Thursday , December 8 2022

Ion Lungu nu consideră că trebuie majorate salariile primarilor și ale altor șefi din administrația locală

Primarul Sucevei crede că ar trebui majorate salariile subalternilor, în special ale celor care au salarii sub 3.000 de lei net. Ion Lungu a spus că dacă se calculează și un spor privind gestionarea proiectelor cu finanțare europeană, atunci venitul său brut ar depăși puțin suma de 20 de mii de lei, iar cel net s-ar situa la 13 mii de lei. El a mai declarat că este obișnuit cu salarii mari dinainte de a fi primar, pe vremea când era director la AMBRO având cel mai mare salariu din județ 

Primarul Ion Lungu nu crede că majorările votate marți în Camera Deputaților se justifică pentru șefii administrației, ci doar pentru câteva categorii de salariați.  Primarul Sucevei nu crede că trebuie majorate salariile șefilor din administrația publică locală – aici menționând nu doar pe primari și viceprimari, ci și pe președinții de consilii județene și vicepreședinții acestora, iar ulterior a făcut referire și la secretarii generali și directorii din Primării – ci crede că ar fi trebuit majorate doar salariile subalternilor. Şi nu ale tuturor, ci ale anumitor categorii care au salarii nete sub 3.000 de lei.

Edilul Sucevei susține că nu numai debutanții au salarii sub 3.000 de lei net, ci și alte categorii de personal iar el consideră că o persoană care câștigă numai 2.300 de lei lunar nu este una care să fie mulțumită. A recunoscut, pe de o parte, că nici în mediul privat lucrurile nu stau bine și a reamintit – desigur în contetxul unor întrebări adresate în conferința de presă de miercuri – că el a semnalat, la vremea când precedentele guvernări mergeau pe politici de creșteri salariale la bugetari, riscurile unor măsuri de acest gen, iar unul cel puțin și în această perioadă se manifestă din plin: exodul forței de muncă.

Pe de altă parte, Ion Lungu are o abordare care se pliază mai mult pe preocuparea legată de fidelizarea angajaților din instituția pe care o conduce. Deși nu sunt lucruri grave social sau penal, detaliile expuse de edil dau de gândit, cel puțin în sensul în care criza de personal (calificat) și a dat ca exemplu situația de la Primărie unde este o lipsă de arhitecți nu poate fi rezolvată în condițiile în care salariul este de 3.000 de lei pentru un asemenea post. Cu toate acestea, edilul nu a avut o proiecție a creșterilor salariale la nivel de Primărie ca urmare a aplicării modificărilor votate marți de Camera Deputaților – cameră decizională a Parlamentului în cazul legii respective – și a motivat prin aceea că nu se știe în ce măsură vor fi aplicate aceste măsuri în condițiile existenței unui litigiu la Curtea Constituțională.

Răspunzând unei întrebări în acest sens adresată în cadrul conferinței de presă de miercuri, Ion Lungu a explicat că dacă se calculează și un spor privind gestionarea proiectelor cu finanțare europeană, atunci venitul său brut ar depăși puțin suma de 20 de mii de lei, iar cel net s-ar situa la 13 mii de lei. El a mai declarat că este obișnuit cu salarii mari dinainte de a fi primar. La vremea când era la conducerea fostului Combinat de Celuloză și Hârtie – ulterior SC Ambro SA Suceava – Ion Lungu avea cel mai mare salariu din județ. Şi a reamintit acest lucru în conferința de presă din dimineața zilei de miercuri. Nu a spus mai mult, dar surse de la acea vreme creditau că salariul lui Ion Lungu în perioada cât a fost laconducerea Ambro SA ajungea la 4.000 de dolari SUA. Era o perioadă când referința valutară principală era la moneda nord-americană deoarece încă nu era încă pusă în aplicare moneda europeană, iar salariul mediu pe economie abia dacă depășea 100 USD. Sigur, pot fi (considerate) speculații, dar cu certitudine salarizarea la acea vreme era mult mai bună în mediul privat sau, cel puțin, în anumite sectoare ale acestuia. Inclusiv în Suceava, ceea ce la ora actuală nu mai este valabil.  (D. P.)

Vezi si

Flutur: Sper ca în 2023 să putem trimite la finanțare tronsonul dintre Pașcani și Suceava al A7. Avem nevoie de această autostradă ca de aer

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a mers, joi, personal în zona unde urmează a …