Friday , March 29 2024

Ion Lungu a câștigat detașat al cincilea mandat de primar al Sucevei. Gheorghe Flutur va conduce încă patru ani CJ Suceava. Alte rezultate la primariile din judet

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a obținut 32% din voturile exprimate ieri. Următorii clasați sunt Marian Andronache (PMP) și Dan Cușnir (PSD), fiecare obținând aproximativ 17% din voturi. Se prefigureaza o victorie clară, cu peste 40%, si a președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. PSD a câștigat clar Primăria Fălticeni. PNL a obținut o mare victorie la Primăria Rădăuți. La Vatra Dornei, primarul PNL Ilie Boancheș a câștigat un nou mandat. PSD și-a adjudecat clar primăriile din Bunești, Cornu Luncii, Gălănești, Hănțești, Zamostea. PNL a câștigat în comune precum Râșca, Bosanci, Moara, Ipotești, Putna și Dărmănești. La Şcheia, actualul primar PNL a fost la un pas să  piardă în favoarea PSD, câști­gând totuși cu doar  23 de voturi. La Mitocu Dragomirnei a câștigat candidatul PMP, Radu Reziuc  

 

Alegerile locale din județul Suceava au fost câștigate de PNL în cea mai mare parte din localități, inclusiv în municipiul reședință de județ, însă PSD continuă să fie a doua forță politică a județului Suceava iar, din câte se prefigura până la închiderea ediției, în jurul orei 00:30, marea revelație a fost PMP care a reușit să câștige mai multe primării din județ și să obțină rezultate notabile și în municipiul Suceava.

In ceea ce privește situația în municipiul reședință de județ, din numărătorile paralele ale PSD și PNL rezulta că actualul primar, Ion Lungu – după numărarea voturilor din 60% din secțiile din municipiul Suceava – se poziționa pe locul 1, cu 30% (conform PSD), respectiv 31% conform PNL.

De asemenea, potrivit PSD, candidatul social democraților suceveni la funcția de primar al Sucevei, Dan Ioan Cușnir, se situa la circa 17% din opțiunile electoratului. Potrivit PNL, acesta avea circa 17,5% din sufragii, dar se situa în urma actualului viceprimar Marian Andronache care a întrunit 18% din voturi. De asemenea, conform numărătorii paralele a PNL, pe locul al patrulea se situa candidatul Pro-România, Florin Sinescu – între 7 și 8 procente, iar pe locul al cincilea era candidatul USR-PLUS, Teodora Munteanu care întrunise circa 6,4% sufragii.

La numărarea a 57 secții de votare rezultatul lui Ion Lungu se apropia de 32%, locul al doilea fiind în continuare adjudecat de viceprimarul Marian Andronache.

De asemenea, este de notat și faptul că erau posibile și mici schimbări în continuare, în sensul că inversării unor locuri, dar improbabile posibilitățile de a-l mai răsturna pe Ion Lungu. Astfel, actualul edil a adjudecat al cincilea mandat consecutiv de primar al Sucevei.

In ceea ce privește alegerile pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava, situația încă nu era edificată din cauza dificultății procesului de numărare a voturilor în actualul context pandemic. In jurul orei 2.00, candidatul PNL obtinuse deja peste 40%  din voturi.

Cu toate că în unele localități candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean, Mirela Adomnicăi, obținuse rezultate bune și foarte bune, se prefigura o victorie a actualului președinte al Consiliului Județean, Gheorghe Flutur care adjudecase mai multe secții și, în unele cazuri, la diferențe notabile față de oponenta sa de la PSD. Deocamdată însă, cel puțin având în vedere datele mult mai puține cu privire la alegerea președintelui Consiliului Județean, un verdict 100% sigur încă nu putea fi pronunțat până la închiderea ediției.

PSD și-a adjudecat primariile în localități precum municipiul Fălticeni, comunele Bunești, Cornu Luncii, Gălănești, Hănțești, Zamostea. Rezultalele vorbesc de la sine, cel puțin la Zamostea și Cornu Luncii unde se poate spune că 4 din 5 alegători au votat pentru primarii în funcție care candidau din partea PSD. La Gălănești și Hănțești rezultatul a fost, din câte arătau unele numărători paralele, chiar mai bun.

PNL a câștigat alegerile în municipiul Vatra Dornei, precum și în municipiul Rădăuți. De asemenea, a câștigat alegerile pentru funcția de primar în comune precum Râșca, Bosanci, Moara, Ipotești, Putna și Dărmănești. La Şcheia fusese la un pas să le piardă în favoarea PSD, adjudecându-le cu doar 23 de voturi. Nu erau excluse posibile contestații.

USR a câștigat alegerile în comuna Horodnic de Jos. Totuși, PMP a reușit să facă rezultate bune și să pună bețe în roate în multe localități. Una din victoriile lor foarte mari erau la Marginea și Frătăuții Noi, precum si la Mitocu Dragomirnei, unde a castigat candidatul Radu Reziuc,  iar în alte comune precum Ipotești au creat, de asemenea, serioase probleme adversarilor situându-se pe locul al doilea în opțiuni.

De asemnea, Mugurel Bocancea (PNL) a câștigat alegerile de primar la Todirești în fața primarului Vasile Avram (PSD) și Adrian Frâncu (PNL) a câștigat alegerile de primar la Calafindești, în fața primarului Loghin Saviuc (PSD).

PSD a mai castigat primariile din Iacobeni, Coșna, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Straja, Satu Mare și Crucea.

PNL a mai obtinut primariile din Ciocănești, Ostra, Stulpicani, Vatra Moldoviței, Izvoarele Sucevei, Moldovița.

Silvicultorul Radu Hojbotă (PMP) a câștigat la Mănăstirea Humorului.

La Salcea a castigat Ezekiel Belțic, candidatul Partidului Alternativa Dreptei.

Candidatul Pro Romania a castigat Primaria Brosteni. (Dan PRICOPE)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …