Wednesday , April 7 2021

ÎPS Calinic: Postul trebuie ținut de fiecare îîn parte, dacă este sănătos, așa cum ni l-a propus Biserica de mii de ani

În acest an, Postul Sfintelor Paști – sau Postul Mare, cum mai este cunoscut în popor – va fi în perioada 15 martie – 01 mai.

În legătură cu această perioadă de post, o credincioasă i-a adresat o întrebare Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, și mai cu seamă rugămintea de a oferi sfaturi referitoare la modul în care ar trebui enoriașii să se comporte în perioada respectivă. Chiriarhul a recomandat, la rândul său, în cadrul rubricii binecunoscute „Răspunsul Ierarhului” – poate fi consultată pe pagina de internet a Arhiepiscopiei – ca în Postul Mare enoriașii să nu facă rabat de la post, desigur dacă sunt persoane sănătoase.

„În altă ordine de idei, postul trebuie ținut de fiecare în parte, dacă este sănătos, așa cum ni l-a propus Biserica de mii de ani. De la postul rânduit de Biserică, dacă omul este sănătos, nu se poate face rabat. De altfel, postul este recomandat și de medici”, a adăugat Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Potrivit ÎPS Calinic, posturile scurte – de câteva zile- sau lungi – de câteva săptămâni- pot deseori corecta diferite tulburări de nutriție. „Ele sunt recomandate în foarte multe boli, iar experiența milenară a dovedit utilitatea posturilor, care au avut tocmai rolul de a reechilibra unele regimuri unilaterale”, a menționat arhiepiscopul.

De altfel, ÎPS Calinic a fost rugat să dea sfaturi inclusiv în privința alimentației, rugăciunilor sau canoanelor care trebuie împlinite. Chiriarhul a răspus că nu este cel mai în măsură să dea sfaturi privind postul, rugăciunea ori canonul de pocăință, ci duhovnicul, care cunoaște cel mai bine atât starea de sănătate trupească, cât și pe cea sufletească. (D.P.)

 

 

Vezi si

Președintele Academiei Române: Mănăstirea Voroneţ a fost, pentru istoria românilor, o adevărată universitate creştin-ortodoxă (FOTO-VIDEO)

Mănăstirea Voroneţ a fost, pentru istoria românilor, mai ales a celor de la sud şi …