Friday , December 2 2022

Ion Lungu: O majorare va fi cu siguranță la taxe și impozite locale pentru anul 2023

“Noi 10 ani de zile nu am majorat taxele și impozitele locale la Suceava. De această dată nu mai avem altă soluție, trebuie să le majorăm și noi. Așa cum vedeți, gigacaloria crește, curentul electric a crescut de cinci ori, toate cresc și Primăria trebuie să aibă bani de unde să le plătească. Sigur că vom face o analiză atentă, dar o majorare va fi cu siguranță la taxe și impozite locale pentru anul 2023”, a declarat, ieri, primarul Ion Lungu

Victoria de etapă anunțată cu două săptămâni de primarul Ion Lungu a fost doar o luptă între primari și Guvern pe banii contribuabililor. De fapt, primarii nu voiau să fie majorate impozitele locale pe proprietăți de anul viitor, în maniera nouă a Guvernului. Adică nu după grilele notariale. și poate că nu este exclus un „meci” între Guvern și primarii de municipii pe chestiuni de orgolii, de dezbatere după termenele și calendarul convenit, nu chestiuni cum ar fi „punerea asupra faptului împlinit”, așa cum a procedat Guvernul.

Asta nu înseamnă că nu vor fi deloc modificări, ci din contră. Taxele și impozitele cresc în 2023 deși guvernul a prorogat termenul până în 2025. Iar primarul Sucevei, Ion Lungu a declarat în conferința de presă de miercuri, 21 septembrie, că vor fi câteva creșteri de impozite și din 2023, deși Guvernul a prorogat pentru 2025 noul mod de impozitare. Practic, impozitele vor fi majorate pe baza legislației fiscale de până acum. Iar asta pentru că timp de 10 ani au fost înghețate. Primarul Ion Lungu a menționat că va fi făcută o analiză amănunțită înainte de fi stabilitate cotele de majorare. „Noi 10 ani de zile nu am majorate taxele și impozitele locale la Suceava. De această dată nu mai avem altă soluție trebuie să le majorăm și noi. Așa cum vedeți gigacaloria crește, curentul electric a crescut de cinci ori, toate cresc și Primăria trebuie să aibă bani de unde să le plătească. Dar sigur că vom face o analiză atentă, dar o majorare va fi cu siguranță la taxe și impozite locale pentru anul 2023”, a declarat Ion Lungu. Deși a fost întrebat în legătură cu acest subiect, edilul nu a fost prea generos cu detaliile și a lăsat să se înțeleagă că nu doar cu rata inflației ar putea să se modifice cuantumul impozitelor și taxelor locale din 2023.

Şi în anii trecuți se proceda la fel, dar în fiecare ședință de Consiliu Local după ce era adoptat proiectul privind majorarea cu rata inflației se scădeau impozitele – în baza altui proiect de hotărâre – cu o pondere echivalentă cu cea a ratei inflației.

De data aceasta nu se va mai proceda la fel în 2023, dar ce anume va fi stabilit încă nu se știe precis. Practic, singura parte plină a paharului ar mai fi faptul că dacă s-ar fi majorat cum voia Guvernului – adică bazat pe grilele notariale – în orașele mari și medii cum ar fi și Suceava, cuantumul taxelor și impozitelor pe proprietate putea să crească lejer cu 50%. Rămâne de văzut dacă din 2025 nu se va ajunge la așa ceva! (Dan PRICOPE)

Vezi si

Femeie de 28 de ani prinsă în toiul nopții la volan fără permis

În noaptea de miercuri spre joi, la orele 01:50, pe drumul județean 178 de pe …