Friday , March 29 2024

ÎPS Calinic: Sfânta Lumină este un argument al Învierii lui Hristos

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a rostit un cuvânt în care a evidențiat faptul că Lumina Sfântă constituie un alt argument al Învierii. „Despre Sfânta Lumină, cel care a scris prima dată – s-a întâmplat pe la anul 870 – a fost un călugăr occidental, pe nume Bernarmo. El a fost cel care a scris despre Sfânta Lumină, fiind și martorul ocular al momentului. Despre Sfânta Lumină, ulterior au scris bizantinii, armenii, occidentalii și chiar și musulmanii. Sfânta Lumină a intrat în tradiție pe baza argumentelor scripturistice, pentru că a fost văzută de femeile mironosițe, de apostoli, de Toma; sigur, Sfânta Lumină a Învierii a fost văzută de toți cei care s-au bucurat de prezența lui Hristos până la plinirea vremii. (…) Sfânta Lumină este un argument al Învierii lui Hristos care face parte integrantă din Hristos. Nu se poate vorbi despre Sfânta Lumină fără de Hristos.”

De asemenea, ierarhul în care a adus în atenție dovezile grăitoare și cele mai puțin grăitoare ale celui mai important praznic al Ortodoxiei. „Învierea de unii a fost crezută, de alții a fost contestată. În susținerea Învierii a fost nevoie de argumente vii și de argumente mute. Printre argumentele vii se numără toți cei care L-au văzut pe Mântuitorul Iisus Hristos înviat, nu înviind. Printre argumentele mute se numără, în ordine, Giulgiul de la Torino, Mahrama Veronicăi, Ștergarul de la Oviedo și Sfânta Lumină de la Ierusalim. Giulgiul, Mahrama și Ștergarul sunt documente, relicve și icoane. În susținerea imaginii de pe Giulgiu, științific s-au stabilit patru argumente: incoruptibilitatea trupului Mântuitorului, care deși a fost pus în Mormânt, nu S-a descompus; transfigurarea trupului sau pnevmatizarea trupului care a părăsit giulgiurile precum pătrunde lumina printr-o fereastră; apoi energia degajată de trup, care a făcut posibilă imprimarea icoanei; și cel de-al patrulea argument, cel că Giulgiul este în acord cu textele Scripturii legate de Săptămâna Sfintelor Pătimiri, respectiv de argumentele științifice și istorice din toate timpurile. Cât privește Mahrama Veronicăi, ea s-a imprimat și poartă aceeași imagine a Mântuitorului, chipul șters la cea de-a cincea oprire; o fotografie în două circumstanțe diferite. Ștergarul de la Oviedo este ștergarul care a fost pus pe fața Mântuitorului după ce a fost coborât de pe Cruce și transportat la locul pregătit pentru înmormântare.”

Menționăm că respectivele cuvinte de învățătură au fost rostite pe data de 27 aprilie 2021, de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în incinta Aeroportului „Ștefan cel Mare” Suceava când a oficiat – înconjurat de un sobor de preoți și diaconi – slujba de sfințire a troiței închinate Praznicului Învierii Domnului. (D.P.)

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …