de exemplu, al unui deces al unui credincios al cărui trup neînsuflețit este depus la biserică. ÎPS Calinic a transmis în „Răspunsul Ierarhului” că „s-a dat o circulară în 14 august 2020 care, în fapt, întărea Hotărârea Sfântului Sinod nr. 12.183 din 18 decembrie 2017, hotărâre care face referire la contribuțiile benevole ale credincioșilor și taxele din parohii”. Pe de altă parte, chiriarhul este de părere că atât preoții, cât și credincioșii știu ce au de făcut și de aceea a evitat să facă recomandări sau sfaturi în legătură cu situația descrisă mai sus.

Menționăm că enoriașul care a cerut/sugerat ierarhului recomandări sau sfaturi pentru preoți în situația unor decese și căruia ÎPS Calinic i-a răspuns că atât preoții, cât și credincioșii le știu mai bine se referea la „recomandarea altor rânduieli bisericești specifice” și în acest sens a dat ca exemplu următoarele aspecte: a) să dea pomelnic pentru 40 de zile la o mănăstire din apropiere unde se fac slujbe zilnice pentru cel adormit, cât și pentru restul care sunt trecuți pe acel pomelnic; b) să facă slujba de sfințire a casei unde a murit persoana respectivă; c) să facă slujbele de pomenire rânduite de biserică la intervalele de timp pe care biserica le-a hotărât; d) să facă milostenie în numele rudei decedate. (D.P.)

Spune-ti parerea!