Friday , February 3 2023

Ion Lungu crede că este mai corectă alegerea primarilor îîn două tururi

„Candidatura mea se stabilește la nivelul meu și la București. Hai, ca să fim realiști! Așa a fost de fiecare dată. Nu stă candidatura mea că votează nu știu cine în biroul județean la Suceava. Hai să fim serioși!”, a declarat Ion Lungu

Primarul Sucevei, Ion Lungu, consideră că alegerea primarilor în două tururi de scrutin este cea mai corectă „din punct de vedere al democrației”, după cum s-a exprimat într-o recentă conferință de presă în care i s-a cerut, la final, să își exprime un punct de vedere privitor la acest demers al liberalilor, el fiind președinte al organizației municipale Suceava a PNL și prim-vicepreșe­dinte al organizației județene.

Ion Lungu este de părere că un candidat la funcția de primar care obține peste 40 % în primul tur mai găsește încă 10 % susținere pentru a câștiga alegerile. „Am câștigat Primăria și în două tururi și într-un singur tur. Corect, pe democrație, este cu două tururi. Am câștigat primul mandat cu 55% în turul al doilea, în al doilea mandat cu 73% din primul tur, după care mandatul al treilea cu 45%, mandatul al patrulea cu 43%”, a spus primarul Sucevei. Reamintim că atât în 2012, cât și în 2016 alegerile pentru funcția de primar au fost într-un singur tur de scrutin.

În plus, el consideră că alegerea din două tururi conferă celui care a câștigat mai multă autoritate în fața cetățenilor, nemaiputându-i-se reproșa – cum este cazul în alte orașe sau comune din județ și din restul țării – că a ajuns primar cu 20-25% din sufragii.

Totuși, edilul recunoaște că „dacă este o coaliție care vrea să te dărâme, te dărâmă”. Întrebat cu privire la „coaliția” la care a făcut vorbire, Ion Lungu a spus că nu se referă la eventuale animozități în interiorul partidului. „Candidatura mea depinde doar de mine. Eu nu sunt începător … – i-a răspuns adresându-se unui jurnalist care a pus o întrebare cu o posibilă referire la adversari din interiorul partidului – candidatura mea nu se stabilește la Suceava. Candidatura mea se stabilește la nivelul meu și la București. Hai, ca să fim realiști! Așa a fost de fiecare dată. Nu stă candidatura mea că votează nu știu cine în birou județean la Suceava. Hai să fim serioși!”, a declarat Ion Lungu la finele conferinței de presă.

În 2012 Ion Lungu (candidat din partea PDL) a obținut cel de-al treilea mandat de primar la o diferență de circa 1.200 de voturi de contracandidatul său, Ştefan Alexandru Băișanu (USL).

În 2016, Ion Lungu (candidat din partea PNL) a câștigat mult mai detașat al patrulea mandat decât l-a câștigat pe al treilea: Ştefan Alexandru Băișanu (ALDE) nu mai era o posibilă piedică – iar o eventuală rivalitate măcar de orgoliu a fost scoasă din calcul după ce Ion Lungu s-a prezentat într-o emisiune chiar la postul de televi­ziune „tutelat” de Ştefan Alexandru Băișanu, fără a fi pus în situații fără de ieșire, ci doar întrebări cu un grad de dificultate cel mult mediu. Principalul contracandidat al lui Ion Lungu a fost medicul Tiberius Brădățan (PSD), dar și acesta a fost învins la o diferență de circa 10% pe fondul unei vizibile degringolade în formațiunea politică social-democrată, cu toate că spre finele lui 2015 dr. Tiberius Brădățan se prefigura a fi un contracandidat mult mai greu. (Dan PRICOPE)

Vezi si

CSU Suceava și-a aflat adversara din primul tur al Cupei României

Echipa antrenată de Petru Ghervan va debuta în competiției pe terenul Universității Cluj, pe data …