Sunday , August 14 2022

ÎPS Calinic respinge acuzațiile privind privilegierea celor înstăriți în oficierea cununiilor pe la mănăstiri

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, a negat că oamenii înstăriți pot face cununii în mănăstiri, de o manieră privilegiată. ÎPS Calinic a explicat însă că, întrucât cununia este una dintre cele șapte Sfinte Taine, se poate oficia în mănăstiri, cu condiția ca la săvârșirea Tainei să fie prezent/prezenți și preotul/preoții din parohia căruia/cărora provin mirii pentru că doar ei pot elibera Certificatul de Cununie.

„Desigur, de preferat este ca această Taină să se săvârșească în parohii, numai că, de doi ani încoace, pandemia a dat peste cap programarea nunților, îndeosebi în ceea ce privește rezervarea la restaurant. Ori, în atare situație, a fost nevoie ca și mănăstirile să accepte oficierea cununiilor unor prieteni ai acestora, care le susțin lucrarea misionară, filantropică, edilitară etc. Asta nu înseamnă că în mănăstiri s-au cununat numai copiii „de bani gata”. Nicidecum. Cununiile în mănăstiri se fac doar cu binecuvântarea chiriarhului și fără plata vreunui canon”, a transmis ÎPS Calinic. Un răspuns recent în acest sens a fost dat de chiriarh, în tradiționala deja rubrica „Răspunsul Ierarhului” ca urmare a unei sesizări din partea unui enoriaș care a observat, în zona în care locuiește, o tot mai mare „întrecere” între fiii patronilor care optează pentru a fi cununați în mănăstiri.
Enoriașul a cerut lămuriri privind posibilitatea săvârșirii de cununii în mănăstiri pentru că a citit pe site-ul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei că acestea nu s-ar face. „Sigur că este mai important să fii cununat și să nu trăiești în păcat. Dar nu pot să înțeleg de ce pentru unii oameni cu bani se poate și pentru oamenii de rând nu”, a arătat enoriașul. (D.P.)

Vezi si

O fetiță de 9 ani a ajuns la spital, după ce o mașină s-a răsturnat la Dorna Arini

Vineri seara, în jurul orei 19.30, un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile pe  …