Thursday , April 25 2024

ÎPS Calinic atrage atenția că s-au înmulțit solicitările de ajutor în numele Bisericii, dar „din partea unor persoane străine Bisericii”

În ultima perioadă s-a înmulțit numărul falșilor preoți care solicită sprijin din partea credincioșilor atenționând că preoții cu har nu înșeală oamenii. Un avertisment în acest sens a fost făcut chiar de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic.

„Preoții cu har sunt cei care slujesc lui Dumnezeu și Bisericii în smerenie, cu credință și cu bună rânduială, nu cei care înșală oamenii prin intermediul tehnicii moderne, afișându-se ca fiind mari făcători de minuni. Din nefericire, în ultima perioadă s-au înmulțit solicitările de ajutor distribuite (îndeosebi) prin intermediul diferitelor rețele de socializare din partea unor persoane străine Bisericii”, a ținut să transmită public ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților într-un răspuns pe care l-a dat față de o problemă ridicată de o enoriașă.

Ea se referea la faptul că un cunoscut care era în același grup – Preoți cu har de pe Facebook – cu ea s-a oferit (după ce tot ea a spus că ar fi cerut pe respectivul grup referințe despre duhovnici) să o ajute, spunând că el cunoaște pe un anume „părintele Nicolae” care slujește la o mănăstire situată în apropiere de comuna Brodina, Poiana Pocreaca și că oricine are nevoie de ajutor să îl contacteze, sens în care i-a și oferit un număr de telefon ce ar fi al respectivului preot. De bună credință, femeia a luat legătura cu așa-zisul părinte Nicolae (care spunea că are 80 de ani) și că la schitul unde slujește are în grijă câțiva bătrâni, schitul aparținând de Mănăstirea Putna.

Deoarece devenea tot mai insistent atunci când cerea bani – femeia mărturisind că a trimis câte 35 de euro pe lună, într-un cont dat de „părintele” – dar a intrat probabil la bănuieli ca urmare a insistențelor acestuia și a întrebat la Mănăstirea Putna (despre părintele Nicolae și despre schitul din Poiana Pocreaca), dar acolo nimeni nu știa nimic. „Când i-am zis părintelui că m-am interesat, el a început să spună că de fapt ei aparțin de Sihăstria Putnei. Am zis că îl sun pe părintele stareț Nectarie. În clipa aceea, el mi-a blocat numărul. Toate discuțiile cu acest părinte au avut loc pe WhatsApp”, a povestit femeia. Ea a arătat că a apelat la ÎPS Calinic la recomandarea unei maici, care i-a spus să anunțe că această persoană induce lumea în eroare folosindu-se de numele mănăstirilor Putna și Sihăstria Putnei.

În răspuns, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a mulțumit pentru sesizare și a precizat că mănăstirea la care face referire respectiva persoană nu se află în jurisdicția arhiepiscopiei. „Păcatul este al lor, întrucât profită de buna credință, dar și de necazul oamenilor. Din acest motiv, vă îndemn să fiți cu multă luare aminte atunci când sunteți solicitată de persoane necunoscute să faceți astfel de fapte de milostenie, fie în bani, fie în bunuri materiale”, a transmis ÎPS Calinic. (D.P.)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …